“Beetje raar dat jullie je eerst jarenlang hard maken tegen de woekerprijzen en regelmatig tickets terughalen die voor het dubbele worden aangeboden, en vervolgens gaan jullie met zo een site samenwerken”, reageert een volger van Q-Dance op de Facebookpagina. Meerdere mensen die reageren maken zich druk om de prijzen voor het evenement X-Qlusive, dat afgelopen zaterdag plaatsvond in de Heineken Music Hall. Oorspronkelijk gingen de kaartjes voor 48,60 euro over de digitale toonbank, op viagogo - nu dus een officieel kanaal - stonden tweedehands kaartjes te koop voor prijzen tot boven de honderd euro.
SFX-sponsordeal met viagogo
Wat is er precies aan de hand? Eigenaar van Q-Dance is het grote SFX Entertainment, onder wiens paraplu steeds meer dance-organisatoren in Nederland (AIR, Awakenings, ID&T) werken. En dat Amerikaanse moederbedrijf heeft een sponsordeal gesloten met viagogo - de grootste tweedehands ticketmarktplaats ter wereld, actief in meer dan 50 landen - waarmee 75 miljoen dollar gemoeid was. Daarmee werd viagogo wereldwijd het officiële kanaal voor alle tweedehands kaartjes voor evenementen van SFX - en dus ook Q-Dance. Hoewel vele danceliefhebbers zich zorgen maken over de toenemende invloed van SFX op de Nederlandse dancemarkt, is dit de eerste keer dat het publiek van een Nederlandse SFX-tak zich zo sterk uitspreekt tegen een commerciële beslissing die van bovenaf door SFX is genomen.
Geldigheidsgarantie vs. hoge servicekosten en woekerprijzen
Tegelijk verbiedt Q-Dance het doorverkopen van kaartjes via bijvoorbeeld Marktplaats of Ticketswap. Volgens Q-Dance garandeert de deal met viagogo geldigheid van de doorverkochte kaarten, maar de fans vallen vooral over de hoge servicekosten (bijna 18 euro) en de woekerprijzen waartegen de kaarten aangeboden worden op viagogo. In meerdere reacties op Facebook wordt gevraagd om het doorverkopen van kaartjes via het populaire - en Nederlandse - Ticketswap, dat woekerprijzen wél zou tegengaan door een anti-fraudebeleid.
Reactie Q-Dance op ‘negatieve feedback’
In een FAQ op de website reageert Q-Dance op de “negatieve feedback” van Q-Dancers. Volgens Q-Dance is viagogo de enige marktplaats de organisator de geldigheid van kaarten kan controleren. Q-Dance wijt de hoge servicekosten juist aan de maatregelen die viagogo neemt om de echtheid te garanderen. Wel erkent Q-Dance dat “kaartverkoop met winstoogmerk tussen particulieren is toegestaan”. Net als bij andere online marktplaatsen overigens: “Er gebeurt op viagogo niks anders dan op andere verkoopkanalen, behalve dat zij geldigheid van tickets garanderen.”
‘Onmogelijk om zwarthandel tegen te gaan’
En die strijd tegen de zwarthandel dan? “Na jarenlang gevochten te hebben tegen verkoop op secundaire kanalen, zijn we tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is om deze handel tegen te gaan.” Maar daar was het toch allemaal om begonnen, getuige de aanvankelijke aankondiging van de deal? (Die luidt: “Om de verkoop van valse tickets tegen te gaan, zijn wij een samenwerking aangegaan met viagogo.”) Op Facebook begrijpen ze niets meer van Q-Dance: “Ze maken zich al jarenlang hard voor tickets die voor de doorverkoop worden gekocht en tegen woekerprijzen worden aangeboden. En dan gaan ze nu met een site samenwerken waar de verkoper/handelaar mag vragen wat ze willen. Waarom dan de afgelopen jaren zoveel moeite om het tegen te gaan?”
Q-Dance laat weten "niks toe te voegen" te hebben aan de antwoorden die het bedrijf eerder al via de FAQ op de website gaf (hier geciteerd) en voegt daaraan toe dat de kritiek intern wordt geëvalueerd.