Donderdag, 21.00 - 21.50, Strand
De allerbelangrijkste 'act' van Into The Great Wide Open is natuurlijk Vlieland zelf, maar ieder jaar doet een piekfijne selectie muzikanten (en kunstenaars!) zijn best daar verandering in te brengen. Dit zijn de elf artiesten die op de tiende editie van het Waddenfestival weleens voor magische momenten zouden kunnen zorgen.
Snail Mail
Lindsey Jorden is de coolste tiener van Into The Great Wide Open. Zal ze zelf nooit toegeven, hoor, want zoals het een 19-jarige betaamt worstelt ze nog een beetje met haar jongvolwassenheid. Helemaal niet erg, zeker niet als het een heel debuutalbum met dappere gitaarliedjes oplevert. Op Lush verraste Jorden vriend en vijand met volwassen wijsheden en geraffineerde riffjes. Waarschijnlijk doet ze de oudste helft van het strand terugdenken aan het ongemak der tienerjaren en verzekert ze de jongste helft ervan dat alles uiteindelijk wel goed komt met ons allemaal.
Haley Heynderickx
Vrijdag, 12.00 - 12.45, Kerkplein
Haley Heynderickx wilde altijd al een tuintje beginnen, maar het kwam er nooit echt van. Druk met dat debuutalbum waarschijnlijk, het wonderschone I Need To Start A Garden. Ze voelt zich vast thuis op Vlieland, waar haar verstilde folk ook goed zal gedijen. Dat Heynderickx zich de stijl van Joni Mitchell en Joanna Newsom aanmat is trouwens het gevolg van nog zo'n ambitie die nog niet verzilverd is. Geïnspireerd door haar bijna-naamgenoot Jimi wilde Heynderickx dolgraag elektrische gitaar spelen toen ze op haar elfde op les ging. Haar leraar leerde haar alleen maar bluegrass. Gelukkig maar, weten we nu haar bezwerende americana ons bereikt heeft.
White Denim
Vrijdag, 12.00 - 13.00, Sportveld
Ronkende seventies bluesriffs, stuwende T.Rex-grooves, en ja, op track drie klinkt doodleuk een opstartende motorfiets (ongetwijfeld een Harley): het nieuwe album van White Denim is rock ‘n roll met hoofdletter R. Maar dan wel op een hele leuke manier, zoals ze het in de jaren zeventig deden: met weinig oog voor verschillen tussen genres, en een heleboel zin om te dansen en zuipen. Southern rock à la Lynyrd Skynyrd, hardrock op z’n Thin Lizzy’s, psychedelisch zoals Cream, met nog een dosis blues, soul, country en vroege heavy metal: alles door elkaar, met een flinke bak ruis erover. Op plaat doen ze dus precies waar ze zin in hebben, en live staat White Denim al jaren als een huis. Leren laarzen aan en gaan.
Julia Holter
Vrijdag, 16.00 - 17.00, De Open Plek
De eigenzinnige zangeres/songwriter/producer/componist uit Los Angeles heeft al een paar betoverende albums op haar naam staan: van prachtig ongrijpbare freakfolk tot bijna (bijna!) toegankelijke, rijkelijk gearrangeerde dreampop. Met strijkers, blazers, toetsen en elektronica laat ze de complexe schoonheid van haar liedjes live tot bloei komen. Haar laatste studio-album Have You In My Wilderness stamt alweer uit 2015, maar tijdens een show in Mexico speelde ze kort geleden nog nieuw materiaal. Zal dat weer het toegankelijkere werk zijn zoals ze op Wilderness liet horen, of duikt ze juist dieper de niche in?
Japanese Breakfast
Vrijdag, 18.00 - 19.00, Strand
Eeuwig zonde natuurlijk, de late afzegging van folkveteraan Damien Jurado. Toch treuren we niet te lang, want nu kunnen we op hetzelfde tijdstip onbezorgd naar Japanese Breakfast. Minstens zo betoverend, dat moet haast wel. Multitalent Michelle Zauner maakte namelijk twee van de meest sensationele indieplaten van de afgelopen jaren. Ze grossiert in beeldschone ballades die bij vlagen aan Beach House en Mitski doen denken, maar kan de hemel ook laten huilen of het ongenadig laten bliksemen. Mocht het onverhoopt nog windstil zijn op het strand, dan zal Japanese Breakfast het weleens flink doen waaien.
