Le Guess Who's 24-Hour Dronefest gaat naar New York

Bob van Heur en Melissa Auf der Maur presenteren 24-Hour Drone in oude fabriek

Ingmar Griffioen ,

Het 24-Hour Dronefest, een van de meest opmerkelijke side-events binnen het laatste Le Guess Who? festival, krijgt een vervolg in New York. Op 25 en 26 april vindt 24-Hour Drone: Experiments in Sound and Music plaats in de Basilica, een tot kunstruimte omgebouwde 19-eeuwse fabriek in Hudson, New York. Onder meer Suuns en Prurient zijn te gast. Le Guess Who's Bob van Heur presenteert het event samen met Basilica-oprichter Melissa Auf der Maur (bekend van Hole, Smashing Pumpkins). "Het idee ontstond een jaar of zeven geleden op een nieuwjaarsavond bij Melissa in Hudson. Zij woonde tegenover de Basilica en wilde het pand aanschaffen om er een cultuurfabriek van te maken. We voelden dat we dit samen moesten doen."

Het is niet de eerste keer dat een succesvol Le Guess Who? project een buitenlandse editie beleeft. Zo kreeg de Fuzzbox van LGW12 een jaar later een vervolg in Londen. Le Guess Who? 2014 presenteerde meer side-events (of festivals binnen het festival) dan ooit. Zo was er het over meerdere zalen uitgesmeerde garagefestival Fuzzland, presenteerde curator Michael Gira van noiseband Swans het tweedaagse Mouth To Mouth en misschien nog wel meer tot de verbeelding sprekend: 24-Hour Dronefest, 24 uur aaneengesloten dronen in TivoliVredenburg aan de hand van meesters als William Basinski, Steve Hauschildt, Tim Hecker en Stephen O'Malley van Sunn O))). 

Zeven jaar na dat eerste nachtelijke gesprek is Van Heur blij dat het eindelijk gaat gebeuren. Basilica was als organisator ook al bij de primeur op Le Guess Who? betrokken. "Het was eigenlijk de bedoeling dat dat pas na Hudson zou gebeuren, maar door allerlei logistieke redenen en vergunningen kregen we het niet voor elkaar. Dus raakte mijn geduld op en de afgelopen Le Guess Who viel het met de artiesten die we konden krijgen zo goed, dat ik voelde dat het toen moest gebeuren. Het was ook al een soort samenwerking, hoewel ik het helemaal geprogrammeerd heb. Melissa heeft voor deze edite weer meer gedaan."

De eerste artiesten zijn ook bekend: het Canadese Suuns springt eruit, en ook Prurient, Patrick Higgins (van Z's) en Arone Dyer (van Buke en Gase) zullen nog wat belletjes doen rinkelen. "Maar het is wel meer local DIY, er zijn natuurlijk tig acts in New York die met drones werken." Het gaat weer om de totaalervaring, maar de opzet is wel degelijk anders dan in Utrecht. "Daar hadden we zo ongeveer alle kopstukken bij elkaar staan. Deze editie ligt de focus op het samenwerkingsverband tussen de artiesten. Het zijn niet alleen losse bands, maar ze zullen ook de overgangen met elkaar bespreken, samenspelen en samenwerken aan een sonische climax."

Het idee is wel hetzelfde: "Mensen kunnen hun eigen slaapzak meenemen en ook op elk moment van de dag binnenlopen. Tijdens Le Guess Who? hadden we met die festivalsetting een ander verhaal. Nu krijg je publiek dat specifiek voor Dronefest gaat komen. Verder beginnen we om 15.00 uur en eindigen om 15.00 uur in plaats van om middernacht en dus heb je een hele andere spanningscurve waar je mee moet werken. Het doel is wel weer een overzicht te geven van alles dat drone is. Er komt een Tibetaanse gong en een oscillator die 24 uur moet doorgaan. Ik denk dat de ervaring bij deze editie belangrijker wordt." Net als in Utrecht (door de Concertzender) zullen lokale partners (Wave Farm en WGXC) de dronemarathon live streamen. "Met het eeuwige doel: dronemuziek bij een groter publiek bekend te maken en een uniek project te presenteren."

De Basilica is een 19-eeuwse fabriek in Hudson op "2 uur rijden ten noorden van New York", die door Melissa Auf Der Maur is veranderd in een kunst- en evenementenlocatie. In de grote zaal passen zo'n 1000 tot 1200 man. "Dat hangt ook van de opzet af, we kiezen voor een cirkelopstelling waarschijnlijk, maar met een drone-programma ben je al blij als je er 400 tot 500 hebt."

Gaat Dronefest nog verder? Komt het ooit nog terug op Le Guess Who?
"Je weet het nooit. Ik ben nu voornamelijk heel blij dat we het na 7 jaar eindelijk samen gaan doen in Hudson. Er zijn wel plannen om er een jaarlijks evenement van te maken. Het zal dan elke keer anders worden, met een andere dynamiek ook. Misschien richten we ons de volgende keer wel enkel op installatiekunst. Drone is vrij breed te interpreteren."

Van Heur rekent vanuit Europa niet op een run op vliegtickets naar New York en hotelboekingen in Hudson.
"Ik verwacht niet heel veel Europeanen hiermee te trekken. Dat is ook niet het belangrijkste. We willen gewoon projecten initiëren die niet heel snel op andere festivals worden gedaan. We willen in ieder geval een artistiek programma bieden waarmee we het publiek telkens weer kunnen prikkelen."

Ben je al bezig met de reguliere najaarseditie van Le Guess Who?

"Ja altijd, het hele jaar door. Ik denk dat we pas midden mei echt met namen naar buiten gaan daarvoor en gok dat we voor de eerste bevestigingen de mei editie (One Night In Pandora) zullen aanhouden. Maar als ik nu zie waar we mee bezig zijn, zal het weer heel erg Le Guess Who? worden."

Kunnen we weer dergelijke projecten verwachten?
"Ik gok dat er de komende twee jaar weer veel interessante dingen gaan komen op Le Guess Who? Daar zijn we al druk mee. Er lopen veel gesprekken inmiddels om enkele unieke projecten op Le Guess Who? te presenteren. Maar alles stap voor stap. Dus nu eerst ons 24-Hour Drone event en dan LGW One Night in Pandora. en dan is het toch al snel weer november".