SP & PvdA willen meer kansen muziektalent op radio, in podia en buitenland

10 april Hoorzitting Popmuziek in Tweede Kamer met deskundigen Lowlands, 3FM en Noorderslag

Ingmar Griffioen ,

Op verzoek van SP en PvdA komt er op 10 april een hoorzitting over popmuziek in de Tweede Kamer. De partij wil meer kansen voor Nederlands muziektalent op podia, op de radio en via (door Rutte I afgeschafte) exportsubsidies en vindt dat Nederland het laat afweten. Zo zijn we nu het enige EU-land zonder exportbureau. Woensdag 10 april schuiven in de kamer deskundigen aan als Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg, Peter Smidt (Noorderslag, Buma Cultuur), Arjen Davidse (Promotie Podiumkunsten, ex-MCN) en 3FM-zendercoördinator Wilbert Mutsaers.

Met 'meer kansen voor Nederlands muziektalent op de radio' doelt Jasper van Dijk nadrukkelijk niet op de minimaal 35% Nederlandse muziek, die PVV'er Martin Bosma medio 2011 bepleitte. "Er spelen diverse problemen, zaken die nu blijven liggen en dus nodigen wij deskundigen uit om te vertellen wat er scheelt", legt de SP'er uit. Hij is met PvdA'er Tjeerd van Dekken de drijvende kracht achter de hoorzitting. Het SP-kamerlid maakte zich op Noorderslag al sterk voor een Fonds voor de Popmuziek. De zitting gaat volgens de politicus over de kansen voor popmuziek. "Het is de bedoeling dat wij vooral luisteren wat de problemen zijn, daarna het debat gaan voeren met de regering en vervolgens kijken hoe wij meer kansen kunnen bieden."

Volgens de SP gaat het op zich goed met de Nederlandse popmuziek, vooral "de Nederlandse dance, rock, metal en hiphop veroveren de wereld", maar laat ons land vooral op promotioneel en ondersteunend gebied veel kansen liggen. Zo is er volgens de partij te weinig steun voor de popsector in de breedte: podia, muziekscholen, oefenruimtes, festivals, platenlabels, studio's en facilitaire bedrijven krijgen te maken met 'toenemende regeldruk, afnemende financiële steun, een economische crisis (minder publiek) en allerlei technische ontwikkelingen (digitalisering, secondary ticketing, downloaden van illegale content)'. De SP verwacht ook een daling van aantallen musici en publiek 'als gevolg van het afnemende muziekonderwijs'.

'Wil Nederland in de toekomst een bloeiende popsector behouden, dan zijn maatregelen gewenst', schrijft de SP. Het is de partij opgevallen dat veel landen steeds professioneler omgaan met de promotie van hun muzikanten. In Nederland is het omgekeerde het geval, want onder het eerste kabinnet Rutte is 'de ondersteunende kennis in de muzieksector afgeschaft en ook het succesvolle muziekexport-programma MusicXport.nl stopgezet. Nederland is sinds 1 januari dit jaar het enige EU-land zonder Music Export Office en zonder Music Information Centre'.

De Hoorzitting popmuziek in de Tweede Kamer is woensdag 10 april van 10.00-13.00 uur.