Gemeente Amsterdam evalueert ADE15: het viel allemaal wel mee

Eerdere uitlatingen politie versterkten onterecht beeld van agressiviteit en drugsgebruik

Sjoerd Huismans ,

Amsterdam Dance Event 2015 is ‘relatief rustig verlopen’. Dat concludeert de gemeente vandaag in een evaluatie van het festival. Het aantal drugsincidenten was niet groter dan bij andere indoor dance-evenementen, en voor de ambulance-centrale was het zelfs rustiger dan andere jaren: de gemeente vergelijkt het met een ‘zeer druk’ uitgaansweekend.

Dat de gemeente concludeert dat het allemaal wel meeviel met ADE vorig jaar is opmerkelijk gezien de paniek na het festival. Politiewoordvoerder Ellie Lust verklaarde toen dat ‘sommige mensen zo veel op hadden, dat ze er heilig van overtuigd zijn dat ze werden ontvoerd door ruimtewezens’. Ook zei ze dat de politie te maken had met mensen die ‘volledig doorgedraaid waren en uitermate agressief gedrag vertoonden’.

De politie zegt in de evaluatie nu zelf ook dat het wel meeviel: ADE was te vergelijken met een ‘zeer druk uitgaansweekend dat eerder begon en langer doorging’, waarbij de drukte ten opzichte van een normaal uitgaansweekend bovendien meer verspreid was over de stad. ‘De extra drukte heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid’, aldus de politie.

Nachtmerrie
Voornaamste reden voor de negatieve aandacht was een sterfgeval: een vrouw uit Zwolle overleed door gebruik van ‘diverse soorten drugs en alcohol’. Na de drie sterfgevallen op ADE14 was dit het nachtmerrie-scenario voor Amsterdam Dance Event. Media als RTL Boulevard sprongen er bovenop en lieten misdaadverslaggever John van den Heuvel fact free tekeergaan: ‘Alsof je in een zombiefilm beland bent. Er is extreem veel drugs gebruikt, er zijn ook extreem veel arrestaties verricht.’

Volgens de evaluatie die de gemeente vandaag naar buiten brengt was dat dus helemaal niet het geval. In het rapport staat ook dat de eerdere uitlatingen van de politie over ruimtewezens ‘het beeld hebben versterkt dat ADE gepaard gaat met extreem en gevaarlijk drugsgebruik en veel incidenten. Een beeld dat met de kennis van nu (na analyse van alle cijfers) niet geheel terecht is’.

Preventie
Van den Heuvel beweerde ook “dat er helemaal niets wordt gedaan aan preventie”. Dat blijkt klinkklare onzin: de belangrijkste reden dat er op ADE15 meer aanhoudingen werden verricht dan tijdens andere jaren (193 aanhoudingen, ten opzichte van 102 in 2014 en 69 in 2013) is “de grootschalige inzet van de politie en het OM in het Arenagebied” en het toegenomen aantal evenementen daar. Vergeleken met een reguliere week springt alleen het aantal aanhoudingen in verband met drugshandel eruit.

De politie wijst daarbij nog op een belangrijke nuancering: in verband met de ‘strafrechtstraat’ die bij het Arena-gebied was ingericht, werd met de beveiliging bij de locaties daar afgesproken dat alle personen bij wie drugs werden aangetroffen direct zouden worden overgedragen aan de politie. ‘Deze afspraak wijkt af van de algemene beleidslijn dat bezoekers pas bij hoeveelheden boven de vervolgingsnorm door de beveiliging aan de politie worden overgedragen.’ 

Overal in de stad zagen we bovendien lange rijen omdat bij de ingangen uitgebreid werd gefouilleerd. Doordat er meer werd gecontroleerd op drugsbezit, werden bijna twee keer zoveel drugsdealers opgepakt als op ADE14. 

‘Veel geïnvesteerd in voorlichting’
Vlak voor het festival werd ADE nog opgeschikt door de extreem sterke pil met ADE-logo die in omloop was. In de evaluatie wijst de gemeente er nog eens op dat er ‘veel is geïnvesteerd in voorlichting aan bezoekers over de gezondheidsrisico's van drugsgebruik’, waarbij voorlichting aan buitenlandse bezoekers een ‘belangrijk aandachtspunt’ blijft. Ook werd de voorlichtingscampagne minder effectief door onduidelijkheid over het Amsterdamse ‘5 pillen-beleid’. Dat houdt in dat je pas wordt vervolgd als je vijf of meer xtc-pillen in bezit hebt, maar vooral in buitenlandse media ontstond het beeld dat je zomaar vijf pillen mag meenemen naar een feest in Amsterdam.

3voor12 nam op ADE15 zelf een kijkje bij de extra testlocatie die Jellinek in het leven had geroepen. Die testservice is volgens de evaluatie van de gemeente druk bezocht: in totaal kwamen 183 bezoekers hun drugs laten testen, waaronder 147 Nederlanders en 36 buitenlandse bezoekers. ‘Uit de testresultaten is af te leiden dat de xtc pillen (nog steeds) vaak een hoge dosering MDMA bevatten.’

Judith Noijen zei tijdens ADE namens Jellinek blij te zijn met die extra service die geboden kon worden aan festivalbezoekers: “Het vergt meer planning, eigenlijk moet je op donderdag al even naar de test komen als je in het weekend van plan bent te gebruiken. Je kunt niet om 4 uur ’s nachts op zaterdag bedenken: ik wil nu. Gelukkig zijn de meeste mensen in het uitgaan volwassen, verstandige mensen. Het is je eigen verantwoordelijkheid: denk na voordat je iets neemt.”

Ontheffing
Ook de collectieve ontheffing van openingstijden tot 8 uur ’s ochtends (voor de tweede keer afgegeven) heeft volgens de gemeente niet tot extra overlast geleid. ‘Vanuit de vijfhoek (Openbaar Ministerie (OM), politie, GHOR/GGD*, brandweer en de gemeente Amsterdam, red.) is er geen bezwaar tegen het opnieuw verlenen van een collectieve ontheffing van de openingstijden en wij zijn dan ook voornemens om voor het ADE 2016 weer een collectieve ontheffing af te geven.’