Hoorzitting Popmuziek: Lowlands-directeur wil wegbezuinigd sectorinstituut popmuziek terug Hoorzitting Popmuziek: Lowlands-directeur wil wegbezuinigd sectorinstituut popmuziek terug

Van Eerdenburg in 3voor12 Radio: "Wie vertegenwoordigt ons in het buitenland?"

, Ingmar Griffioen

Hoorzitting Popmuziek: Lowlands-directeur wil wegbezuinigd sectorinstituut popmuziek terug

Van Eerdenburg in 3voor12 Radio: "Wie vertegenwoordigt ons in het buitenland?"

Ingmar Griffioen ,

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vindt dat de politiek een daad voor popmuziek moet stellen door de sector weer een overkoepelend instituut te geven. Daar brak hij vanavond in 3voor12 een lans voor. Roosmarijn sprak met Van Eerdenburg en Colin 'Kyteman' Benders naar aanleiding van de Hoorzitting Popmuziek die morgenochtend in de Tweede Kamer plaatsvindt. Het duo is daar te gast, samen met o.a. Blaudzun, Tim Knol, Duncan Stutterheim van ID&T en 3FM zenderbaas Wilbert Mutsaers.

Wegbezuinigd sectorinstituut popmuziek terug

Roosmarijn vroeg Benders en Van Eerdenburg wat er moet gebeuren in Nederland muziekland en wat ze morgen (woensdag) gaan bepleiten in de Tweede Kamer. Colin Benders: "Een van de grote problemen is dat Nederland klein is, qua pure aantallen muziekliefhebbers. Daar zit ook de uitdaging." Volgens Benders, die zelf met een enorm orkest optreedt, is het 'heel moeilijk voor elkaar te krijgen' om de stap naar het buitenland te maken.

Eric van Eerdenburg van Lowlands snapt waar Kyteman op doelt en benoemt het belangrijkste pijnpunt: "Door bezuinigingen van het vorige kabinet hebben we nu geen sectorinstituut meer (Muziek Centrum Nederland wegbezuinigd, red.). We hebben goede showcasefestivals als Amsterdam Dance Event en Eurosonic Noorderslag en veel goede artiesten, maar we hebben geen sectorinstituut die dat in het buitenland vertegenwoordigt."

Komt er ook actie van de politici, wil Roosmarijn weten. "Dat hangt van de politiek af, zoals die wet tegen secondary ticketing. Die is al door de Tweede Kamer, maar hangt al drie jaar in de Eerste Kamer. Over de hele wereld irriteren artiesten zich aan te dure kaarten." Als er niks gebeurt tegen 'die zwarthandel', gaan artiesten en managers de kaartverkoop volgens Van Eerdenburg zelf ter hand nemen en dat gaan de bezoekers van gesubsidieerde zalen als Paradiso dan in de portemonnee voelen.

3voor12 doet morgen vanaf 10.00 uur verslag van de Hoorzitting Popmuziek in de Tweede Kamer. Meer over die hoorzitting lees je in de artikelen hieronder en het radiofragment luister je hier terug.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12