De Maatschappij voor Volksgeluk (MAVV) in Rotterdam had een paradijslijke plek moeten worden voor danceliefhebbers. Het idee voor de nachttempel kwam uit de koker van Kristian de Leeuw en Jetti Steffers, de oprichters van de kleinere toonaangevende club BAR. Vorig jaar besloten ze BAR te sluiten om al hun energie en geld te steken in het realiseren van MAVV, maar dat plan mondt uit in een tragedie: de Gemeente Rotterdam heeft eenzijdig de stekker getrokken uit de ontwikkeling van het oude Ferro-terrein in het Merwe-Vierhaven, zo kregen BAR en haar partners vorige week per mail te horen. Dat betekent: geen MAVV, maar ook geen BAR meer.
Twee maanden geleden gaf De Leeuw nog een rondleiding in het oude haventerrein, om te laten zien hoe de imposante club met capaciteit van 1500 man eruit zou gaan zien. Helemaal achterin de met graffiti bespoten fabriekshallen zou de eerste clubruimte komen, bovenop de betonnen verhoging waar vroeger de oude emaillepersen zuchtten. Erachter kwam een gang langs een reeks kleinere betegelde doucheruimtes. Een grotere tweede ruimte beneden bood plek aan exposities en evenementen. Bovenin de hoge fabriekshal was nog een tweede kleinere clubzaal, de oude kantine, die je kon bereiken via een buitentrap. De indeling van het reusachtig hoge pand riep onvermijdelijk associaties op met de Berghain in Berlijn.
Aan de zijkant van de grote hal zou het interieur van De Leeuws vroegere nachtbar ‘Sjatzi’ worden nagebouwd. Buiten lag een open grasveld met vers gezaaid gras. Daar moest een natuurlijk gefilterd buitenbad komen, zodat mensen ook in de zomer en overdag zouden komen. Op de bovenverdieping bieden de hoge ramen uitzicht op een skyline vol miniatuur-hijskraantjes. Dat panorama zou intact blijven achter een pui van dubbel glas, zei De Leeuw. Rechts keek je zo over de reling naar beneden, de technozaal in.
Zo waren er plannen te over voor de MAVV: de afdelingen Bouwkunde, Planologie en Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelden projecten voor de verduurzaming van het pand. De Willem De Kooning academie bedacht een plan voor een efficiëntere afvalverwerking. Het CBK zou eind dit jaar meewerken aan een tentoonstelling met installatiewerk in de grote benedenruimte van het pand. Er waren zelfs al gesprekken met een heel aantal grote danceorganisaties over een festival op het terrein van de club. Vorige week begon er nog een stagiair industrieel ontwerp aan zijn afstudeerstage. Al die plannen lijken nu stuk te lopen.