Avondlockdown raakt concertzalen: tussen 17.00 en 05.00 dicht

Vanaf zondag moeten ook podia ’s avonds gesloten blijven

Vanavond zal het kabinet een avondlockdown aankondigen. Dat bericht NOS op basis van Haagse ingewijden. Het besluit zal ook culturele locaties als bioscopen, theaters en concertzalen raken: die moeten vanaf aanstaande zondag tussen 17.00 en 05.00 gesloten blijven. Voorlopig lijkt het erop dat die avondlockdown drie weken zal duren.

Op 12 november werden sta-concerten al verboden. Tijdens die persconferentie werden evenementen tussen 18.00 en 06.00 verboden, maar voor kunst en cultuur werd een uitzondering gemaakt: concerten en voorstellingen hadden weliswaar geen eindtijd, mits ze met vaste zitplaatsen werkten. Daarnaast gold er een maximale capaciteit van 1200 mensen. Voor popzalen leverde dat een hoop hoofdpijn op, omdat ze de capaciteit van concerten moesten terugdringen terwijl de tickets al verkocht zijn.

Voor bioscopen, horeca en theaters geldt een nieuw plafond van 1/3 van de capaciteit, wat ook geldt voor concertzalen. Het is de vraag of dat überhaupt enige bewegingsruimte biedt voor popzalen. Concertzalen hebben nog wel wat zit-concerten in de planning staan, maar die zijn niet rendabel met zo'n lage capaciteit. Nu zullen we moeten kijken: willen en kunnen ze concerten naar de dag verplaatsen, wat wordt verplaatst naar 2022 en wat wordt afgelast? Het kabinet heeft wel aangekondigd dat er nieuwe steunpakketten komen.

Al eerder hekelden de popzalen en festivals het ad-hoc-besluit va het kabinet. Dit is de zoveelste ronde aan maatregelen die last-minute worden opgelegd, waardoor concertzalen in het weekend de hele planning voor de komende maand zullen moeten omgooien. Zoals Joost van Abeelen, hoofd marketing van concertzaal 013, vandaag treffend tweette: ‘Yo @MinPres kunnen we morgen de persco gewoon in de ochtend doen zodat ik niet ook nog hoef over te werken om die shitshow van je nog een beetje fatsoenlijk te communiceren?’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12