Vrijwilligers Vera brengen split-singles optredens uit

Op de eerste: traumahelikopter en together PANGEA

Sjoerd Huismans ,

Sinds het verdwijnen van de Vera krant wordt dit pre-digitale cultblad van het Groningse poppodium node gemist. Gelukkig komen twee vrijwilligers van het podium met een nieuw initiatief: split-singles van optredens in Vera, met op elke kant een live-opname van één nummer en natuurlijk een gezeefdrukt hoesje. Elk optreden in Vera wordt sowieso al opgenomen, maar tot nu toe was dat alleen om mee te geven aan de bands. “We vonden het zonde dat er verder nooit iets mee werd gedaan.”

Ralf Koopman en Robin Eggens kennen elkaar als vrijwilliger bij Vera. Koopman: “We wisten dat elk optreden in Vera wordt opgenomen. Ze worden gemaakt voor de bands om mee te nemen, als herinnering. Maar er gebeurde verder nooit iets mee. Wel bestaat er al een live elpee met bands die in Vera zijn opgenomen: Beauty in the Underworld. Met daarop Sonic Youth, Dead Moon, echte Vera bands.” Koopman en Eggens waren het erover eens dat het zonde was dat er verder nooit iets gebeurde met die opnames. “Eerst wilden we ook een elpee doen, maar dat is toch wel veel gedoe en ook niet zo cool. Singletjes zijn toffer. Dus nu hebben we besloten live singletjes uit te brengen van bands die in Vera speelden. Het moet een soort live seriereeks worden.” Met professionele opnames, welteverstaan. “We laten het ook nog masteren zodat het goed klinkt: het zijn geen bootlegs.”

Together PANGEA/traumahelikopter
De eerste wordt een split single met op de ene kant een nummer van together PANGEA en op de andere een track van traumahelikopter (welke precies is nog niet bekend). Het is in elk geval een oud nummer van together PANGEA: het majorlabel Harvest Records waarop de recente plaat uitwam, wilde geen nieuwe song. Koopman: "We stappen gewoon na het concert op de band af: willen jullie meedoen? De bands zijn dan meestal heel enthousiast, maar met het label krijg je soms gezeik. Die denken: laat ze maar gewoon de lp kopen. Met together PANGEA en traumahelikopter ging het vrij soepel en de volgende is ook al helemaal rond." 

Zeefdruk
Het initiatief komt niet direct in de plaats van de Vera-krant, zeggen Koopman en Eggens. Wel wordt de zeefdrukmachine - ook gebruikt voor de posters - gebruikt om de vormgeving typisch Vera te maken. Koopman: "Er komt ook een gezeefdrukt hoesje met toffe liner-notes. Ken je de serie Back From The Grave? Een sixties verzamelelpee. Je krijgt daarvan echt het gevoel dat je erbij was, terwijl dat gewoon studio-opnames waren. Dit moet ook echt een Vera-product worden. We zijn nu bezig met ontwerpen van het hoesje en hebben veel ideeën, het lijkt ons bijvoorbeeld leuk om ook wat in de stijl te doen van het krantje. Maar we weten nog niet precies hoe het gaat uitpakken. Het artwork wordt gemaakt door de postermakers van Vera." Eggens: "Het wordt ook niet een combinatie van de twee posters, maar elke zeefdrukker gaat op basis van het nummer iets ontwerpen in de stijl van de poster." Het is daarnaast de bedoeling dat de eerste vijftig singles op gekleurd vinyl gaan uitkomen.

Beperkte oplage
"Wanneer hij klaar is", komt de eerste single uit. Ongeveer in december of januari, in elk geval voor Eurosonic, verwachten Koopman en Eggens. De eerste ligt klaar om geperst te worden, maar het artwork, printen en vouwen moet nog gebeuren. “We mikken op ongeveer drie in het jaar, mits er genoeg opnames zijn.” De single is dan te koop via de Vera site en de Groningse platenzaak Elpee. Eggens: "De bands zelf krijgen natuurlijk de single mee, maar zouden bijvoorbeeld ook extra exemplaren van ons tegen kostprijs kunnen overnemen om die op tour te verkopen." Het moet wel iets exclusiefs blijven. "We willen het heel beperkt en klein houden. Het is ook veel werk, je kunt niet 8.000 van die singletjes gaan zeefdrukken." Welke er in de toekomst aankomen, weten Eggens en Koopman nog niet: "Het poppodiumseizoen begint net weer, we gaan komend jaar weer kijken wat er allemaal tussen zit. Hopelijk kunnen we nog een paar mooie opnames strikken.”