Talentontwikkeling, educatie, export, een soepeler mediabeleid, dat waren de kernwoorden van een hoorzitting over popmuziek, eerder vandaag in de Tweede Kamer. Muzikanten, belangenbehartigers en ondernemers kregen op uitnodiging van de Kamer korte tijd de mogelijkheid het woord te voeren. Opvallend genoeg vroeg vrijwel geen van hen om geld voor zichzelf, maar werd vooral aangedrongen op ondersteuning van de onderkant van de popsector.
De belangrijkste observatie van een dagdeel pop en politiek moet zijn dat beide uiteindelijk draaien om hetzelfde: emotie. Het was vreemde eend in de bijt Leo Blokhuis die duidelijk een snaar wist te raken met een enthousiast en emotioneel betoog over de waarde van muziek. Vrijwel iedere politicus begon donderdag zijn of haar reactie met een verwijzing naar de korte rede. De harten verwarmen, dat is ook in Den Haag nog altijd een onschatbaar wapen.
Je zou zeggen dat de popsector die truc als geen ander beheerst, maar traditioneel krijgt de popmuziek flink minder steun van de rijksoverheid dan andere kunstvormen. In de woorden van Duncan Stutterheim van ID&T: "De belasting van Armin van Buuren is al meer dan wat de overheid in popmuziek steekt." Zijn belangrijkste punt: de beeldvorming klopt niet. "Ik heb het liever over investeren dan over subsidiëren."
Die investering, daar lijkt de sector het in de volle breedte over eens, moet gebeuren aan de onderkant. Het clubcircuit is van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van talent. Die podia vallen doorgaans onder de verantwoordelijkheid van gemeentes, maar ook die hebben het moeilijk. Maar ook daar onder liggen mogelijkheden en zorgen. Zo pleitte onder meer muzikant Tim Knol voor aandacht voor betaalbare oefenruimtes en muziekles op de basisscholen. Blaudzun breekt een lans voor de Popronde, het rondreizende festival voor beginnende bands. "Ik kom hier niet om mijn hand op te houden. Ook ik geloof meer in de term investeren. Zonder de Popronde had ik hier waarschijnlijk niet gezeten."
Meest kansrijk om in de gedachten te blijven steken lijkt echter een plan van Jasper van Dijk (SP). Hij lanceerde op Noorderslag een plan voor een Popmuziekfonds, geïnspireerd op de Canadese variant. Van Dijk laat Peter Smidt van Noorderslag zijn voorstel toelichten: het fonds wordt in Canada betaald uit de inkomsten van de commerciële radiolicenties. Die radiostations zijn door middel van een quotum gedwongen een bepaald percentage muziek uit eigen land te draaien, en hebben daardoor ook een zeker belang bij het investeren in de ontwikkeling en export van diezelfde muziek.
Opmerkelijk afwezig in de reeks sprekers in de internetsector. Start-ups als 22Tracks of Shuffler.fm bijvoorbeeld hadden hier zinnige dingen kunnen zeggen over de modernisering van het auteursrecht of de rol van de Publieke Omroep. Wel aanwezig is Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM. Hij pleit voor een vrijer mediabeleid, een oproep die gesteund wordt door Lowlands-baas Eric van Eerdenburg. "Streaming diensten als YouTube, Deezer en Spotify zijn inkomstenbronnen voor artiesten. Ik wil daarnaar kunnen verwijzen, en dat kan niet altijd", zegt hij. "Talentontwikkeling kan het best plaatsvinden in het digitale domein. Op de radio kunnen we maar een beperkt aantal platen draaien, met 3FM.nl en 3voor12 kunnen we nog veel meer doen voor talent."
Hier onder volgt een uitgebreid Twitterverslag van de hoorzitting.
Hoorzitting Popmuziek: crisis, tekorten en kansen
Wat kan, wil of moet de politiek met de klappen die de popsector heeft gekregen?
Vandaag vanaf 10.00 uur vond de Hoorzitting Popmuziek plaats in Troelstrazaal van de Tweede Kamer, waar vele kopstukken uit de muziekindustrie een pleidooi zullen houden om de sector naar een hoger plan te trekken. Van NVPI-voorzitter Paul Solleveld tot muziekjournalist Leo Blokhuis, van Noorderslag-directeur Peter Smidt tot muzikanten Colin Benders (Kyteman) en Johannes Sigmond (Blaudzun). 3voor12-redacteur Atze de Vrieze was erbij en hield een liveblog bij. Lees alle tweets en de samenvatting nu terug. "De belasting van Armin van Buuren is hoger dan wat de overheid aan popmuziek uitgeeft."
Volg de Hoorzitting Popmuziek zelf via de livestream van de Tweede Kamer.