SP bezig met vervolg popnota

Socialisten vragen staatsecretaris Zijlstra tevergeefs om vrijstellingen livemuziek

Erik Zwennes ,

De Socialistische Partij (SP) maakt zich opnieuw hard voor popmuziek. Tijdens de behandeling van de cultuurbegroting 2012 vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk aan de staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra om op te treden tegen wildgroei van voorschriften, regels en vergunningen inzake livemuziek.

Socialisten vragen staatsecretaris Zijlstra tevergeefs om vrijstellingen livemuziek

De Socialistische Partij (SP) maakt zich opnieuw hard voor popmuziek. Tijdens de behandeling van de cultuurbegroting 2012 vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk aan de staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra om op te treden tegen wildgroei van voorschriften, regels en vergunningen inzake livemuziek. Deze antwoordde dat dit een zaak van de gemeentes is. Van Dijk is teleurgesteld: “Hetzelfde geld voor bibliotheken, maar die zijn opgenomen in het regeerakkoord en dan kan het ineens wel. Als hij wil kan de staatssecretaris gewoon om tafel met gemeentes.”

Van Dijk stelde vandaag voor om bandjes meer kansen te geven om live op te treden. “Het barst van de talentvolle bands in Nederland, maar er zijn te weinig kansen om door te breken en ervaring op een podium op te doen. Vaak zorgen knellende regels ervoor dat kroegen ervoor kiezen geen bands meer te boeken. Daar moet wat aan gedaan worden, zodat Nederland net als elders in Europa een bloeiende live-cultuur krijgt in kroegen en andere kleinschalige horeca”.

Van Dijk stelt voor om vrijstellingen te beperken tot drie uur per week op een vaste dag en een vast tijdstip. De overlast zal minder zijn, omdat iedereen weet waar hij aan toe is. Voor de controle op de naleving van de ontheffing zouden de omwonenden op de website van de gemeente een actueel overzicht moeten kunnen raadplegen. Het niet naleven van afspraken dient consequenties te hebben voor de locatie. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om vrijstellingen telefonisch of per mail te kunnen aanvragen.

Van Dijk begrijpt de reactie van de staatssecretaris niet. “Het kost geen cent en het biedt kansen aan jong talent. Het is een welkome afwisseling in een tijd van harde cultuurbezuinigingen. Onlangs bleek uit onderzoek dat steeds minder mensen naar concerten gaan. Dat heeft te maken met de BTW-verhoging op tickets en het krappe budget van poppodia. Door meer vrijstellingen voor livemuziek te realiseren, geven we nieuwe bands alsnog kansen om door te breken.” De SP vindt dat Zijlstra op zou moeten treden als ambassadeur van de popmuziek. Van Dijk: “Eigen initiatief en weinig tot geen subsidie is als geen ander van toepassing op popmuziek. Steun dat dan ook!”

Van Dijk laat zich niet uit het veld slaan door de gebeurtenissen van vandaag. “Het is de eerste keer dat ik de staatssecretaris aanspreek op popmuziek. Misschien heb ik hem daarmee overvallen. We willen een dossier opbouwen en uitgebreid terugkomen op het onderwerp.” Het kamerlid zegt dat de partij bezig is met een vervolg op de popnote van oud-collega Arda Gerkens uit 2006. “Op dit moment zijn er gesprekken gaande met diverse mensen uit de popmuziek om te kijken of er een vervolg in zit. Hierover zal later meer bekend worden.”