Lorenzo Senni
Vrijdag, 22.00 - 23.00, Strand
Misschien heb je weleens een pointillistisch schilderij gezien, zo’n doek met duizenden gekleurde puntjes. De Milanese producer Lorenzo Senni heeft nu dezelfde aanpak als de schilders die in de negentiende eeuw tot die stroming behoorden. Alleen past-ie ‘m dan toe op elektronica. Senni kwakt druppels trance en snoeiharde techno doodleuk naast elkaar op de dansvloer. Gewoon zonder kwast. Het leidt tot loops waarop cool dansen lastig is en het meestal de beste keus blijkt om Senni’s voorbeeld te volgen en gewoon driftig in de rondte de stampen. Op Lowlands werd Senni’s show nog opgeleukt door lasers, op Vlieland bestaan de ‘special effects’ uit een zandstrand en een sterrenhemel. Moet goedkomen.
Róisín Murphy
Vrijdag, 23.15 - 00.15, Sportveld
Een van de meest intrigerende performers van het moment op misschien wel de meest bijzondere festivallocatie van Nederland: zo klaar als een klontje natuurlijk, dat je naar de show van Roísín Murphy moet. Ooit het gezicht van neo-disco-formatie Moloko, maar inmiddels al jarenlang een solo-artiest van uitzonderlijke klasse. De übercoole koningin van de nacht is ze, met haar onderkoelde elektronische liedjes en haar bijna absurdistische shows, vaak met felgekleurde kostuums en rekwisieten. Maar ook zonder enige poespas kan Roísín Murphy als geen ander een publiek hypnotiseren.
Ray Fuego
Zaterdag, 20.15 - 20.45, De Bolder
Laten we hopen dat de Bolder op zaterdagavond pikdonker is als Ray Fuego het podium betreedt. Zijn shows moet je ervaren zonder om je heen te kijken naar wat andere mensen doen of van je denken. De rapper en voorganger van het SMIB-collectief predikt pure punk én positiviteit: schoppen tegen alles en iedereen, maar wel samen. Op Best Kept Secret betekende dat zelfs om twee uur ’s nachts nog een kolkende, zwetende moshpit. Het kan bijna niet anders of de Bolder zal schudden op zijn grondvesten.
Sassy J
Zaterdag, 23.00 - 00.30, Strand
De Zwitserse dj Sassy J is een graag geziene gast in De School en op Dekmantel, het dancefestival voor fijnproevers. Daar draaide ze eerder dit festivalseizoen een van onze favoriete sets: zwoel, loom en funky, met als het even kan een lekker weirde afslag. Bedwelmende afrobeat, old school hiphop, soul, funk of spacey housetracks: Sassy J draait het allemaal op zo'n manier dat je er net iets sensueler van gaat bewegen.
Big Thief
Zondag, 12.45 - 13.45, Strand
Je verdenkt de leden van Big Thief ervan dat ze liever in de tourbus zouden blijven zitten om een boekje te lezen, zo introspectief is de indie op hun twee albums. Die albums voelen dan ook een beetje als lome luisterboeken: frontvrouw Adrianne Lenker is moeiteloos boeiend, net als de melodische riffs van gitarist Buck Meek. De verhalen van Big Thief zitten vol sprookjesachtige plottwists en plotselinge akkoordverschuivingen. Soms stiekem bombastisch, vaker gevaarlijk breekbaar. Bijna net zo breekbaar als jij waarschijnlijk bent als je zondagmiddag op het strand neerstrijkt, dus neem je zakdoek mee.
Hannah Williams & The Affirmations
Zondag, 17.50 - 19.00, Sportveld
Deze Britse zangeres moet haast wel goede zaken gaan doen op Vlieland: krachtige rock ’n soulliedjes, een superstrakke band, felgekleurd haar en nog feller gekleurde jurk, een enorme bak charisma én een stem van jewelste. Op zondagavond sluit Williams het hoofdpodium op het Sportveld af. Wij voorspellen alvast dat ze daar het hele festival gaat samenbrengen als ware het een kerkdienst, van indiesnobs en katerige feestbeesten tot brave gezinnen met kinderen en iedereen daar tussenin. Williams is op haar best als ze de rauwe, freaky randjes van de soul opzoekt, maar ook met haar zonnigere werk maakt ze behoorlijk veel indruk.