Blog party: 10 toonaangevende Nederlandse muzieksites

Met o.a. Kicking the Habit, EHPO en DJBroadcast

Atze de Vrieze ,

Eerder deze week berichtte 3voor12 al uitgebreid over de internationale blogosphere, maar ook in Nederland wordt natuurlijk volop over muziek geschreven. Een aantal bloggers/muziekschrijvers komt zaterdag samen op de Incubate conferentie in Tilburg. 3voor12 selecteerde tien toonaangevende (of op zijn minst sympathieke) Nederlandse muzieksites.

EHPO

Een van de meest eigenwijze mensen uit de Nederlandse popwereld - Niels Aalberts - begon een paar jaar geleden maar te bloggen omdat iedereen hem toch voortdurend om zijn mening vroeg. Uit principe elke dag, al is het maar een klein filmpje. Aalberts, met veel ervaring bij labels en als artiestenmanager, heeft een uitgesproken kijk op de zaken. Eerste Hulp Bij Plaatopnamen draait dan ook niet alleen om mooie muziek, maar toch vooral om een visie op de toekomst van de muziekindustrie, vanuit het perspectief van de voor zichzelf beginnende muzikant. Na het verschijnen van zijn boek leek de rek er een beetje uit, maar de lezer wil meer en het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Nu op EHPO: Bruce Springsteen, Into The Great Wide Open, downloaden, de Eerste Onafhankelijke Labelmarkt.
 

Filles Sourires

Al jaren is Guuz Hoogaerts - aka Guuzbourg - groot fan van Franse popmuziek, meer speciaal wanneer die sensueel zuchtend gezongen wordt door oogverblindende vrouwen. Klinkt als een curiositeit, maar dat het Hoogaerts menens is bewees hij door zijn vasthoudendheid, de compilaties die hij samenstelde en de grote liefde die dit blog ademt. Niet elke dag een update, maar wel met voldoende continuïteit door de jaren heen. Ooh la la.
Nu op Filles Sourires: Amelie Veille, Benjamin Biolay, Amelie-les-Crayons, Dawn Landes.

DJBroadcast

Er wordt in Nederland niet vreselijk veel over dance geschreven, zeker niet op enig niveau. Online hebben we Eclectro, een sympathiek initiatief van een paar liefhebbers, dat wel continuïteit mist. Natuurlijk zijn er grote sites als Partyflock, die vooral draaien om hun community. En dan is er DJBroadcast, het danceblad dat een tamelijk eenzame positie heeft. De site van DJBroadcast fungeert als een soort half blog, met onder meer de laatste nieuwtjes en clips, aangevuld met verslagen van belangrijke festivals. Ook het magazine is gratis als pdf in te zien.
Nu op DJBroadcast: XXYYXX, Deadbeat, Jameszoo, Bondax.

 

Kicking The Habit

Er zijn meer sites in Nederland die over internationale releases schrijven, maar het kersverse Kicking The Habit heeft zich in amper een jaar tijd heel aardig naar het front gevochten. Waar oudere sites als KindaMuzik en File Under lijden onder een gebrek aan spraakmakendheid en urgentie en redelijk star vast blijven houden aan enkel geschreven woord (dat laatste uit overtuiging, zo blijkt uit dit opiniestuk van KM-hoofdredacteur Martijn ter Haar), surft Kicking The Habit vrolijk mee op iets dat bewezen werkt in de blogosphere: snelheid. Een klein clubje enthousiastelingen volgt de internationale trends, maar betrekt die slim op Nederland, bijvoorbeeld in de vorm van nieuws over Nederlandse shows. Zou nog wel wat meer echt eigen karakter mogen krijgen (lees: iets minder Pitchfork overschrijven), maar is nu al een prima gids voor wie zelf geen tijd of zin heeft om alles bij te houden.
Nu op Kicking The Habit: Jason Molina, Fear Of Men, Rats On Rafts, Animal Collective.

frnkfrt

Is het internet de juiste plek voor serieuze, diepgaande beschouwingen met een theoretisch kader? Ach, buiten het internet is daar ook geen plek voor, dus we kunnen het net zo goed proberen, moeten Theo Ploeg en Peter Bruyn gedacht hebben. Frnkfrt begon onder de paraplu van Gonzo (Circus), maar werd enige tijd geleden zelfstandig. Basis vormt het gedachtengoed van de Frankfurter Schule, een groep denkers die zich halverwege de vorige eeuw op een nieuwe manier uitliet over kunst. De stukken willen nogal eens verzanden in moeilijkdoenerij vanuit de ivoren toren over veel te obscure onderwerpen (met name dat laatste is jammer), maar leveren ook wel eens verfrissende inzichten op die het niveau van het eerste de beste blogje met gemak ontstijgen. Alleen al daarom een lovenswaardig initiatief.
Nu op frnkfrt: radioshow Beneden NAP, ICP Orchestra, Frederieke Jochems, neo-indie.

