Marathon-interview: hoogleraar Geert Buelens over de jaren zestig

Over popmuziek, nationalisme en de verantwoordelijkheid van de elite

Ga er maar even voor zitten. Zoals altijd tijdens kerst vindt ook dit jaar weer een serie marathon interviews plaats. Drie uur durende live gesprekken op Radio 1. Ideaal voor tijdens het voorbereiden van de tweede kerstdis. Gisteravond sprak 3voor12's Atze de Vrieze met hoogleraar Geert Buelens, die niet alleen literatuurwetenschapper is, maar ook waanzinnig veel weet over popmuziek.

Van zijn hand verschijnt begin 2018 een vuistdik boek over de jaren zestig. Het barst bijkans uit elkaar van de kennis, niet alleen over literatuur, maar ook over popmuziek, film, jazz en natuurlijk alle politieke ontwikkelingen van dat decennium.

Elke relevante cultuuruiting uit elk denkbare land - van Brazilië tot de volksrepubliek China- passeert in zijn boek. Typisch Buelens, een culturele veelvraat die gelooft in het grote perspectief, iemand die met de juiste treffende anekdotes een belangrijke trend kan omschrijven. Zo schreef hij ook over de literatuur uit de Eerste Wereldoorlog en smeedde hij uit alle betrokken landen een beeld van optimistisch nationalisme, vooruitgangsdenken en natuurlijk ook pure wanhoop. Ook zijn vakgroep aan de Universiteit Utrecht zegende hij met de blik naar buiten. Literatuurwetenschap is onder zijn leiding geen studeerkamerwerk meer, maar een waardevolle manier om iets te leren over het publieke debat, over wat het betekent Nederlander te zijn en welke dingen ‘we’ met zijn allen belangrijk vinden. En dat ook nog eens met de buitenstaanders-blik van een Vlaming.

Atze de Vrieze werkt sinds 2006 als redacteur bij VPRO's muziekplatform 3voor12, waar hij net als Geert Buelens altijd een voorliefde had voor de vraag waar kunst en maatschappij elkaar raken en beïnvloeden. Uiteraard kun je het marathoninterview ook als podcast beluisteren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12