Audio Obscura strijkt neer in de bioscoop om corona-proof te dansen

Dancepromoter gaat de samenwerking aan met Pathé

Sinds het duidelijk is dat de intelligente lockdown vanaf 1 juni wordt verlicht, kijken we reikhalzend uit naar de eerste live-ervaringen in het coronatijdperk. Popzalen en promoters moeten een beroep doen op hun creativiteit: muziekfestivals voor the lucky thirty, clubben in de drive-through én, jawel, dj’s op het witte doek. Audio Obscura, dancepromoter met een oog voor bijzondere locaties, gaat de samenwerking aan met Pathé. Samen brengen ze vanaf 11 juni de dj-streams naar de bioscoop.

‘Ik zie mezelf nog zó op de bank zitten, toen ik naar de persconferentie keek,’ vertelt medeoprichter Jeroen Fontein. ‘Toen Rutte zei: “De bioscopen kunnen weer open per 1 juni”, sprong ik een gat in de lucht, want ik legde meteen de koppeling. Nu kunnen we mensen weer samen van muziek laten genieten.’ Voor Audio Obscura biedt het bovendien perspectief om het bedrijf enigszins financieel gezond te houden. Het nachtleven vangt nu forse klappen op, en  met livestreams valt er weinig te verdienen. Zelf heeft Audio Obscura ook een aantal gratis livestreams gehouden. Daarbij riep de organisatie op om geld te doneren aan het WHO. ‘In de weken daarop werd het duidelijk hoe hard deze industrie geraakt zou worden. Toen moesten we erover nadenken hoe we konden blijven streamen op een manier waarbij iedereen die bijdraagt ook uitbetaald kan worden.’ Dat betekent: inkomsten voor promoter, de nachtwerkers en de artiesten.

Maar hoe doe je dat, feesten in een bioscoop? In je stoel, natuurlijk, maar veeg de popcorn nog even van je broek voordat je opspringt om te dansen. Je kunt het vergelijken met een concertfilm, beaamt Fontein, maar wel eentje waarbij elektronische muziek centraal staat. ‘Zelf ben ik ook een keer naar een concertfilm van The Prodigy geweest. Dat was ook in de Pathé, zo’n negen jaar geleden. Dat was mega vet: in het begin zat iedereen, maar uiteindelijk stond iedereen te dansen. En dat was voordat deze regels van kracht waren. Nu hebben we twee maanden niks kunnen doen.’

De eerste dj’s die hun debuut op het witte doek maken zijn Joris Voorn, Eelke Kleijn en KI/KI, maar daar zullen nog een aantal namen aan worden toegevoegd. Daarvoor gaat Audio Obscura ook naar een aantal bijzondere locaties, waaronder de Euromast in Rotterdam, het Scheepsvaartmuseum en molencomplex Kinderdijk, dat UNESCO werelderfgoed is. Iedere week tot aan eind augustus gaat er een nieuwe stream in première in de bioscoop, waarna ze de week erop meerdere malen worden vertoond bij meerdere Pathé’s in Nederland. Online zijn ze de week na de première te bekijken.

Verander je woonkamer in een thuisbioscoop met United We Stream, vanuit o.a. De School en Radio Radio.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12