Buma/Stemra wil uitspraak rechter over hyperlinks naar radiostreams

Auteursrechtenorganisatie breidt procedure tegen radioportal Nederland.fm uit

Ingmar Griffioen ,

"Buma/Stemra wil nu ook hyperlinken gaan belasten", kopt radioportal Nederland.fm in een persbericht. De auteursrechtenorganisatie eist nu ook een licentie voor hyperlinks op www.op.fm. Het ligt iets genuanceerder, volgens Buma-woordvoerder Bas Erlings: "We hebben al een jaar een bodemprocedure lopen tegen Nederland.fm. Toen zijn zij de site Op.fm gestart, die hetzelfde doet maar met andere techniek. Omdat zij de grenzen opzoeken, breiden wij de bodemprocedure uit. Wij willen er een uitspraak van de rechter over, als die procedure toch loopt."

Op.fm is inderdaad van dezelfde eigenaar als Nederland.fm: Jim Souren. Hij betitelt dat licentie-eis van Buma/Stemra als 'belachelijk' en 'onzinnig'. Op.fm ziet er hetzelfde uit als Nederland.fm: een klik op een radiologo leidt echter niet tot een embedded radioplayer, maar (via een hyperlink) naar de website van het radiostation in kwestie. Souren: "In 2009 heeft voormalig minister van Justitie, tevens baas van Buma/Stemra, Hirsch Ballin in antwoord op kamervragen bevestigd dat er bij hyperlinken geen sprake is van verveelvoudigen en openbaar maken. Een licentie zou dus onzinnig zijn."
 
"Wij gaan niet opeens onze pijlen richten op op hyperlinks", verzekert woordvoerder Erlings. "Nederland.fm heeft er natuurlijk belang bij dit zo naar buiten te brengen, maar dit is helemaal niet aan de orde." Niettemin lijkt het gek dat als de rechter oordeelt dat er voor hyperlinks naar muziek betaald moet worden, dat Buma/Stemra er dan geen betaalmodel aan hangt. Erlings: "Volgens mij is daar nog helemaal niet over gesproken. Het is andersom: het zou juist gek zijn dat wanneer de bodemprocedure loopt en de andere partij de randen opzoekt, dat je dat dan niet zou laten toetsen. Het schijnt juridisch ook gebruikelijk te zijn om bij extra vragen een procedure uit te breiden."
 
Midden 2011 kreeg Buma/Stemra nog nul op het rekest in het kort geding tegen Nederland.fm. De rechter wilde toen geen uitspraak in het geschil. De auteursrechtenorganisatie besloot vervolgens tot een bodemprocedure. Daarom staan Buma/Stemra en radioportal Nederland.FM op 26 juli weer tegenover elkaar in de Haagse rechtbank.