TivoliVredenburg verplaatst 15 concerten wegens geluidslek in Hertz-zaal

"Onversterkte concerten die botsten met versterkte in de Ronda"

Ingmar Griffioen ,

TivoliVredenburg ziet zich genoodzaakt vijftien concerten te verplaatsen wegens een geluidslek in kamermuziekzaal Hertz. "Dat zijn onversterkte concerten die tegelijk plaats zouden vinden met versterkte concerten in de Ronda popzaal", legt Cas Boland uit. Volgens het Hoofd PR/Marketing worden er geen concerten in andere zalen afgelast en heeft het evenmin gevolgen voor bijvoorbeeld indoor festival Catch (31 oktober). "Wel zijn er concerten als Milow verplaatst." Voor maatregelen wacht de Utrechtse zaal een onderzoek van de gemeente af. Dat zou begin januari tot een tijdelijke sluiting kunnen leiden.

"We hebben gisteren een brief naar onze klanten gestuurd, die kaarten hebben gekocht. Het gaat om vijftien concerten, van de ongeveer vierhonderd die we tot 1 janari doen", relativeert Boland. "Daarbij hebben we eerst gekeken of we concerten naar andere data konden verplaatsen, zoals Milow van 27 oktober naar 30 november, maar sommige shows hebben we ook naar een andere locatie moeten verplaatsen." Sommige concerten kunnen intern verplaatst worden (andere zaal), andere shows zullen in de Leeuwenbergh kerk of Geertekerk plaatsvinden. Onzeker is nog of het probleem rond de jaarwisseling opgelost is.

TivoliVredenburg is in juni dit jaar officieel geopend. Twee weken eerder kwam het geluidslek aan het licht. Directeur Frans Vreeke betitelde het probleem als "een kleine rimpeling in een enorm complex. Dat er tussen twee zalen een beetje geluid lekt, is marginaal vergeleken met wat er allemaal goed gaat.” Wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied, D66) meldde toen aan de gemeenteraad dat het gebouw 'niet helemaal af was'. Er bleek sprake te zijn van 'geluidsoverdracht tussen Cloud Nine, Ronda en Hertz', oftewel in de kamermuziekzaal is geluid te horen van de popzaal en de jazz-zaal. Boland verduidelijkt: "In die Hertz zit een technisch mankement, waardoor er geluid binnen komt." Onderzoek naar de problematiek door de gemeente moest deze zomer afgerond worden, maar loopt volgens het Hoofd PR nog steeds. "Dat is waarschijnlijk medio oktober afgerond, maar pin me er niet op vast. Daar moeten we op wachten, het pand is van de gemeente."

In juni gaf directeur Vreeke toe dat de kans groot was dat het pand (een of meerdere zalen) voor een oplossing een paar weken dicht moet. "Dat doen we dan in januari als het niet zo druk is." Boland nu: "Er is toen gezegd dat als er iets moest gebeuren, we dat dan zouden doen. Maar dat is allemaal wat prematuur geweest. Wij verwachten nu dat er in het najaar nog geen oplossing is. Daarom hebben we nu de beslissing moeten nemen om te verplaatsen." Verder kijken dan januari is momenteel niet aan de orde. "Er kan natuurlijk van alles en nog wat uit dat onderzoek komen. Het kan zijn dat je dan zeker een paar weken niet kan programmeren, maar daar valt echt pas wat over te zeggen als het onderzoek afgerond is."