Playlist: de 50 festivalacts van 2016

Van Amanda Bergman tot Young Thug de zomer door

Redactie 3voor12 ,

Over twee weken begint de krankzinnige festivalmaand juni met drie driedaagse evenementen achter elkaar. Laten we het maar beschouwen als het begin van de festivalzomer. Waar kijken we naar uit? Dit zijn volgens 3voor12 DE 50 festivalacts van 2016. Vanavond staat 3voor12 Radio ook nog eens in het teken van de grootste festivalanthems die uit alle tenten zullen schallen. Extra vroeg, vanaf 20:00 uur!

AMANDA BERGMAN
Zoals Lisa Hannigan altijd verbonden zal blijven aan Damien Rice, zo zal de naam Amanda Bergman tot in lengte van jaren in een adem genoemd worden met The Tallest Man On Earth. Maar Bergman bracht dit jaar ook zelf een mooie plaat uit, die ze live ook nog eens op overtuigende wijze weet te vertolken. Stijlvol en sierlijk, met veel gevoel voor dynamiek. Bekijk hier een sessie van Amanda Bergman op Motel Mozaique.
WAAR TE ZIEN: Into The Great Wide Open

ANDERSON .PAAK
Zonder enige twijfel is rapper/R&B-zanger Anderson .Paak een van de heetste namen van 2016. Kijk maar: op SXSW stond hij helemaal bovenaan in onze top 50. Nadat hij op zes (!) tracks van Dr. Dre’s comebackplaat Compton verscheen, bracht hij dit jaar zijn tweede album onder zijn eigen naam uit: Malibu. Een reuzenstap voorwaarts: een jazzy, soulvol meesterwerk met gastbijdrages van onder meer Schoolboy Q en The Game. Anderson. Paak pakt de draad op waar Kendrick Lamar ‘m liet liggen, en die punt in zijn naam? Die kun je maar beter niet negeren.
WAAR TE ZIEN: Pitch, North Sea Jazz, Lowlands 

ANOHNI
Anohni, eerder Antony van de Johnsons, maakte een van de heftigste albums van dit jaar. Weg zijn de weelderige piano en kamerpop-arrangementen die we van haar kenden. Overstuurde elektronica van Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never komen daarvoor terug. Ook in de teksten is er een flink tandje bij opgedaan. ‘Drone Bomb Me’, gezongen vanuit het perspectief van een meisje dat haar familie verloor bij een bombardement, komt aan als een mokerslag en zo worden er wel meer uitgedeeld. Ongetwijfeld een van de heftigste shows die deze zomer op de festivals te zien is.
WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole

AZYMUTH
Wat doe je als je van grote voorloper langzaam verwordt tot blauwdruk van zo’n beetje ieder dancefestival in Nederland? Juist, dan ga je zelf een stap verder. Dekmantel zette die koers vorig jaar in door live acts te boeken die bij hun favoriete dj’s een bijzonder plekje in de platenkoffer hebben. Vorig jaar was dat o.a. Roy Ayers, dit jaar halen ze dit fenomenale Braziliaanse jazz-funk trio naar Amsterdam. Een recent Azymuth live fragment.
WAAR TE ZIEN: Dekmantel Festival

BAZART
‘Liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel.’ Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid van die ene oma die tot aan d’r 96e aan de kroonluchters in het bejaardentehuis hing. Het is ook de sleutelzin uit het sluimerhitje ‘Goud’ van het Belgische Bazart. De Nederlandstalige indiepop met een flinke scheut elektronica klinkt als een combinatie van Spinvis en Oscar & The Wolf, twee bands die al eens gedenkwaardige optredens gaven op Vlieland. Oftewel, dit kan wel eens iets bijzonders worden op het waddeneiland en in het andere uiterste puntje van het land, Landgraaf. 
WAAR TE ZIEN: Into The Great Wide Open, Pinkpop

