steun 3voor12

Christine and the Queens: 'Ik voel me zekerder op het podium dan in een restaurant'

Luister de hele Christine and the Queens Special terug

Haar nieuwe album Chris is net uit, maar gisteren stond het eerste uur van 3voor12 Radio al volledig in het teken van Christine and the Queens. Je hoorde de exclusieve livesessie die Héloïse Letissier opnam bij Radio France en het interview waarvoor 3FM-dj Vera Siemons vorige week nog naar Parijs afreisde. 

In dat interview ging het onder meer over het verschil tussen Letissiers debuut Chaleur Humaine en Chris. 'Ik schreef het vorige album toen ik nog een dromer was die geloofde dat literatuur beter is dan het leven', vertelt de Française. 'Dit album staat midden in de wereld en voelt een stuk fysieker in zijn verlangen. Toen ik mijn eerste album maakte, ontdekte ik mijn verhaal mijn beste wapen is, nu ging ik al met die kennis naar de tekentafel.' 

Op Chris, dat net als Chaleur Humaine een Engelse en een veel leukere Franse versie heeft, vertelt Letissier dat verhaal helemaal zelf. Opnamesessies met Damon Albarn en Mark Ronson werden afgekapt en Christine nam het heft in eigen handen. Het leverde meteen een aantal van de beste popsingles van het jaar op. 'La marcheuse' en 'Damn, dis-moi' met Dâm-Funk bijvoorbeeld, waarop ze zelfs de meest generieke GarageBand-loops volledig naar haar hand zet. Terwijl Michael Jackson en haar landgenoten van Daft Punk  samen op de loer liggen, grijpt Christine de eerste helft van Chris aan om het bijbehorende alter ego met even veel swagger als cynisme te presenteren.

Dat immer dansende alter ego steelt op Chris de show, maar ondertussen heeft Letissier het wel degelijk over gewichtige onderwerpen. Op '5 dols' zingt ze over sexwerk, terwijl ze op 'Machin-chose' probeert om te gaan met haar eigen succes en op 'Damn, dis-moi' machomannen tot het verleden veroordeelt door er zelf een te worden. Christine doet nog steeds gewoon haar ding, maar precies dat betekent dat ze alles nét anders doet dan de rest. Zelden lagen perfecte popliedjes en gepassioneerde protestsongs zo dicht bij elkaar. 

Luister de hele Christine and the Queens Special hiernaast terug en check hier het hele interview. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk