De 100 procent betrouwbare kaarten zijn nu herkenbaar aan het groene 'Secure Swap'-logo. Er zijn tot nu toe dus slechts een paar organisatoren die meedoen. Apenkooi (organiseert het DGTL Festival) en Draaimolen zijn als organisatie betrokken, daarnaast zijn er ook twee ticketbedrijven die zich meldden: Eventix en BookingApp. Volgens Ober is het lastig die laatste categorie hiertoe te bewegen. “Ticketbedrijven hebben de organisaties als klant, en niet de consument. Die moet je overtuigen dat dit een goede zaak is. Maar dat was lastig: ze denken al snel dat het de kaartverkoop negatief beïnvloedt.” Uiteindelijk vonden een aantal clubs het toch een sympathiek initiatief: “Ze willen natuurlijk graag dat de klant vijf maanden van tevoren een ticket koopt, en in ruil daarvoor krijgt de klant de garantie dat hij het kaartje ook weer kwijt kan. Dat heeft de drempel verlaagd.”
“Elke keer mis is één teveel”
TicketSwap staat weliswaar bekend als veilig, maar helemaal honderd procent waterdicht is het systeem nog niet. Ober: “Het gaat wel eens mis, al gebeurt het op de schaal waarop wij kaarten verkopen heel weinig. Maar elke keer is er één teveel. We gaan altijd na hoe het is gebeurd en kijken of de klant schadeloos gesteld kan worden, door na te gaan wie het kaartje te koop aanbood. Negen van de tien keer blijkt het om verwarring te gaan, dat mensen drie kaarten hebben en net de verkeerde doorsturen.”
Het nieuwe systeem werkt op twee manieren: of het gaat direct via de ticketbedrijven. Eventix of BookingApp krijgen dan een seintje van TicketSwap dat een bepaald ticket ongeldig wordt verklaard, waarna een nieuwe in omloop komt. Óf het gaat via de organisator: Apenkooi en Draaimolen hebben dan een voorraadje tickets klaarliggen die pas gebruikt kunnen worden als tickets ongeldig worden gemaakt. Die nieuwe kaarten worden dan vervolgens via TicketSwap verhandeld.
SFX/ Paylogic
De paar clubs die tot nu toe aan boord zijn, behoren niet echt tot de grote spelers (denk Ticketmaster, Paylogic). Ober: “We zijn ook met andere bedrijven bezig, ook in het buitenland. Met een aantal organisatoren zijn wij op zich rond, maar die zijn met hun provider naar de precieze invulling aan het kijken. Het liefst willen we het in één keer groot aanpakken, maar we moesten er een keer mee naar buiten.” In de start-up wereld van TicketSwap gaan de zaken nu eenmaal anders dan bij gigantische ticketbedrijven. “Wij willen dit gewoon doen, en kunnen het niet uitgebreid financieel en juridisch gaan doorrekenen. Bij andere organisaties ligt dat weer anders. Die overname van Paylogic door SFX heeft ook invloed, tegen dat soort afspraken lopen we aan. Dat ging dus niet door, de precieze reden weet ik niet volledig.”
Onlangs waren fans van Q-Dance nog woedend omdat tweedehands kaarten via “woekeraar” Viagogo moeten worden verhandeld, vanwege een deal die moederbedrijf SFX maakte. Ober ziet kansen voor TicketSwap als meer fans zich laten horen. “Als klanten zeggen: wij willen TicketSwap, dan gaan zij zich ook achter de oren krabben. Toen we de aankondiging dat we dit gingen doen op Facebook plaatsten, was de reactie met de meeste likes ook: ‘Q-Dance, lezen jullie mee?’”
Ticketwet
TicketSwap begon in 2013 uit frustratie over online zwarthandel en zogenoemde ticketwet, die – na goedkeuring van de Tweede Kamer – nog steeds niet door de Eerste Kamer is. Daar kan eventueel verandering in komen als de verhoudingen na de Provinciale Staten-verkiezingen anders liggen, maar Ober vindt het inmiddels niet meer zo urgent. “Die wet heeft zijn noodzaak verloren, je ziet hoeveel mensen op TicketSwap zitten. Ik vraag me af hoe je het gaat controleren en hoe je het echt tegenhoudt. In België hebben ze tegenwoordig een nog veel strengere wet, maar ook daar blijft het een groot probleem. Ook een initiatief als dat van ons zou daar niet meer kunnen vanwege die strenge wet, omdat tien procent van het transactiebedrag naar ons gaat, en mensen op TicketSwap maximaal 120 procent van de oorspronkelijke prijs kunnen vragen.” Is dat wél fair? Ober: "Op Marktplaats betaal je misschien wel het dubbele, bij ons een paar procent. Wij denken: je hebt een kaartje voor Lowlands, het is uitverkocht, het wordt mooi weer… dan kun je best die paar procent extra vragen.”
TicketSwap nog veiliger: je krijgt voortaan een gloednieuw kaartje
“De reactie met de meeste likes was: ‘Q-Dance, lezen jullie mee?’”
TicketSwap stond bij concertbezoekers al bekend als veilige manier om tweedehands concertkaartjes te kopen, maar door een nieuwe samenwerking met ticketbedrijven en organisaties moet de app/site nog betrouwbaarder worden. De uitleg van mede-oprichter Hans Ober klinkt doodsimpel: “Het verkochte kaartje wordt ongeldig gemaakt en vervangen door een gloednieuw kaartje. Zo heeft de koper van het ‘tweedehands’ kaartje een uniek nieuw ticket.” Tot nu toe aan boord: Apenkooi, Draaimolen, Eventix en BookingApp.