PP20: 5 Seconds of Summer prikt door het oog van de storm

Even kreeg Landgraaf de 'shine die het verdiende

Ongelooflijk hoe snel de hemel opengescheurd kan worden de donder. Tijdens de set van Kensington druppelde de lucht al een plasje over het hoofdpodium, ondertussen is de plensbui al losgebarsten en is de lucht één gigantische wolkenswirl geworden. Jan Smeets kijkt vanuit de coulissen lichtelijk beteuterd naar het publiek voor het podium, wiens bontgekleurde regenjassen tegen elkaar afsteken als een kudde barbapapa’s in een hoosbui. De fanatiekste daarvan staan vooraan, meisjes die met rood aangelopen hoofden van de spanning in uiterste concentratie naar de stage staren. Straks begint 5 Seconds Of Summer, de Australische boyband van vier man sterk die de afgelopen jaren de nieuwe garde One Directionfans al overtuigde van de tijdloosheid van Blink-182.

Een ergere storm was er alleen die stormavond van 2014, toen Gogol Bordello met een legendarische show bij de Brand Bier Stage de weergoden tartte en de sterren van de hemel speelde. Terwijl de wolken rommelen en donderen schuifelt het publiek onrustig heen en weer, maar 5 Seconds of Summer laat zich er niet door tegenhouden. Ze weten dat ze iedereen hier ervan te overtuigen hebben dat ze niet zomaar een boyband zijn, maar een echte punkrockband. Ze spelen opvallend zelfverzekerd, met de devotie van muzikanten die weten dat ze een hoger doel hebben. Iedere song wordt door zanger Luke Hemmings song aankondigt alsof hij een spreuk uitspreekt over het publiek. En dan, plotseling, wanneer hij hun hun laatste song ‘Young Blood’ van de setlist afleest, zijn stem galmend en met een bereik dat verder lijkt te reiken dan ieder stadion, prikt de zon fonkelend door de wolken. De regenstralen worden afgeknepen en de zonnestralen weerkaatsen op het podium, voor vijf lange, triomfantelijke seconden. Plotseling is het volstrekt duidelijk waar die devote fanbase vandaan komt.

HET MOMENT:
Opeens is daar de Britse punker YUNGBLUD, die zijn roeping in het laatste nummer van de setlist hoorde. In een zwartfluwelen niemendalletje rent hij het podium op, op zijn hoofd een anarchistische A-cirkel, om daar met ongoddelijk geweld de microfoon uit de handen van frontman Hemmings te wrikken. 'I am the only real anarchist!' gilt hij. De wolken schuiven weer voor de zon, de lucht huilt bolle tranen.

3voor12 is het hele weekend in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop. Check hier alle recensies.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12