Blog party: 10 toonaangevende muzieksites

Met o.a. Pitchfork, Fact, The Quietus en Self Titled

Atze de Vrieze ,

Een papieren blad kopen? Waarom zou je nog? Op internet is immers een keur aan gratis muziekjournalistiek te vinden, niet zelden van hoge kwaliteit. Blogs zijn snel en hip, bijna altijd gefocust op het nieuwste van het nieuwste. Welke tien sites moet je regelmatig bezoeken om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen?

Pitchfork

De onmiskenbare peiler van de wereldwijde online muziekjournalistiek is het Amerikaanse Pitchfork. De site bestaat al sinds 1995 en is buitengewoon invloedrijk, niet in de laatste plaats door de cijfers bij hun uitvoerige, nogal serieuze recensies. Tot achter de komma. Een 8,6 van Pitchfork kan een zeer obscure act zomaar op de kaart zetten. De site zit dicht bij het vuur, gevestigd in Chicago en Brooklyn, New York, maar wordt vooral ook uitstekend bediend door de labels.
Nu op Pitchfork: David Byrne & St Vincent, Animal Collective, Missy Elliott, Grizzly Bear.

The Fader

Tijdens het toonaangevende showcasefestival SXSW in Austin heeft The Fader altijd het meest imponerende feestje. Urenlang staan mensen in de rij om binnen te komen in het Fort. Fader is een papieren blad, maar hun website is minstens zo belangrijk. Dat blad heeft een opmerkelijke formule, met twee covers: aan de ene kant een indie-band (deze maand The xx), aan de andere een hiphop-act (deze maand Chief Keef).
Nu op The Fader: How To Dress Well, Aaliyah, R Stevie Moore, Icona Pop.

Fact Magazine

Het Britse online magazine Fact is vooral erg trots op zijn wekelijkse mixes. 346 zijn er inmiddels, met grote namen en nieuw talent van Carl Craig tot Kutmah tot Tensnake. De site heeft daarmee opmerkelijk veel plek voor elektronische muziek, naast de nieuwe bands en grotere namen uit het alternatieve circuit. De features van Fact zijn vaak behapbare Q&A’s of lijstjes (beste albums van de 90’s, etc). Een ander compleet magazine uit Engeland, wat nieuwer maar sterk in opkomst: The405.
Nu op Fact: Breach, The xx, Sonic Youth, Todd Terje.

Gorilla vs Bear

Chris Cantalini van Gorilla vs Bear heeft een neusje voor nieuw indie talent. Hij begon de site in 2005 alleen, na enige tijd geholpen door David Bartholow. Ze werken op een vrij traditionele manier: ze posten video’s of mp3’s, en voorzien die van kort commentaar. Opgepikt worden door Gorilla vs Bear is voor veel independent acts een mooie opstap naar bekendheid bij de grotere sites. Een goed voorbeeld dus van een onafhankelijke muziekliefhebber die een stevige keten in de blogosphere geworden is. Tip in dezelfde categorie: Disco Naivete (uit België!), door collega-bloggers geroemd omdat ie verdomd vaak de eerste is.
Nu op Gorilla Vs Bear: Deathgrips, Flying Lotus, Disclosure, Taken By Trees.

The Quietus

Heel anders werkt The Quietus, een Britse site die sinds 2008 bestaat en zich richt op volwassen muziekliefhebbers die op zoek zijn naar verdieping. De stukken op de site zijn opvallend lang: niet zelden 1000 woorden over een totaal onbekende band. Redacteur John Doran over zijn filosofie: “Als iedereen zich richt op jongeren, kiezen wij voor een net iets ouder publiek. Als iedereen over chillwave schrijft, moeten wij iets anders uitgebreid coveren. Er is interessante muziek in overvloed. Het was pure eigenwijsheid: ik wilde het ongelijk van die mensen bewijzen. En dat is gelukt.”
Nu op The Quietus: Swans, Kate Bush, Judas Priest, Skrillex.

