Clubs en festivals krijgen groen licht vanaf 30 juni

Alle maatregelen opgeheven, maar dansen alleen met toegangstesten

Eindelijk is er een keer goed nieuws voor eigenaars van discotheken/nachtclubs en festivalorganisatoren. Zelfs voor hen is er licht aan het eind van de tunnel. Het kabinet maakt vanavond in een persconferentie bekend dat stap 4 en 5 van de heropening van de maatschappij worden samengevoegd, en dat als alles goed gaat per 30 juni clubs en evenementen weer open mogen. In principe zijn dan alle maatregelen afgeschaft, behalve de anderhalve meter. Dat is natuurlijk onmogelijk in clubs en op festivals, en dus moeten bezoekers daar een negatieve test laten zien, in ruil voor bewegingsvrijheid. De komende weken moet duidelijk worden welke voorwaarden daar nog bij komen, bijvoorbeeld een beperkte capaciteit.

Eerder al was bekend dat het kabinet stap 3 van het openingsplan een paar dagen wilde vervroegen, van 9 naar 5 juni. Het aantal besmettingen loopt hard terug, en in het ziekenhuis komen meer en meer bedden vrij. Nu het vaccinatieprogramma helemaal op stoom is, durft het kabinet het aan de laatste stappen richting opening sneller te zetten. Voor concertzalen zit ook al goed nieuws in de opening van 5 juni. Zo kunnen ze in plaats van de verwachte 30 bezoekers meer mensen ontvangen. Kleine zalen krijgen een capaciteit van 50, zalen waar normaal 1.000 mensen of meer in passen mogen 250 bezoekers binnen laten. Met toegangstesten geldt geen maximum capaciteit, zolang de 1,5 meter maar in acht gehouden wordt.

Jeroen Bartelse van de Taskforce Cultuur reageert opgetogen. Volgens hem is het belangrijkste nieuws van de avond dat de cultuursector open gaat, ‘ook al is het op een kier. We hebben een lange discussie gevoerd of het eerder had gekund, maar het moet geen wedstrijd tussen sectoren worden. We hadden gehoopt op meer dan 50 bezoekers. Dat kan ook veilig, maar dat is niet het argument. Er gaan veel binnenlocaties tegelijk open, dus daar hebben we het mee te doen. Het andere goede nieuws naast dit halfvolle glas is het samentrekken van stap 4 en 5. Vooral de opening die wordt geboden om de 1,5 meter los te laten. Testen willen we liever niet, want dat is een drempel. Maar met het vaccinatiebewijs erbij komt een festivalzomer in beeld. Dit is een hele belangrijke.’

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12