Nummer van de Dag

Wat heerlijk, een blog dat zich niets aantrekt van de waan van de dag, van de moordende aantrekkingskracht van de nieuwste hype. Nummer van de Dag is precies wat zijn titel suggereert: zes mensen die iedere dag een ander favoriet nummer hebben en ruim de tijd nemen om dat toe te lichten. De zevende dag van de week is geen rustdag, maar wordt een gastschrijver aan tafel genodigd. Sympathiek initiatief, de ene dag sterker dan de andere, maar in elk geval met veel liefde gemaakt.
Nu op Nummer van de Dag: Machine Head, Thousand, Monophonics, Skrillex, Talking Heads .

Statemagazine

Een paar jaar terug regende het hiphopblogs met een levendige achterban. Hiphopinjesmoel, ML75, Statemagazine, Puna. De laatste tijd zijn het vooral die laatste twee die de toon zetten. Bij hen moet je wezen voor de primeurs en de nieuwe sterren van de straat. State is onderdeel van BNN en verbonden aan 101Barz, de populaire sessieserie waar zo'n beetje iedere zichzelf respecterende rapper te gast is geweest. De mannen worden er van de jongens gescheiden, zoals in deze Megasessie van begin september waarmee de nieuwe 101 site ingeluid werd. Op de State-site nieuws uit binnen- en buitenland, filmpjes en opvallend lange features.
Nu op Statemagazine: Kalibwoy, Arie Boomsma, Dope DOD, Nederlandstalige r&b.

Roadburn

Nog voor Walter Hoeijmakers en Jurgen van den Brand hun populaire festival Roadburn begonnen in Tilburg, runden zij al een blog dat een internationaal publiek trok. Dit is nu een typisch voorbeeld van wat een goed nicheblog kan doen: liefhebbers van stoner, psychedelische rock en andere experimentele gitaarmuziek gaan op zoek en geven er niet om of dat blog nu in Amerika, Japan of Nederland gevestigd is. Het is ook een voorbeeld van hoe je een community opbouwt, die nu weer als aanjager werkt voor het festival.
Nu op Roadburn: Hexvessel, Hooded Menace, Goat, Switchblade.

Lbrdr

Meest gesteld vraag op afterparties van festivals de laatste maanden: weet jij wie er achter Lbrdr zit? Nee, dat weten wij niet. Goede satire is verdomd lastig te maken, maar het voordeel is dat veel mensen ook genoegen nemen met minder goede satire. Lbrdr is een mysterieuze humoristische site met nepberichten over de Nederlandse pop-incrowd, die variëren van geestig tot verschrikkelijk flauw, maar ze leiden hoe dan ook stelselmatig tot beroering. Want al die kleine egootjes voelen zich natuurlijk maar wat vereerd als ze ook eens genoemd worden een lollig stukje over brillen in het popcircuit.
Nu op Lbrdr: Verkiezingen, Into The Great Wide Open, brillen in het popcircuit, DWDD.

 

Subbacultcha!

Aan de onderkant van de muziekwereld moet je alles zelf doen. Zelf bands boeken, zelf je bank aanbieden om op te slapen, zelf promotie doen door middel van bijvoorbeeld een blog. Het Amsterdamse collectief Subbacultcha! is zeer innovatief bezig, onder meer met een abonnementsvorm voor hun concerten. Het blog staat logischerwijs in dienst van de aanstaande concerten in de stad, maar is met onder meer tamelijk eigenzinnige interviews meer dan een simpel promotiekanaal. Een zelfde strategie hanteert ook een ander underground-collectief, namelijk het Tilburgse festival Incubate.
Nu op Subbacultcha!: Spilt Milk, Telepathe Ty Segall, Amen Dunes.