Sta-concerten worden verboden tijdens drie weken lockdown

Over drie weken 2G zonder beperkingen, of 3G met placeringsplicht

Het kabinet heeft zojuist weer een gedeeltelijke lockdown afgekondigd. Die gaat morgenavond om 19.00 van kracht en zal precies drie weken duren, tot en met vrijdag 3 december. Gedurende die periode geldt er een evenementenverbod tussen 18.00 en 06.00. Voor kunst en cultuur wordt een uitzondering gemaakt. Zo krijgen concerten en voorstellingen geen eindtijd, mits ze met vaste zitplaatsen werken. Daarnaast geldt er een maximale capaciteit van 1200 mensen. Voor popzalen levert dat een hoop hoofdpijn op, omdat ze nu de capaciteit van concerten moeten terugdringen terwijl de tickets al verkocht zijn. Voor horeca in culturele locaties gelden de regels voor de horeca: van 20.00 tot 06.00 dicht.

Clubs vallen naar alle waarschijnlijk onder horeca, en zullen daardoor na 20.00 de deuren dicht moeten doen. Bovendien zullen ze met zitplaatsen moeten werken: een strop voor het nachtleven.  

Momenteel werkt het kabinet aan wetgeving om 2G in te voeren. Dan zullen concerten en evenementen met een keuzemodel moeten werken. Hanteren ze 2G, dan gelden er geen beperkingen. Evenementen en zalen die kiezen voor 3G krijgen een placeringsplicht. Daarnaast komt er wetgeving om het verplichte coronatoegangsbewijs uit te breiden naar werknemers en opdrachtnemers.

Het nieuws is ook een strop voor de vele clubavonden, concerten en festivals die de komende weken op de agenda stonden. Le Guess Who?, het Utrechtse stadsfestival dat afgelopen donderdag van start ging, probeert zich aan te passen aan de nieuwe maatregelen. Dit levert bovendien grote moeilijkheden op voor andere festivals, zoals Herfstdrift, Super-Sonic Jazz, Qlimax, Ohm en de Popronde. Het kabinet heeft wel een steunpakket toegezegd. De huidige garantie- en suppletieregeling zal daarop worden aangepast.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12