Ah, het is weer die tijd van het jaar. Je kan geen winkel meer in zonder Mariah Carey óf Michael Bublé te horen en de energiemaatschappijen kijken weer glimlachend naar de hoeveelheid stroom die de kerstlichtjes aan de gevels dit jaar weer verbruiken. Omdat we de wereld niet nog meer willen vervuilen met cadeau’s die toch linea recta de prullenbak in vliegen zodra de gasten vertrokken zijn, hebben we hieronder de fijnste muziekboeken voor je op een rijtje gezet.

Voor de fangirls

Er wordt vaak op ze neergekeken, maar de diehard fangirls krijgen nauwelijks de credits die ze verdienen. Want laten we eerlijk zijn, waar zou de muziekindustrie zijn zonder de hordes fans die voor de deur van het podium overnachten en elkaar aansteken met de liefde voor hun favoriete artiest. Van de Beatlemania tot de Beliebers: De Britse journalist Hannah Ewens duikt voor haar boek diep in de wereld van deze dedicated dragers van de industrie en geeft de fangirls de plek die ze verdienen.  

Voor de vad3rs

Heb je nog geen cadeau voor je vader gevonden? Dan kun je overwegen om dit persoonlijke vaderschapsmemoir van Pepijn Lanen te geven. In zijn vijfde boek vertelt Lanen, ook wel bekend als Faberyayo, op een uiterst intieme manier de tijd van de derde zwangerschap van zijn lief Coco. Hoe balanceert hij tussen het harde werken, het vaderschap en de zorgen die daar bij komen kijken? Lanen mijmert er veel over in zijn boek, dat wegleest als een intiem dagboek, waardoor je je soms afvraagt of je dit eigenlijk wel mag lezen. Toch geeft het een mooi kijkje in het leven van een jonge vader. Geef ’t aan zo'n jonge vader of aan je eigen pa om hem weer even jong te laten voelen. 

Voor de outsiders

Neem een duik in de Rotterdamse undergroundscene met muziekjournalist Jasper Willems. In 2011 liet hij het zuiden achter zich om zich te vestigen in de havenstad. Hij dompelde zich vol enthousiasme onder in de levendige undergroundscene vol outsiders. Als import Rotterdammer zal hij zich zelf ook altijd een outsider in de DIY-cultuur voelen, dus waarom zou hij er geen boek over schrijven? Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is een Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen uit de tien jaar tijd die Willems doorbracht in de Rotterdamse underground. Leuk voor de Rotterdammers of juist de mensen die zich eens meer in Rotterdam zouden moeten verdiepen.

Voor de 'All I Want For Christmas Is You'-haters (en liefhebbers)

Je kunt kerst maar beter helemaal overslaan als Mariah Carey niet minstens drie keer is langsgekomen, toch? Oké oké, misschien ben je ‘All I Want For Christmas’ wel weer zat, maar na het lezen van dit uiterst open en persoonlijke memoir kijk je ongetwijfeld met hele andere ogen naar de Amerikaanse zangeres. In The Meaning of Mariah Carey neemt Carey je mee langs haar pijnlijke en onthutsende weg naar succes, dat gaat langs de akeligste momenten zoals een door huiselijk geweld en racisme gedomineerde jeugd. Geen luchtige kost, maar wel zeer de moeite waard. 

Voor de eindeloze streamers

Auxiety? Auxiety! Je kent het gevoel vast wel, die angst voor de aux-kabel op feestjes, oftewel: ‘Het moment dat jij moet beslissen wat het volgende liedje wordt, vooral in een omgeving van mensen met een heel goeie muzieksmaak.’ Dieuwertje Heuvelings schreef deze sleutelroman over het streamingtijdperk en geeft daarmee een inkijkje in de wereld van cijfers, streams en succes. Heuvelings was jaren lang playlistmanager bij Spotify en was de drijvende kracht achter de megasuccesvolle playlist ‘Woordenschat’. Auxiety is een maatschappelijke roman die een kritische blik werpt op de Nederlandse muziekindustrie waarin radiodj’s en labelmanagers zich ongetwijfeld kunnen herkennen. Lees hier het interview met Dieuwertje Heuvelings nog eens.

