Wat nou als je honger hebt? Moet je dan in je bezwete ravegear naar de buurtsuper? Tja, daar komt het wel op neer. De echte raver, die is goed voorbereid. Je ziet ze zitten aan de zijkant van het veldje, hurkend op kleedjes, met een koeltas van de Albert Heijn, of een rugtas met een volledige picknick erin. Het is zondagmiddag in Amsterdam. Of nou ja. Na zo’n fietstocht mag je dit amper Amsterdam noemen. Hier kom je niet ‘even kijken’, dit is doorzetten en je eraan overgeven. En dus drommen honderden ravers samen, dansen ze zoals je dat alleen op techno doet. Machinaal en hoekig, vanuit het middenrif. Zo moet het gevoeld hebben in de jaren negentig: via-via de coördinaten krijgen, eindigen in een uithoek van de stad, en dan raven tot de politie het feest opbreekt. Alleen nu kunnen we gelukkig navigeren met Google Maps. Oh, en nog iets waar je smartphone goed voor is: je QR-code scannen bij de ingang.
Raven met je QR-code
Hè? Wacht eens even. Een illegale rave met de CoronaCheck-app? Jazeker. Deze rave is er eentje van Kraft Und Licht, een organisatie die sinds 2018 in Amsterdam en omstreken illegale raves geeft. Behalve tijdens de pandemie. ‘Vorige zomer was het veel te risky,’ vertelt mede-oprichter Tinke Donkers. ‘Besmettingen waren niet te voorkomen, je kon nog geen sneltesten doen. Natuurlijk waren er mensen die raves gaven, en die zeiden: het is ieders verantwoordelijkheid als mensen ziek worden. Maar dat vonden wij niet. Samen met een aantal andere langlopende rave-organisaties uit Amsterdam hebben we besloten: nu even niet. Als organisator ben jíj degene die al die mensen bij elkaar zet.’
En toch gaf Kraft Und Licht deze zomer weer een rave. In het weekend nadat het kabinet een streep door de septemberfestivals zette. ‘‘Dat was het toppunt. Een boel van mijn vrienden ken ik uit de scene, en die avond hadden we elkaar wéér huilend aan de lijn: ravers, organisatoren, dj’s, mensen die hun brood verdienen door op festivals te werken. Mensen voelen zich onzichtbaar en aan de kant gezet. Voor een boel van hen is de nachtcultuur de enige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Maar steeds maar weer krijgen we de boodschap: jullie doen er niet toe. Door weer een feest te geven wilden we een signaal sturen naar onze bezoekers: “Wij gaan niet weg, wat ze ook doen. Ze krijgen de scene niet uit.”