Een dikke zestig uur gaat Wildeburg non-stop door, een ontzettend bijzonder festival waarvan het blokkenschema vol slowhouse, avontuurlijke dj’s en onbekende liveacts ook nogal een doolhof kan worden. Wij leiden je de weg naar de mooiste shows en sets.

1. Lena Willikens

Vrijdagnacht 01.00-03.00 @ Bamboebos

In de Düsseldorfer club Salon des Amateurs scherpte Lena Willikens haar stijl – van zwaar vertraagde goa trance tot weirdo house en via seventies krautrock naar industrial. Maar dat weet je inmiddels wel al, want ze draaide telkens weer de sterren van de hemel op Dekmantel, Lente Kabinet en in clubs BAR, Garage Noord en De School. Even na middernacht kan ze alle kanten op. Slechts een ding staat vast: dat het nogal een avontuurlijke set wordt.

2. Violet

Vrijdagnacht 03.00-05.00 @ Bamboebos

Ook niet vies van avontuur is de Portugese dame Violet, onze favoriete ontdekking op Lente Kabinet dit jaar. Vanuit house durft ze verrassende afslagen te nemen, bijvoorbeeld richting opzwepende gqom en de experimentele batida van stadsgenoot DJ Nigga Fox, om uiteindelijk uit te komen bij een hele hele hele gekke Destiny’s Child-remix. Wow.

3. Manamana

Zaterdagochtend 06.00-12.00 @ Ochtendgloren

Het mooiste moment van Wildeburg? Dat is steevast wanneer de zon ’s ochtends weer boven de glooiende heuveltjes uit kruipt en de doorhalers laat baden in het gouden licht. Manamana krijgt die felbegeerde dauwdansspot. In eerste instantie niet zo’n bekende naam, totdat je hoort dat Map.ache de helft van dit duo vormt, een gast uit de Giegling-hoek die soepele melodieuze house draait. Niet te opdringerig, maar precies stuwend genoeg om het nog uren vol te houden. Die andere gast is Sevensol, samen zijn ze al jaaaaren resident op Nachtdigital Festival.

4. Typhoon

Zaterdagmiddag 13.00-14.00 @ Wildlive

Wildeburg zet als altijd ook in op coole liveshows. We hopen dat je zaterdagochtend wel effe de tijd neemt een tukje te doen, maar daarna raden we je aan bij de akoestische show van de Zwolse held Typhoon te gaan liggen. Na zijn alsmaar voortdurende Lobi da Basi-succes werd het stil rondom de rapper, zou hij nu eindelijk nieuw werk gaan spelen?

 

5. Zaltan

Zaterdagmiddag 17.00-19.00 @ Strand

Ga eens grasduinen door de releases van het label Antinote uit Parijs en je komt de gekste dingen tegen. Kolderieke kikkertrance, klezmerdub met spookachtige kinderkoren, maar ook mooie balearic en psychpop. Labeleigenaar is Zaltan, een dj met een onmetelijk diepe platentas die laatst nog een vrolijke set draaide met Young Marco in Garage Noord. Vanavond hoor je z’n dj shortlist in 3voor12 Radio!

6. LA Priest

Zaterdagmiddag 17.30-18.30 @ Bamboebo

Huh, staat ie daar nou echt? Jazeker, het is LA Priest, de gast die ooit onderdeel uitmaakte van Late of the Pier, als toetsenist meetourde met Connan Mockasin en in 2015 een geweldig trippy popalbum maakte. Sindsdien is het alweer jaren stil rondom hem, dus wat doet hij op Wildeburg?

7. mad miran

Zaterdagnacht 04.00-06.00 @ Duinpan

De Rotterdamse mad miran zet dit jaar grootse stappen. Richting Lowlands bijvoorbeeld, naar het Spaanse festival Primavera en nog veel meer mooie clubs in het buitenland. Geen wonder ook, want ze draait electro en 90s raveplaten op de meest energieke en speelse manier.

8. KI/KI

Zaterdagnacht 04.00-06.00 @ AV Club

De Amsterdamse clubnacht SPIELRAUM is een geweldig feest. En de allerleukste resident ervan, dat is KI/KI. Een dj die het liefst vol op het gaspedaal trapt voor loeiharde new beat, proto-trance en vroege hardcore-platen. Totale euforie dus, en ze draait precies op het moment dat je die energie wel effe kunt gebruiken.

9. Meetsysteem

Zondagmiddag 15.00-16.00 @ AV Club

De mooiste Nederlandstalige plaat van het jaar, dat is Geen Signaal van Meetsysteem (als je het op een onbewaakt moment aan ons vraagt, in ieder geval). Spinvis meets eighties synths meets stemmige liedjes meets dansbare momenten. Dit is een van de eerste keren dat je ‘m live kunt aanschouwen.

 

10. Kokoroko

Zondagavond 18.30-19.30 @ Wildlive

Zoals Jungle By Night (later de zondagavond op hetzelfde podium) in Nederland afrobeat en aanverwante genres nieuw leven inblaast, zo doet Kokoroko dat in de Londense jazzscene. Lekker loom en ontspannen, met grooves om in te gaan hangen wanneer je benen eigenlijk niet meer kunnen.

11. Derya Yildirim & Grup Şimşek

Zondagavond 20.30-21.30 @ Wildlive

Ben je zondagavond het dansen langzamerhand zat? Nestel je in het hoge gras voor Derya Yildirim en haar Grup Simsek, een band uit Turkije die Anatolische folkrock nog wat psychedelischer brengt dan bijvoorbeeld ons eigen Altin Gün.

12. Or:la

Zondagavond 22.00-00.00 @ Duinpan

Op Into The Woods, de neef van Wildeburg, verraste de Ierse dj Or:la plaat na plaat weer. Niet zozeer met schokkende stijlbreuken, wel met megasoepele overgangen van house naar italo naar disco naar een dikke remix van Moby’s ‘Go’. Om de aller-aller-aller-aller-allerlaatste beetjes energie eruit te persen