Voor de aspirant-songschrijvende twijfelaars

Heb je de afgelopen periode wéér eindeloos zitten mijmeren over wanneer je nou eindelijk begint met het schrijven van je langverwachte doorbraaktrack? En weet je nog steeds niet hoe je moet beginnen? Hier is je reddende engel Jeff Tweedy, ja, de Wilco frontman inderdaad. Zijn boek How to Write One Song is een indringende verzameling van oefeningen en geinig advies voor elke aspirant-tekstschrijver en werkt daarnaast ook prima als zelfhulpboek voor de eeuwig zelftwijfelende schrijvers. 

Voor de clubmissende plaatjeskijkers

Wie denkt dat muziek alleen draait om geluid heeft het, natuurlijk, goed mis. Het kleurrijke boek Electronic: From Kraftwerk to The Chemical Brothers laat in mooie platen de schatrijke beeldcultuur van de elektronische muziek zien en hoe technologie, kunst en mode aan de kracht ervan hebben bijgedragen. Het boek hoort eigenlijk bij de gelijknamige tentoonstelling van het Londense Design Museum, maar kan ook prima los bekeken worden. Lekker om doorheen te bladeren als je weer eens met een flinke dosis clubweemoed opgescheept zit. 

Om je eerste voornemen te breken

Nog eentje voor de clubbers vol knaldrang. Mocht je tijdens het eerstvolgende feestje vol knaldrang weer een pilletje achterover tikken, dan heb je nu de kans om je kennis over de pil bij te spijkeren om er die avond tandenklapperend honderduit over te vertellen. Dat de meningen over het euforische chemische goedje enorm verschillen dat moge duidelijk zijn, maar waar komen die meningen eigenlijk vandaan? En welke weg heeft het in de geschiedenis afgelegd? In XTC - Een biografie pluizen Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd de ontstuimige levensloop van het verboden pilletje uit. Van de Bhagwan-communes, via de ondergrondse therapeuten, de RoXY tot de afgelegen Brabantse industrieterreinen. 

Voor de liefhebbers van acid house en Londen

Was het een van je voornemens om je kennis over racisme flink bij te spijkeren? En heb je een zwak voor een goeie dosis aan acid house, jungle en rare groove? Dan mag dit boek niet in je Billy-kast ontbreken. Caspar Melville legt in 'It's A London Thing' uit hoe de zwarte muziekcultuur aan het einde van de twintigste eeuw in het postkoloniale Londen opkwam en spreekt met mensen die dit van dichtbij meemaakten. Melville baant zich een weg langs de politieke en raciale veranderingen en laat zo de rol zien die muziek speelde bij de ontwikkeling van onmiskenbare multiculturele kenmerken van de Britse hoofdstad. Het is een tikkeltje taaie, maar ook zeker belangrijke kost.

Voor de oppernerds met kasten vol Clone merch

Ben je helemaal verzot op de muzikale erfenis van Drexciya? Dan is deze enorm coole graphic novel van de Detroitse kunstenaar Abdul Qadir Haqq precies wat je onder de kerstboom wil hebben liggen. The Book of Drexciya Vol. 1 is geschreven door Haqq en Ghost in the Shell-scenarioschrijver Dai Sato neemt je in deze graphic novel mee door de krachtige Afrofuturistische mythologie. 

Voorbij de gendernormen

Dit coole muziekboek analyseert hoe popmuziek door de jaren heen heeft gespeeld met gendernoncomformiteit, en dat gaat van Little Richard naar Perfume Genius, Arca en Harry Styles. Sasha Geffen onderzoekt hoe artiesten muziek, mode, taal en technologie hebben gebruikt om te ontsnappen aan de beperkingen die worden opgelegd door gender-essentialisme. Van glamrock en punk tot disco, techno en hiphop: Muziek hielp de weg vrij te maken voor de hedendaagse gesprekken over transrechten en erkenning van niet-binaire en derde genderidentiteiten. Glitter Up the Dark werpt blik op het lange pad dat hierheen leidde. Een mustread voor 2021 dus. En lees hier nog eens het stuk over hoe queer artiesten steeds meer ruimte krijgen.