Paaspop onder de rivieren, DGTL erboven: het festivalseizoen van 2018 staat weer in de startblokken. Komend weekend is 3voor12 bij de laatste van die twee. En er is een hoop te zien op het belangrijkste dancefestival van het voorjaar. Naast alle kanonnen die gaan afsluiten om de NDSM-werf staan er ook een hoop artiesten en dj's die nog niet voor die spots in aanmerking komen, maar minstens zo spannend zijn. Dit zijn onze tien tips.

Theo Parrish

Vrijdag
23 - 01.30 uur
Generator

Het is misschien wel de mooiste boeking van heel DGTL, en eigenlijk ook wel de dapperste. Iedereen weet hoe goed Theo Parrish in een kleine zweterige club is, het liefst zo een waar het zweet van het plafond druipt. Spannend dus hoe hij het in een grote loods gaat doen. Hij zal als altijd totaal zijn eigen plan trekken. Van zijn eigen funk met ratelende dumcomputers tot soulhits, en van footwork tot Steve Reich: hij kan zo zijn publiek net zo goed gek draaien als totaal uit het oog verliezen. Maar stiekem zijn dat altijd de leukste avonden, dat het zo duidelijk twee kanten op kan. 

Dollkraut

zaterdag,
15 - 15.45 uur
Modular

 

DGTL laat dit jaar het hoofdpodium – met headliners als Tale of Us, Mano Le Tough, Laurent Garnier en Maceo Plex – openen door Dollkraut. En dan niet als dj, maar met zijn band. En dus met lo-fi galmende wave, uitstapjes naar kraut met stompe bassen, orgels die van ver weg lijken te komen en zang waar je precies niets van verstaat. Echt, dat klinkt live een stuk opwinderder dan deze omschrijving. Met een beetje geluk perst hij er ook nog wat nummers tussen van zijn Nederlandstalige project de Ambassade. 

Honey Dijon

Zaterdag 17.45 - 19.00 uur
Gain

Honey Dijon is het laatste jaar overal. Ze verzorgt de soundtracks van modeshows van Louis Vuitton, staat zowel in kleine clubs met messcherpe programmering als in de grote Ibiza-discotheken, zit in een grote campagne voor sekse-gelijkheid in de muziek en ondertussen maakte ze ook nog eens een van de beste housealbums van 2017, fris en alsnog vol verwijzingen naar oude house. En ze staat dus op DGTL, op het piepkleine podium van Resident Advisor. 

Call Super

zondag
19.00 21 uur
Filter 

Zijn mix voor Fabric was een van de mooiste mixes van 2017, zijn album een van de mooiste elektronische albums van hetzelfde jaar. Beiden lieten een totaal andere kant zien van de Britse dj Call Super, maar beiden tonen ook waarom hij zo goed is. Vaak ultra-gefocust en schijnbaar vanuit een concept draaiend en muziek makend, maar net zo makkelijk gooit hij alles over boord en gaat hij op zoek naar waar de dansers op dat moment het best op gaan. Sowieso altijd messcherp, en schijnbaar moeiteloos switchend tussen IDM, Britse house en garage, gemene techno. 

Âme II Âme

Zondag
21.00 - 23.00 uur
Modular

Âme b2b met Âme. Ja, Kristian en Frank van het Innervisions-duo draaien zo vaak los van elkaar onder de noemer Âme, dat ze het tegenwoordig maar een back-to-back noemen als ze samen draaien. Raar maar waar. Ze proberen er dan wel iets bijzonders van te maken. De een gaat dj'en, de ander live. Kijken of ze zo met zijn tweeën nog meer de emo-deephouse kant op kunnen dan ieder afzonderlijk. 

Aleksi Perälä

Zaterdag
15.45 - 16.45 uur
Generator

Er zit een enorme bak theorie achter de microtonen waaruit de Finse producer Aleksi Perälä zijn tracks opbouwt. Iets met filosofie, psychologie, wiskunde, astronomie, wiskunde, chemie. Gelukkig hoef je dat niet allemaal te begrijpen om zijn muziek simpelweg mooi te vinden. Want net als zijn voormalig labelbaas Aphex Twin kan hij dat soort ideeën ook vertalen naar iets waar je gewoon op kan dansen zonder dat je ook maar iets van die hele theoretische basis.

DJ Dustin

Zaterdag
15.30 - 17.30
Frequency

Dustin is een van de stuwende krachten achter Giegling, het cultlabel dat vorig jaar in een klap zich in de kijker van de massa speelde toen het een hele nacht in de X-Ray vulde. Afgelopen ADE was hij een van de hoogtepunten en liet hij in een set die beatloos begon Ruigoord juichen bij de climax. Oh, en hij had iemand bij zich die spiritueel door een microfoon mompelde en wat extra tamboerijn bij de set verzorgde. 

Palmbomen II & Betonkunst

Zaterdag
17.30 - 18.30 uur
Frequency

Palmbomen II maakte nu al een van de allermooiste elektronica-platen van 2018. Het ene moment slepend alsof de cassettespeler aanloopt, dan weer stuiterend door oude drumcomputers en het volgende moment dramatisch alsof je naar de aftiteling van een David Lynch-film kijkt. Hij schiep er een hele wereld voor, vol talkshows op versleten vhs-tapes en rond een vergeten X-Files personage. Echt waar, lees het interview maar. Hij staat op DGTL met Betonkunst, de oude studievriend waarmee hij de net zo mooie en vervreemdende EP's Hotel Breukelen en Center Parks maakte. Misschien niet de act om als een bezetene bij te dansen, maar het gaat sowieso mooi worden. 

Oceanic

Zaterdag
15.45 - 17.30
Modular

Van Lowlands tot Burning Man, Oceanic’s ‘Lovin’-edit hoorde je in de zomer van 2016 overal. En daarna eigenlijk ook, bijvoorbeeld met zijn nog mooiere 'Drums'. Ook als dj duikt Job Oberman meer en meer op. Vaste gast op DGTL, resident bij Bar en De School, shows op Red Light Radio, natuurlijk weer een release op het label van zijn broer, ga maar door. En terecht ook. Al sta je in een aardedonkere kelder waar je geen hand voor ogen ziet, je hebt het ongetwijfeld al snel door als hij draait. Of-ie nou zijn voorliefde voor dunne synths laat horen, minimale percussie of volle bak gaat, hij klinkt altijd als Oceanic.

Or:la

Zaterdag
15.00 - 17.00

Filter

Weinig dj's laten oude house klassiekers zo logisch samengaan met Engelse rave of zelfs subtiele dubstep, als Or:la. Nu op DGTL, later dit jaar op Dekmantel. Dan weet je al wel hoe laat het is. Ze is een van de snelst stijgende sterren in de scene.