BECK
Jaaa, er komt nog dit jaar een nieuw album van ieders favoriete Scientology-aanhanger Beck! En gezien het nummer ‘Dreams’ dat hij vorig jaar losliet, gaat die plaat weer veel meer als de uitbundige, eclectische Beck uit de nineties en zeroes klinken. Zijn laatste, de (ondanks Kanye) Grammy-winnende elpee Morning Phase was weliswaar zeer fraai, maar wel wat aan de degelijke kant. Beck liet nog weinig los over zijn aanstaande plaat, maar zei al wel dat het album het tegenovergestelde van Morning Phase gaat worden. Feestje!
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

THE BLACK MADONNA
Ze was de revelatie van Lente Kabinet vorig jaar, en sindsdien heeft ze bij elk bezoek aan Nederland harten veroverd: The Black Madonna, een zeer coole dame uit Chicago, waar ze de befaamde Smart Bar bestiert. Ze heeft een smetteloze smaak als het gaat om vette vocale house en disco, waar ze doorgaans zelf het allerhardst op danst. Deze podcast maakte The Black Madonna voor Dekmantel.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

BOB MOSES
De heren die dancemuziek willen veranderen en met album All In All een geweldige poging deden. De twee producers uit Vancouver maken deep house in het kwadraat, want dieper dan de sound van Bob Moses gaat het niet snel. ‘Dansmuziek met een organische basis’, een sound die je bij een ondergaande zon klaarstoomt voor de lange nacht die komen gaat!
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

BOMBAY
Lofi-indiepop waarin de gitaar vrijwel ieder moment centraal staat. De Amsterdamse band verscheen eerder op posters als Bombay Show Pig, maar vanaf begin dit jaar hebben ze die toevoeging laten vallen. Met album Show Your Teeth maakte de band een nieuwe start, maar de sound is nog even overweldigend als vroeger. De band rondom frontman Mathias Janmaat is op volle oorlogssterkte en dat gaan ze bewijzen op de Nederlandse festivals.
WAAR TE ZIEN: Lowlands, Damaris

BROEDERLIEFDE
Ik was al binnen! Hiphopcollectief Broederliefde uit Spangen maakte misschien wel de allerleukste Nederlandse hiphoprelease van het jaar. Ondanks de lengte van 14 tracks noemen ze ’t een EP: Hard Works Pays Off 2. Vol zonnige Caribische invloeden en met gastbijdragen van onder meer Ronnie Flex, Hef en Jonna Fraser. Vorige maand kwamen ze in 3voor12 Radio langs om dat live te laten horen en ontvingen meteen (samen met Ronnie en SFB) een dubbele platina plaat voor single ‘Nu Sta Je Hier’. Het gaat hard met Broederliefde: ga zelf zien waarom.
WAAR TE ZIEN: O.a. Pinkpop, Appelsap en Lowlands

CAR SEAT HEADREST
Deze Amerikaanse indierockband (het geesteskindje van Will Toledo) is jong, nog lang niet bij iedereen bekend en toch hebben ze al zeven albums uit. Het laatste, Teens Of Denial, kwam afgelopen week uit en is ongetwijfeld hun doorbraak naar een breder publiek. Wát een plaat is dat! Op SXSW, waar de band in onze Top 50 belandde, en in de kleine zaal van Paradiso werd al duidelijk dat de band live minstens zo goed is als op abum.
WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole, London Calling

DOE MAAR
Statement: in vijf jaar tijd schreef Doe Maar net zo veel tijdloze klassiekers bij elkaar als Lionel Richie in een paar decennia. Al in 2000 begon het grote Doe Maar-reünie-circus met een niet te stoppen reeks concerten in Ahoy en zelfs nieuw werk. Maar daarna kreeg de oer-Nederpop-band er maar geen genoeg van. Is het te veel? Misschien wel, en toch gaat deze show op Pinkpop natuurlijk een doorslaand succes worden. Al was het maar vanwege de historie: in hun glorietijd speelde Doe Maar twee keer op Pinkpop. Het eerste jaar als opener, een jaar later afsluiter. Een fragment daarvan is te zien op 3voor12.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

DUA LIPA
“Over 5 jaar ben ik de wereld aan het overnemen,” zei Dua Lipa eerder dit jaar tegen 3voor12. Inmiddels is ze goed op weg. Na een ijzersterke show in Vera brak ze door met ‘Be The One’, een instant meezingbaar popliedje met precies de goede tropicalhouse-balans tussen vervelend catchy en dragelijk. Oftewel, een gouden hit, en als we haar show in Groningen zo zagen heeft ze daar nog een stuk of wat van in petto. Kijken dus, want wie weet heeft ze over vijf jaar de wereld echt overgenomen.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

EMPRESS OF
Je kan bijna niet om de New Yorkse zangeres Lorely Rodriguez a.k.a. Empress Of heen, en dat komt natuurlijk door die superhit ‘How Do You Do It’. Die is afkomstig van de plaat Me, al sinds september vorig jaar uit, maar lijkt alleen maar meer momentum te krijgen. Ook de rest van dat album, een mix van R&B en synthpop, is heel sterk. Poppy en experimenteel tegelijk, met rauwe teksten. Als kind was ze geobsedeerd door Björk en dat hoor je erin terug. 
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

FETTY WAP
Waarom je Fetty Wap moet zien? Simpel antwoord: ‘Trap Queen’. Stel dat je de afgelopen twee jaar nooit op een hiphopfeestje bent geweest, of überhaupt op een locatie waar iets anders gedraaid werd dan de betere truckersrock: zoek hem even op op YouTube. De Amerikaanse rapper/zanger, met dat gekke oog, prijst vrouwen de hemel in, is niet de beste zanger, maar heeft wel de beste hooks en producties die zelfs je oude vadertje nog in beweging krijgen. 
WAAR TE ZIEN: Encore Festival

FLUME
Met de muziek van Flume is iets raars aan de hand. Op het eerste gehoor lijkt het te traag en stroperig om ooit te werken op de dansvloer, maar juist daardoor is het zo meeslepend. Luister bijvoorbeeld naar de nieuwe single ‘Say it’ met Tove Lo voor dat effect. Een soort zweepslagen op de derde tel zorgen ervoor dat je erop kunt dansen alsof het trap of dubstep is, terwijl je in feite gladde elektronische pop hoort. Zijn livekunsten bewees Flume twee jaar terug al op Lowlands.
WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole (en 4 november presenteert 3voor12 de show van Flume in de HMH)

FUTURE
Weet je nog, die rel rond de belachelijk dure kaartjes voor hiphopgrootheid Future in de HMH? Voor 71,50 euro (later steeg dat zelfs naar 82,50 euro) konden fans erbij zijn, en dat vonden de meesten veel te veel geld. Mocht je dus een kaartje voor Woo Hah! (inmiddels uitverkocht) hebben, dan heb je geluk want dan krijg je er voor 35 euro Mac Miller, Tyler The Creator, Action Bronson en meer bij. Maar ga vooral Future zelf zien, zeker na zijn geweldige plaat DS2 en de mixtape What A Time To Be Alive met Drake. Check zijn hit 'Whera Ya At'
WAAR TE ZIEN: Woo Hah! dus 

GRIMES
Wat is Grimes nou? Een popzangeres, een ghostwriter voor Rihanna, de koningin van de Canadese art-underground? Ze is het allemaal, en allemaal niet. Grimes is Grimes. De zangeres doet alles op haar eigen manier. Leert nieuwe instrumenten, speelde zelf alles op haar album en produceerde dat ook in haar eentje. Live is ze nu op tour met een groep danseressen die over het podium stuiteren, terwijl zij zelf ook koprollend in een jaloersmakend glitterpak speelt, zingt, krijst en danst. Veel eigener als dit krijg je het niet. Aanstekelijker ook niet.
WAAR TE ZIEN: Pitch

JAMES BLAKE
Zat er nog iemand te wachten op die typisch minimale James Blake-sound, waarmee hij vijf jaar geleden voor het eerst veel succes had? Nooit veranderden zijn emotionele, door piano en elektronica gedragen nummers immers veel. Dat is ook niet het geval op nieuwe plaat The Colour In Anything, maar niemand die er om maalt omdat ook dat album weer prachtig is. Misschien wel de mooiste tot nu toe van deze Britse droefsnoet, mede omdat hij zijn stem zonder poespas op de voorgrond zet.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

Jamie XX
Jamie XX is natuurlijk onderdeel van The XX, maar solo staat hij met twee voeten in Britse clubcultuur. Af en toe een knipoog naar 90’s rave, UK Garage, vroege house, flink wat vergeten disco-samples en uiteraard zijn kenmerkende liefde voor steeldrums. In zijn DJ-sets mengt hij dat net zo makkelijk met stevige house en techno die nu de semi-underground dansvloeren domineren, als warme 60’s soul en stoffige funkplaten die hij zo graag samplet. Buiten dat, is hij wonderlijk genoeg ook nog eens de allereerste headliner op een festival als Best Kept Secret in Nederland. Ook best bijzonder.
Waar te zien: Best Kept Secret

JULIEN BAKER
Mocht je nog plek hebben in je bagage, dan geven we je graag een advies: neem een grote doos tissues mee! Die ga je zeker nodig hebben bij Julien Baker, want zelfs de meest doorgewinterde rocker houdt het niet droog bij de uithalen van Julien Baker. Met haar persoonlijke teksten was ze een van de grote verrassingen op SXSW. De Amerikaanse zangeres brengt met haar gevoelige gitaarliedjes een singer-songwritershow van ongekend niveau naar Nederland.
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

KAMASI WASHINGTON
Een van de spannendste boekingen van Lowlands deze zomer is Kamasi Washington, een jazz-saxofonist die al werkte met onder meer Kendrick Lamar en Flying Lotus. Die spanning zit hem natuurlijk niet in de vraag of die Washington een beetje kan spelen. Vorig jaar verscheen een driedubbel debuutalbum genaamd The Epic, dat zijn titel eer aandoet. Op Le Guess Who bewees hij niet alleen moeilijk te doen, maar ook een zaal finaal plat te kunnen spelen. Een compleet twee uur durend concert vind je hier.
WAAR TE ZIEN: North Sea Jazz, Lowlands

KAYTRANADA
De Canadese producer Kaytranada kennen we al jaren van zijn losse producties en DJ-sets waarbij het alle kanten op kan gaan en telkens weer blijkt wat voor goed oor voor tunes hij heeft. Afgelopen maand kwam eindelijk zijn debuutalbum uit. Losse house met ongekend funky drumsamples, hiphop met Anderson .Paak en Vince Staples, soepele r&b: alle stijlen die hij in zijn DJ-sets ook moeiteloos aan elkaar rijgt. Met dit album op zak vult hij een spannende set met enkel eigen materiaal.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

THE LAST SHADOW PUPPETS
Dat met Miles Kane en Alex Turner geen serieus gesprek te voeren valt vergeten we onmiddellijk wanneer de frontmannen samen op het podium staan. Muzikaal kunnen we de twee niet anders dan volstrekt serieus nemen en laatste album Everything You’ve Come To Expect bewijst dat wederom. De band zette een maand geleden Paradiso op zijn kop en komt deze zomer dus nog een keer naar Nederland.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

LCD SOUNDSYSTEM
Vijf jaar geleden ging LCD Soundsystem op hun hoogtepunt uit elkaar. Jammer maar helaas, de bandleden wilden andere dingen doen. Frontman James Murphy begon een koffiemerk en een wijnbar, produceerde een album van Arcade Fire en speelde mee op het laatste album van David Bowie. Gelukkig begon het weer te kriebelen. Op het nieuwe album moeten we nog even wachten, maar op Coachella werd al duidelijk dat de punkdisco nog steeds met even veel dansbare urgentie gebracht wordt als in LCD's hoogtijdagen.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

LIONEL RICHIE
We kennen allemaal de uitdrukking ‘het dak eraf’, maar eigenlijk is dansen op het plafond natuurlijk een veel mooier beeld. Lionel Richie zong het in zijn klassieke hit, die natuurlijk op Pinkpop ook voorbij zal komen. Lionel Richie? Echt? Hoort die niet eerder in Las Vegas en op Symphonica in Rosso thuis dan op een rockfestival als Pinkpop? Natuurlijk, maar reken maar dat we straks met open mond staan te kijken hoeveel hits die man heeft en hoe goed die eigenlijk zijn. Als Tjeerd van Dazzled Sticks met een Lionel Richie shirt mag optreden, dan is de echte Lionel in Landgraaf zeker toegestaan.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

LUKAS GRAHAM
Oh ja Lukas Graham, is dat niet die jongen van die aalgladde monsterhit 7 Years? Ja, die. Een Deen is het, die je toch wel verrast als je hem in het echt ziet. Hij is zelf namelijk helemaal geen gelikte kerel, maar juist een wat dikkig, niet al te knap, type kroeghanger. Hij heeft de entertainment-skills en de zangkwaliteiten van Robbie Williams, dus reken maar dat dat gaat werken op Pinkpop. Geen idee welke monsterhit? Jawel joh.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

MAC DEMARCO
Laat je niet misleiden door de tenenlikkerij, kamikaze crowdsurf-acties, clowneske grappen, eeuwig vals gestemde gitaren en de stonerdialogen tussen de bandleden: Mac DeMarco is een van de beste liedjesschrijvers van het moment. Als je door alle grollen en nonchalance heen luistert, hoor je opeens steengoede Beatlesque liedjes, over onzekerheid, grote liefdes en vervlogen tijden. En daar krijg je dan nog eens een hele bak aanstekelijke grappen, en met een beetje geluk wat covers die volkomen uit de bocht vliegen bij. Onweerstaanbaar, let maar op. 
Waar te zien: Down the Rabbit Hole

MAJOR LAZER
Was Major Lazer niet meer een van de festival-acts van vorig jaar? Of van het jaar daarvoor? Ja, ook, de club van Diplo is zo’n groot succes dat ook 2016 hun jaar wordt. Vorig jaar teerden ze vooral op 'Lean On', nu hoor je op het gemiddelde Bevrijdingsfestival 'Light It Up' als pauzemuziekje, en zo houdt het nooit op. Eens kijken wat het rockpubliek van Pinkpop van de exotische guerrilla’s van Major Lazer vindt. Tijdens Lowlands was Diplo even te gast bij Roosmarijn.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

MIDLAND
Engelsman Harry Agius is al een paar jaar een gewaardeerde dj op de credible dance festivals, maar deze zomer heeft hij ook nog eens twee gloeiend hete tracks in het vuur. Eerst was er 'Blush', een elegante housetrack die onthaald werd als festivalanthem. Dj's in clubs draaien intussen een andere track grijs: 'Final Credits', een heerlijke warme discotune met een onweerstaanbare Gladys Knight sample. Deze dus.
WAAR TE ZIEN: Dekmantel Festival, Modular

MUSE
Aangekondigd door Lowlands als ‘de grootste headliner ooit’, ondanks het feit dat ze er al drie keer eerder stonden. De band verkocht dit jaar in no time drie keer Ziggo Dome uit. Of het nu in een stadion, poppodium of op een festival is, keer op keer weten ze de fans weer te verrassen met hun progressieve geluid. Hoewel de show op Pinkpop vorig jaar vrij gewoon was te noemen, blijf je toch iedere keer weer nieuwsgierig naar wat de Britten deze keer neerzetten. De enige manier om daar achter te komen is dit jaar een bezoek aan Lowlands.
WAAR TE ZIEN: Lowlands dus

NAO
De Britse zangeres Nao leerden we kennen dankzij die hele leuke single met Mura Masa die maar geen hit wil worden. En vervolgens door haar eigen single 'Bad Blood', met een hele weirde videoclip met naakte mensen waar bomen uit groeien. Echt freaky. Haar stem is minstens zo opvallend als die clip: een beetje raar afgeknepen, nogal love it or hate it, zeg maar. Maar vriend en vijand zullen erkennen dat Nao een vakvrouw is met een goede band, die er op het podium echt staat.
WAAR TE ZIEN: Lowlands

PARQUET COURTS
De band is ondertussen vijf jaar succesvol bezig en aan de stijgende lijn lijkt geen einde te komen. Nadat de drukke dertigers een mooie deal voorgeschoteld kregen van het Britse label Rough Trade kreeg het no hit wonder weer tijd om na al dat touren een plaat op te nemen. Het geraffineerde en zeer sterke poprock album Human Performance laat zien dat ze precies weten hoe je zo’n plaat laat klinken.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop, Down the Rabbit Hole, Eindhoven Psych Lab

PAUL MCCARTNEY
We moeten met zijn allen een beetje lachen om dat idiote festival in de Californische woestijn dat Paul McCartney EN de Stones EN Bob Dylan EN nog een paar van die dinosaurussen geboekt heeft. Oldchella noemen we het gekscherend. Maar stiekem zouden we er best een kijkje willen nemen, toch? Want na Springsteen en de Rolling Stones weten we dat dit soort oude reuzen het uitstekend doen op zo’n groot veld als dat van Landgraaf, en na zijn Ziggodome shows van vorig jaar weten we ook dat Macca ‘het’ gewoon nog heeft. Oh ja, dit filmpje is nieuw en goud: McCartney legt uit hoe zijn twee samenwerkingen met Kanye West gingen.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

PJ HARVEY
Haar negende album The Hope Six Demolition Project is niet de meest toegankelijke plaat van de Engelse singer-songwriter PJ Harvey, zelfs niet naar haar standaarden. Rauw saxofoonspel, beïnvloed door avant-gardistische rootsmuziek van onder meer Captain Beefheart. Vooral het kritische 'The Community Of Hope' deed veel stof opwaaien: PJ Harvey heeft haar focus van Engeland verplaatst naar de VS en zingt over een achenebbisj buurt van Washington D.C en de ‘social cleansing’ die er aan de gang is. Daar was niet iedereen even blij mee.
WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole 

RED HOT CHILI PEPPERS
Eerlijk gezegd had niemand op de redactie verwacht dat Red Hot Chili Peppers met zó’n sterke single als ‘Dark Necessities’ zouden komen. Het hielp dat de band vaste producer Rick Rubin (met wie ze ongeveer sinds het Bronzen Tijdperk samenwerkten) verving door Danger Mouse, die absoluut een stempel drukte op het proggy, poppy nummer met een grote rol voor de piano. Wordt die hele plaat The Getaway zo goed? Dat weet niemand, hij komt pas een week na Pinkpop uit. Maar het moet gek lopen willen we in Landgraaf geen voorproefje krijgen.
WAAR TE ZIEN: Pinkpop

RICO & STICKS
Toen bekend werd dat Rico en hij weer met Opgezwolle-materiaal zouden gaan optreden, zei Sticks nog gekscherend dat ze zich nu officieel in de ‘revuefase’ van hun carrière bevonden. Maar er is niks revue aan de shows die Rico en Sticks op vele Nederlandse festivals mochten geven. Het materiaal dat zij tien jaar geleden maakten was toen zo vooruitstrevend dat er nog niks gedateerd aan is. In december doen ze met Typhoon de grootste Nederlandse hiphopshow ooit in de Ziggo Dome, ga ze eerst deze zomer nog zien in Beuningen en Tilburg.
WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole, Woo Hah!

RYLEY WALKER
Vorig jaar kwam troubadour Ryley Walker met een album dat haast onopgemerkt in alle jaarlijstjes opdook. Zelden zo hoog dat hij echt opviel, maar hij werd toch telkens weer meegenomen. Zijn muziek sluimert ook een beetje zo overal tussendoor. Folk, niet buiten de lijntjes, eerder zonder lijntjes. Live doet hij daar nog eens een schepje boven op, met meanderende solo’s en nummers die verder en verder opgerekt worden. Goed wakker worden of juist wegdromen dus.
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

SEVN ALIAS
Op YouTube hengelt hij al miljoenen views binnen met zijn harde, duistere straatraps, maar dit jaar staat Sevn Alias plotseling op werkelijk elk festival. Op Noorderslag zag je al bij aanvang dat er iets ging gebeuren. Kees de Koning, Jiggy Dje, Lucy Fonz III, Roger Brouwn, DWDD, team Appelsap, team Woohah, team Down The Rabbit Hole én team 22tracks stonden vooraan. En het gebeurde inderdaad. Die show werd het hoogtepunt van het hele festival en leverde hem misschien wel de meeste boekingen op van iedereen op Noorderslag dit jaar. Dat betekent dat hij deze zomer op zoveel festivals staat dat je hem bijna niet kunt missen. Maar toch, zorg er echt voor dat je hem niet mist!
WAAR TE ZIEN: Pinkpop, Best Kept Secret, Woo Hah, Lowlands

SKEPTA
Wie vorig jaar op Appelsap was, weet wat voor bom energie de Londense grime-ster Skepta op zijn publiek kan loslaten. Je voelde de grond trillen, de lichtinstallatie op het podium schudde en beefde. Op Lowlands deed hij het nog eens dunnetjes over in de X-Ray. Nu, een jaar later, heeft hij een nieuw album op zak. Gewoon weer keihard, met messcherpe teksten, humor, alles. Op Pitch mag hij laten zien dat zelfs de Gashouder op zijn grondvesten kan schudden. 
WAAR TE ZIEN: Pitch, Woo Hah!

SOULWAX
Wie had ooit gedacht dat de fucking flying DeWaele broertjes hun zinnen nog eens op Soulwax zouden zetten? Soulwax, de band waarmee het allemaal begon voor ze wereldberoemd werden als mash-up meesters. Het begon met gitaren, maar ook met liefde voor de C A S I O. De laatste incarnatie - Soulwax Nite Versions - was echt een dance-band, en een supercoole ook. Het feit dat ze nu terugkeren op een dance festival suggereert dat ze daar de draad oppakken. Zo was Soulwax Nite Versions op Lowlands 2005.
WAAR TE ZIEN: Pitch

DE STAAT
Dat deze band een van onze must-sees is is bijna vanzelfsprekend. Een groot geluk: de band is op bijna alle grote festivals van dit jaar te vinden. De Staat was dit jaar natuurlijk meerdere malen het gesprek van de dag door het nieuwe Album O, de circle pits tijdens het spelen van 'Witch Doctor' en natuurlijk omdat ze het voorprogramma van Muse zijn. Nu heb je dan eindelijk de kans om in de circle pit te springen.
WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross, Pinkpop en Lowlands

STORMZY
“Where do you know me from? W-where do you know me from?” Nou, van zijn verpletterende optreden tijdens Eurosonic bijvoorbeeld, waar Stormzy uitgeroepen werd tot de allergrootste ontdekking van een weekend vol ontdekkingen. Stormzy is een van de rappers die samen met o.a. Skepta de Britse grime-sound weer op de internationale kaart zet. De Londense rapper wil liever niet op reguliere hiphop-festivals staan, dus konden mensen op Paaspop al kennis maken met zijn Britse rap skills en dat optreden was, om het bij de Londense slang te houden, 'lit'.
WAAR TE ZIEN: Pitch

