Buma/Stemra begint rechtzaak tegen radioportal Nederland.FM

"Omdat Nederland.FM weigert licentie voor streaming af te sluiten"

Ingmar Griffioen ,

Buma/Stemra heeft facturen verstuurd naar een aantal radioportals, die streams doorgeven van radiostations. Volgens de radioportals probeert Buma/Stemra een nieuw tarief op embedden in te voeren en vraagt het daarvoor 10 procent van de omzet. De rechtenbeheerder stelt dat het gaat om zakelijk gebruik van muziek, waarvoor betaald dient te worden en begint een rechtzaak tegen Nederland.FM.

"Omdat Nederland.FM weigert licentie voor streaming af te sluiten"

Buma/Stemra heeft facturen verstuurd naar een aantal radioportals: websites die streams doorgeven van de daadwerkelijke radiostations. Volgens de radioportals probeert Buma/Stemra een nieuw tarief op embedden in te voeren en vraagt het daarvoor 10 procent van de omzet. De auteursrechtenbeheerder stelt dat het gaat om zakelijk gebruik van muziek, waarvoor betaald dient te worden en begint een rechtzaak tegen Nederland.FM.

Radioportals als Radiofm.nl, Nederland.FM en Allradio.nl verenigden zich in de actiewebsite Link-vrij.nl. "Anderhalf jaar na de commotie rondom de 'YouTube-tax' probeert Buma/Stemra opnieuw een tarief op embedden in te voeren", schrijven ze in een persbericht. "Buma/Stemra probeert het deze keer bij de radioportals en kondigt aan dat er facturen komen." De portals stellen dat ze meestal samenwerken met de radiostations zelf en zo 'zorgen voor vindbaarheid en promotie van deze stations'. Ze zeggen die streams te embedden op dezelfde wijze als YouTube-filmpjes. "Daarnaast is embedden geen openbaarmaking of verveelvoudiging zoals bedoeld in de Auteurswet en wordt met een tarief op embedden de vrijheid van informatiegaring van internetgebruikers aangetast."

Daar klopt helemaal niks van, reageert Bas Erlings, PR adviseur van Buma/Stemra. "Dit staat helemaal los van embedden. Zij hebben een eigen speler draaien op de site. Waar het om gaat is het zakelijk gebruik van muziek om omzet te genereren. De componisten en auteurs hebben recht op een deel van de omzet. En ook als ze geen omzet genereren, hoef je natuurlijk niet toe te staan dat je muziek gratis wordt gebruikt."

De zaak speelde al in november 2010. Tweakers.net meldde destijds dat Buma/Stemra toch geld ging vragen voor het embedden van muziek. Stemra stelde dat Tweakers de zaken door elkaar haalde en dat er ook voor de wet verschil bestaat tussen het aanbieden van een stream en het embedden. Erlings: "Buma/Stemra kondigde toen aan met licenties te komen. Sinds een paar maanden zijn we actief begonnen met licenties en radioportals aan het benaderen."

Een tarief op embedden zou daarnaast in strijd zijn met 'speerpunt 3' van de Speerpuntenbrief Auteursrecht 2011 van Staatssecretaris Fred Teeven. Daarin staat dat het bevorderen van legale vormen van muziekgebruik de illegale vormen kan tegengaan. "De YouTube-tax, een tarief op het embedden van een YouTube-filmpje, is destijds teruggedraaid omdat Buma/Stemra afspraken met YouTube.com kon maken. Een dergelijke oplossing bepleit Link-vrij.nl voor alle vormen van embedden."

"Het is pas legaal als er een licentie is afgesloten", reageert woordvoerder Erlings. Buma/Stemra heeft dat volgens hem al met meerdere partijen gedaan. Webwereld meldt dat Nederland.FM naar aanleiding van de tarieven overweegt om een rechtszaak te beginnen. Erlings: "Dat is eerder andersom. Buma/Stemra heeft dat initiatief genomen omdat Nederland.FM geen licentie wilde afsluiten. Wat Nederland.FM doet is het opnieuw openbaar maken van muziek en daar is een licentie voor nodig. Ze doen dat met het doel om omzet te maken met materiaal van auteurs."

De tarieven voor streaming media zijn al in 2009 door Buma/Stemra geïntroduceerd, maar er worden nu pas facturen verstuurd. Op de actiewebsite Link-vrij.nl staat de hele verklaring van de portals en kan een petitie getekend worden.