Bob Lefsetz

Hij is een enigma, de man met de scherpste pen van de muziekindustrie. Als je zijn teksten leest, zie je hem haast letterlijk voor je, als hij weer eens met het spuug van de opwinding op zijn lip een scherpzinnige analyse tikt. Het belangrijkste medium van Bob Lefsetz is zijn nieuwsbrief, waarop zeer prominente mensen uit de muziekindustrie geabonneerd zijn. Dat blijkt uit de vele reacties die volgens op zijn felle stukken. Die nieuwsbrief begon ooit letterlijk als een papieren mailing, maar heeft dankzij het internet de laatste jaren een vlucht genomen. Lefsetz’ stokpaardjes: Live Nation, de teloorgang van de major labels en stadionacts, de Grammy’s, The Eagles en Justin Bieber.
Nu in Lefsetz Letter: Roxy Music, Spotify, The VMA’s, Gangnam Style, David Letterman.

Resident Advisor

De belangrijkste website voor met name Europese elektronische muziek. En dan niet de grote stadion-dj’s, maar de undergroundacts, de frontrunners, de helden in de betere clubs, met de nadruk op techno. Bij Resident Advisor eindigt niet David Guetta, maar Jamie Jones, Seth Troxler en Richie Hawtin bovenaan de poll voor beste dj van het jaar. De site heeft weinig oog voor de glamour van het nachtleven, en focust tamelijk serieus op de muziek.
Nu op Resident Advisor: DJ Nature, Aardvarck, Stefan Goldmann, Peter van Hoesen.

Rap Radar

Over zo’n beetje ieder denkbare genre kun je blogs vinden, zeker ook over hiphop. Je kunt terecht op sites als NahRight, XXL en dit Rap Radar, waar alle nieuwtjes, videoclips, mixtapes en verse talenten uit de Amerikaanse hiphop langs komen. Hoewel hiphop in Amerika buitengewoon populair is in de hitlijsten, heeft het genre als geen ander het internet omarmd als de nieuwe straat, waar mond tot mond reclame een machtig middel is. Heeft president Obama commentaar op een lyric van Nicki Minaj over zijn concurrent Mitt Romney, dan zijn deze blogs er als de kippen bij.
Nu op Rap Radar: French Montana, Mac Miller, Nicki Minaj, T.I.

Stereogum

Net als met prijzen is het trackrecord van buzzblogs van groot belang. Stereogum heeft wat dat betreft een uitstekende naam, ook voor wat betreft acts die in Nederland bekendheid krijgen. Acts als The Drums, Beach House en The Walkmen werden op het juiste moment door de site naar voren geschoven. De focus ligt nadrukkelijk op het heetste van het heetste. Populair is hun mp3-sectie, met de nieuwste gratis downloads, maar Stereogum heeft ook vaak in een vroeg stadium interviews met acts over hun nieuwe plaat, plus ‘comment parties’ en vroege recensies onder de naam Premature Evaluation.
Nu op Stereogum: Bob Dylan, Menomena, Grizzly Bear, Taken By Trees.

Self Titled

Als één online publicatie de term ‘magazine’ past, dan is het wel Self Titled, een initiatief van ene Andrew Parks, een ervaren popjournalist. Self Titled is opgemaakt als een echt blad, maar is gek genoeg helemaal niet als papieren editie te krijgen. Wel als interactieve iPad-versie. Door de fraaie opmaak is Self Titled zeer populair onder fotografen, die hun werk uitgebreid uitgelicht zien. Dat geeft het magazine een zeer uitgesproken karakter, zowel visueel als inhoudelijk. Self Titled probeert vaak artiesten te benaderen met een net iets andere insteek dan al hun collega-journalisten.
Nu in Self Titled: John Lydon, Twin Shadow, Peaking Lights, King Tuff.

Deze week vindt in Tilburg het Incubate festival plaats, inclusief een conferentie waarin ook aandacht is voor de internationale blogosphere. Later deze weken volgt eenzelfde lijstje met tien Nederlandse blogs/sites.