TRAVI$ SCOTT
Vooruit, het vorig jaar verschenen Rodeo was niet helemaal de plaat waar we op hoopten (ondanks bangers als 'Antidote'). Maar de Texaanse rapper Travi$ Scott blijft een explosieve live-sensatie, dat bewees hij de afgelopen jaren op festivals als Appelsap en Woo Hah! Dit jaar mag hij het op het grote Lowlands gaan doen. Kijken dus, want je weet nooit wat er gebeurt. Al gaat zijn rauwe energie ook wel 'ns de verkeerde kant op, zoals The Flexican en de lichtman van Woo Hah! zich misschien nog kunnen herinneren...
WAAR TE ZIEN: Lowlands 

UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA
Wat begon als een mysterieuze buzzband is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende act die je zeker niet mag missen. Nadat Ruban Nielson stopte met The Mint Chicks wilde de hij eigenlijk niet meer verder in de muziek. Toch kroop het muzikale bloed waar het niet gaan kon en zijn experimentele demo’s leidde tot een comeback in de vorm van Unknown Mortal Orchestra. Het resultaat: een unieke blend van rock, funk, soul en R&B.
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

VANT
Bij de liefhebber bekend van het catchy refrein van ‘PARKING LOT’ dat begin dit jaar vele malen op de radio voorbij kwam. Afgelopen maand verraste de Britse punkers met nieuwe single ‘FLY-BY ALIEN’. Daarnaast heeft het voorproefje dat ze gaven op Motel Mozaïque heel nieuwsgierig gemaakt naar hun show op Best Kept Secret. Een band met grote ambities, want uiteindelijk willen ze net zo groot worden als U2.
Waar te zien: Best Kept Secret

WEVAL
Iedereen die 3voor12 Radio een klein beetje volgt, weet dat je Roosmarijn altijd wakker kunt maken voor de melancholische warmbadtechno van Weval. Ze zijn al even getekend op het gerenommeerde Duitse label Kompakt, maar nu komt dan eindelijk de debuutplaat eraan (10 juni). Als je de kans krijgt, ga Weval dan vooral zien op de festivals, want daar spelen ze al die retespannende elektronica (zoals deze) in zorgvuldig opgebouwde live-sets. En misschien krijg je ook wel een hint van het vorige leven van Merijn Scholte.
WAAR TE ZIEN: Pitch, Lowlands

WHITNEY
Luister een keer naar single ‘No Woman’ en drie dingen staan vast: 1. Deze gitaarlick krijg je de rest van de dag niet meer uit je hoofd, 2. Dat is helemaal niet erg en 3. Je wordt nieuwsgierig naar hoe dit live klinkt. De ervaring leert dat ze hun dromerige folkgeluid zonder moeite overbrengen tijdens bijvoorbeeld deze live-sessie op Where The Wild Things Are. Deze zomer kun je het zelf beoordelen tijdens een van hun festivalshows.
WAAR TE ZIEN: Lowlands, Down The Rabbit Hole, Into the Great Wide Open

WILCO
Het vorig jaar spontaan uitgebrachte Star Wars van Wilco is misschien wel een van de meest onderschatte platen van 2015. We zagen de afgelopen tijd veel succesvolle surprise-releases, maar dat album is er niet een van: de collectieve aandacht was snel verdwenen. Onterecht: luister eens naar de prachtige, traag opgebouwde ballade ‘You Satellite’. Bovendien staat de experimentele country/rockgroep al jarenlang bekend als onovertroffen liveband. Dat mogen ze op Best Kept Secret laten zien, en later dit jaar op Le Guess Who?
WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret, Le Guess Who?

 

YOUNG THUG
Met zijn zangerige flow en zijn extravagante kledingstijl is Young Thug een van de meest opvallende rappers in de Atlanta scene. Hij maakt aan de lopende band druggy mixtapes, die goed genoeg zijn om een flinke following op te bouwen. Een echt album moet nog steeds komen, maar de liefhebber heeft absoluut geen zin om daar op te wachten. Vorig jaar in de Melkweg viel Young Thug eerlijk gezegd nogal tegen met een luie show waarbij hij nauwelijks een verse afmaakte, maar eerder dit jaar op SXSW liet hij horen dat ie het wel degelijk kan. Hitje.
WAAR TE ZIEN: Woo-Hah