‘Nauwelijks, echt nauwelijks. Nau-we-lijks tijd heb ik om te ademen, zo druk ben ik,’ vertelt Honey Dijon met wat gespeeld drama in haar stem als ze na meerdere gestrande pogingen eindelijk tijd heeft voor een interview. ‘Maar ik rust wel weer uit als ik onder de grond lig met een steen boven op me. Ontspannen doe ik met yoga en van die paddenstoelen die je aan het lachen maken. Waarvan je olifanten uit luchtballonnen ziet komen. En seks, de hele tijd. 24/7. Daar maak ik wel tijd voor. ’ Ze dikt het dan wel extra aan, maar als je al haar activiteiten op een rij zet, kan je haar alleen maar geloven. De New Yorkse draait de komende paar weken in Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zweden, Engeland, Spanje, Brazilië, Chili. Vorige week lanceerde nog een grote campagne van Spotify met een groot drankmerk, voor een betere man-vrouw verhouding in de muziekindustrie, waarvan ze het gezicht is. Ondertussen verzorgt ze ook nog de soundtracks voor modeshows van Dior én is ze bezig met de opvolger van haar vorig jaar verschenen debuutalbum. Met zo’n agenda mag je best weleens naar adem happen.
Door die Equalizer campagne van Spotify, bereikte Honey Dijon weer een groter publiek dan ze al had. Natuurlijk zit er een vanuit de bedrijven ook een commerciële gedachte achter, maar wie Dijon een beetje volgt weet dat het een belangrijk onderwerp voor haar is. ‘Het is ongelooflijk dat we in 2018 nog steeds dit soort gesprekken voeren', vertelt ze fel. 'We hebben al die slimme apparaten waarmee we met mensen over de hele wereld kunnen praten, er zijn zo veel communicatiemogelijkheden en toch hebben we nog discussies over basic dingen als ras en geslacht. Het voelt zo achterhaald, maar ik ben blij dat de discussie er is. Er moet nog veel gebeurden, ook buiten muziek. We moeten praten over geïnstitutionaliseerde structuren, die marginalisatie en onderdrukking in stand houden. Het houdt zichzelf in stand en levert voordeel op voor bepaalde mensen. Het patriarchaat bijvoorbeeld. Het heeft niet alleen effect op vrouwen, maar op iedereen. Overheden, religie en financiële instituten worden gedomineerd door mannen. En wanneer we dan gaan kijken naar hoe we financiële middelen en informatie verdelen, heeft dat effect op alles in het leven. Al duizenden jaren hebben vooral mannen daar voordeel van gehad, dus daar moeten we het over hebben.’
Dijon is zo iemand die overal een anekdote, verhaal en scherpe opinie over heeft. Hieronder lees je over haar favoriete tracks, maar eigenlijk nog veel meer over wie ze is en waar ze vandaan komt.