Eerder deze week publiceerden we nog een groot artikel met de vraag waarom Rotterdam (g)een groot poppodium nodig heeft, nu dient zich plotsklaps de 'Ferro Dome' aan: een gigantische industriële evenementenlocatie die al in december open moet en plek zal bieden aan 6000 man. De zaal is een gashouder, zoals ook de bekende Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam, maar dan een maatje groter en vergelijkbaar met de capaciteit van de Heineken Music Hall. Initiatiefnemer Brian Bout van UDC: "Je hebt mooie kleinere zalen in Rotterdam en een plek als de Maassilo, en dan meteen de Ahoy. Daartussen zit er niets en Rotterdam schreeuwt om een middelgrote locatie, dat gat willen we opvullen."
Rotterdam krijgt concertzaal voor 6000 man: "Ferro Dome wordt vergelijkbaar met HMH"
Gashouderzaal opent in december, in samenwerking met Dance Valley-organisator UDC en oud-HMH-directeur Paul Stiekema
In december moet een nieuwe concertlocatie in Rotterdam openen: Ferro Dome, een zaal voor 6000 man bij het Vierhavensgebied, die is opgezet door vastgoedondernemer David Hart Group (DHG), Dance Valley-organisator UDC en oud-HMH-directeur Paul Stiekema. "We willen dit tenminste de komende vijftien jaar gaan doen."
Waar komt Ferro Dome plotsklaps vandaan?
Begin vorig jaar kocht vastgoedondernemer DHG (David Hart Group) het leegstaande gashouderterrein van fabrikant Ferro, ter grootte van 3.5 hectare, wegens de ideale ligging als evenementenlocatie. Het metrostation ligt om de hoek, de snelweg is nabij en er is een gigantische parkeergarage aanwezig. "Zij gingen op zoek naar geschikte kandidaten voor de exploitatie en verdere ontwikkeling", aldus Brian Bout. Hij beweert: "Heel evenementenland stortte zich op die locatie. We kennen allemaal de Gashouder in Amsterdam en het kippenvelgevoel dat je daar krijgt. Zo'n gaston in Rotterdam waar niemand het bestaan van wist? Daar werden we wel wakker van. We hebben er met UDC voor geknokt en zijn vereerd dat we de exploitatie de komende vijftien jaar mogen gaan doen."
Ook Paul Stiekema, de oprichter en tien jaar lang directeur van Heineken Music Hall, is als adviseur betrokken bij de Ferro Dome, nadat hij in Kampen ook een concertzaal van 1500 man oprichtte. "Het is een man met een zee aan ervaring voor een vaste locatie", zegt Bout erover. "Natuurlijk wordt het voor Ferro Dome niet gemakkelijk om grote namen te strikken, maar Paul is een man met 35 jaar aan rock 'n roll- en dance-ervaring die ons daarmee kan ondersteunen. Zoals het er nu uitziet, zitten we zo het hele jaar vol." Bout laat daarbij in het midden hoeveel evenementen er precies per maand moeten plaatshebben.
Wat moeten we gaan zien in Ferro Dome?
Vanaf december gaat de Ferro Dome volgens Bout een half jaar proefdraaien met in eerste instantie drie dance-evenementen in december en vanaf januari ook popconcerten en zakelijke evenementen. "Het wordt een evenementenlocatie in de breedste zin van het woord. UDC gaat daar niet alleen maar eigen evenementen houden. We gaan het exploiteren zoals Ahoy of HMH dat ook doet, met ook een eigen team en programmeur. Op ADE zullen we onze plannen lanceren naar de industrie toe."
Na het het proefdraaien gaat de zaal een half jaar dicht voor een grootscheepse verbouwing. "Er worden dan ontvangsthallen, lockers en toiletten bijgebouwd en we zetten een nieuwe vloer in de Gashouder zelf. Daarna gaan we écht open en wordt het gemakkelijk om de zaal te verkleinen tot een poppodium met een capaciteit van 1000 man."
Is dat commercieel uit te baten?
Ferro Dome is geheel opgezet met eigen geld van voornamelijk de vastgoedontwikkelaar DHG en bijdrages van UDC. De organisatie zal geen gebruik maken van de subsidieprijsvraag die de gemeente Rotterdam eerder deze week uitloofde. "We doen alles zelf, dat maakt je slagvaardiger en qua programmering onafhankelijk van de gemeente. Wij steken onze nek uit en nemen een risico, maar geloven echt dat we een enorm gat gaan opvullen. Er is meer dan genoeg vraag naar in Rotterdam. We hebben een zee aan ervaring in ons team, ik heb er alle vertrouwen in dat het een succes wordt."