Henk Westbroek: "11 miljoen om geluidslek TivoliVredenburg op te lossen"

Voormalig politicus baseerde tweets 'op bron bij de gemeente'

Ingmar Griffioen ,

Het repareren van de geluidslekken in TivoliVredenburg gaat Utrecht zo'n 11 miljoen euro kosten. Dat beweert Henk Westbroek op twitter. Hij zegt zich te baseren op een bron bij de gemeente. De zanger en voormalig politicus meldt ook dat er jaarlijk 1,5 miljoen aan exploitatiekosten bij moet, vanwege een foute berekening van de loonkosten. TivoliVredenburg verplaatste vorige maand vijftien concerten wegens het geluidslek in de kamermuziekzaal. Zowel de gemeente Utrecht als het poppodium willen nu niet reageren. "Volgende week komen we hier uitgebreid op terug."

Begin juni, twee weken voor de opening van het nieuwe pand, kwam het geluidslek aan het licht. Het gaat om geluid dat van de Cloud Nine (jazz) en Ronda (grote popzaal) in kamermuziekzaal Hertz te horen is. De overlast zou meevallen, werd toen beweerd. Maar medio september meldde TivoliVredenburg vijftien concerten te moeten verplaatsen vanwege "onversterkte concerten die botsen met versterkte in de Ronda". Volgende week zou het door de gemeente ingestelde onderzoek over de problematiek dan afgerond moeten zijn. De bouw van TivoliVredenburg kostte Utrecht al 150 miljoen euro, terwijl aanvankelijk 97 miljoen was geraamd. Daar zou nu volgens het lek van Westbroek nog 11 miljoen bij moeten. Volgens de ex-politicus is de bron betrokken bij het onderzoek naar het geluidslek, zo weet RTV Utrecht. De extra kosten voor de geluidsproblematiek zijn volgens TivoliVredenburg-woordvoerder Cas Boland voor Utrecht: "Het pand is van de gemeente".

Pijnlijker voor TivoliVredenburg is een tweede tweet van Henk Westbroek: "Jaarlijks moet er ook 1,5 miljoen extra bij de exploitatie van Tivoli/Vredenburg omdat de loonkosten fout waren opgeteld." Of dat gaat leiden tot vermindering van het naar verluidt al krappe programmabudget wil gemeentelijk persvoorlichter Erik Suik niet kwijt. "Dat zijn allemaal vragen voor volgende week. Dan komen we met de complete stand van zaken rond de problematiek van het geluidslek. Tot die tijd gaan we niet in op dit soort geruchten."

Ook Boland verwijst naar begin volgende week, als de uitkomsten van het onderzoek aan de gemeenteraad gepresenteerd moeten worden. "We hebben hele duidelijke afspraken gemaakt met de gemeente. Na het herfstreces, begin volgende week komt vanuit de gemeente samen met ons meer informatie. We ontkennen en bevestigen het niet, maar moeten wachten op de gemeente."

Meerdere concerten zijn als gevolg van het lek verschoven, dan wel naar een andere zaal in het gebouw of naar de Leeuwenbergh kerk of Geertekerk verplaatst. In september bleek uit vragen van 3voor12 dat nog onzeker is wat de verdere consequenties voor de programmering zijn. Boland: "Er kan natuurlijk van alles en nog wat uit dat onderzoek komen. Het kan zijn dat je dan zeker een paar weken niet kan programmeren."