Rotterdam wordt dit weekend voor de tweede keer overgenomen door REC. Festival. Het Rotterdamse plein rondom Annabel, BAR en Transportbedrijf vult zich met een eclectische line-up, met de nadruk op elektronische muziek. Van Berghain-techno tot experimentele jazz en weirde hip-hop: dit zijn de negen acts die je niet mag missen.

Vrijdag

Badbadnotgood

20:00 uur, Annabel
Dit Canadese jazz-trio is jong, eigenwijs en extreem getalenteerd. De mannen van Badbadnotgood zetten alle regels van jazz compleet naar eigen hand en stoppen hun sets vol met hiphopinvloeden. Grote jongens als Tyler, The Creator, Future Islands en Ghostface Killah werken graag met ze samen. Vorig jaar lieten ze op Best Kept Secret de hele tent ontploffen, en bewezen ze dat je prima kunt crowdsurfen op jazz.

David Vunk

01:00 uur, BAR
Dj en labelbaas David Vunk is een icoon in de scene van de Havenstad. In de jaren negentig begon–ie met gabberplaten draaien, inmiddels is hij al tien jaar eigenaar van Moustache Records. De Vunkinator selecteert met precisie de beste tracks uit alle hoeken, van italo tot techno en house. Op Lentekabinet zagen we hem deze zomer al de tent slopen, en dat gaat hij dit weekend in zijn thuisstad ongetwijfeld dunnetjes overdoen.

Danny Brown

21:45 uur, Annabel
Danny Brown is de koning van de weirdos. De Detroitse rapper met de kenmerkende hoge stem brak door met zijn gratis debuutalbum XXX en opende het hoofdpodium op de allereerste editie van Best Kept Secret. Brown kwam vorig jaar met een nieuwe plaat, Atrocity Exhibition, met features van onder meer Kendrick Lamar, Earl Sweatshirt en Kelela. Donkerder klinkt het, en experimenteler dan zijn voorgande werk. Brown laat zijn freak flag nu vol trots wapperen, blijkt ook uit de bizarre '90s sitcom video die hij liet maken door komiek Jonah Hill.

Ostgut Ton

00:00 uur, Perron
Club Perron moest in 2015 sluiten, dus alleen al het feit dat de deuren van de befaamde Rotterdamse club voor REC. weer opnieuw open gaan is al reden om een kijkje te nemen. En de programmering is ook niet mis: Ostgut Ton, het label van de Berlijnse technotempel Berghain, neemt een aantal acts uit z'n stal mee naar Rotterdam. Op de line-up onder meer Answer Code Request, Ryan Elliott, Somewhen en Terence Fixmer.

Zaterdag

Ben UFO

03:00 uur, Perron
Het absolute hoogtepunt van Amsterdam Dance Event mag zijn kunsten dit weekend in 010 vertonen. Zijn scherpte en timing maken hem een meester in de opbouw, zijn muzikale gevoel doet ook de meest onverwachte break of wissel volstrekt logisch klinken. Van zware, bassige techno naar dub naar UK garage: met zijn magische overgangen en spannende platenkeuze een niet te missen act op REC.

Islam Chipsey & EEK

18:45 uur, BAR
Ja, dit is inderdaad EDM, maar niet van de variant 'springen achter je draaitafel met een emmer op je hoofd of een trompet aan je mond'. Nee, Islam Chipsy is de koning van de Egyptian Dance Music. De keyboardvirtuoos en zijn band EEK brengen hun wilde liveset naar Rotterdam. Voor Nederlandse oren klinkt het misschien avant-gardistisch, in Caïro is electro chaabi gewoon de muziek die jonge Egyptenaren op hun bruiloft spelen. Psychedelisch, soms emotioneel en dan weer knotsgek, vol overstuurde keyboards en opzwepende ritmes.

Moses Sumney

20:45 uur, Annabel
Dit jaar bracht de jonge Sumney zijn debuutalbum Aromanticism uit, een liefdevolle ode aan de anti-romantiek. Een breekbare, soulvolle conceptplaat is het geworden, vol minimalistische art-soul en scherpe teksten over de waarde van eenzaamheid. Hij gooide er meteen hoge ogen mee, en ook bij 3voor12 was Aromanticism het Album van de Week. Dit wordt zijn allereerste optreden op Nederlandse grond. We verwachten dus een intieme set, met een hoofdrol voor zijn warme stem en looppedaal.

Joey Bada$$

23:45 uur, Annabel
Joey Bada$$ is pas 22 jaar oud, maar nu al toe aan zijn tweede album ALL AMERIKKKAN BADA$$. En voor zijn debuut uit 2015 gonsde zijn naam al in de underground dankzij een paar stevig gehypete mixtapes. De frontman van het Pro Era hiphopcollectief staat bekend om zijn '90s flow en boombap-beats. Zijn nieuwste plaat is een krachtig statement over het leven als jonge, zwarte man in Amerika.

Inga Mauer

02:00 uur, BAR
Deze supercoole Duitse dj serveert industrial en bezwerende low-tempo platen. Ze nog jong maar staat al voor dansvloeren over de hele wereld, van Berlijn tot Tel Aviv. En nu is Rotterdam aan de beurt. Met haar overstuurde kicks en bassen maakt ze het niet per se hard, maar wel lekker rauw. Haar sets op Dekmantel en ADE waren al een groot succes, dus dat belooft veel goeds voor REC.