3voor12 Gelderland

4df19: Zwangere Guy lukt het net niet

Laidback rap uit Brussel komt niet helemaal uit de verf

Zo rond een uurtje of 9 heeft menigeen met fitted cap, rugzak en fanny pack zich al bij de Valkhof Boog verzameld. Het publiek oogt een tikkeltje jonger dan wat doorgaans op het Valkhof te vinden is en een permanente hasj-wolk trekt langzaam over het terrein. Tijd voor Zwangere Guy.

De rapper uit Brussel maakt ouderwetse hiphop voor de echte heads. Kale drumbeats met enkel hier en daar een jazz-piano en een flinke nadruk op de teksten. Deze vorm van hiphop is minder vertegenwoordigd in de hitlijsten en vormt een sterk contrast met acts als Snelle en Ares die later op de Voerweg optreden. Later in de set wordt duidelijk dat Guy dit contrast zelf ook niet ontgaan is. 

Zwangere Guy, ofwel Gorik van Opheusden, neemt geen blad voor de mond. Al vroeg in de set neemt hij de tijd zijn politieke voorkeur duidelijk te maken. "Fuck racisten en fascisten, ik pis op uw moeder", klinkt het in het Vlaams. Nijmegen doet braaf mee en er gaan wat middelvingers de lucht in. 

De set bestaat grotendeels uit lome achteroverleun-raps die live niet helemaal tot hun recht komen. De live aanvulling van de dj en pianist die met Guy mee zijn gekomen is aardig, maar veel meer dan een paar knikkende bolletjes heeft Nijmegen er vooralsnog niet voor over. Het zullen de hasjies wezen. 

HET MOMENT
Alhoewel? Met nog zo'n kwartier speeltijd over slaat de sfeer ineens om. Guy is boos en iedereen mag het weten. Op wie? Het bekendste Nederlandse hiphoplabel Top Notch. "Fuck Top Notch en hun gay rappers" schreeuwt de Belg ineens. Nijmegen is het er blijkbaar mee eens, de set sluit af met een tweetal onvervalste bangers en er ontstaat zelfs een pit. De beats worden harder, zo ook Guy's stemgeluid. Waar hij aan het begin van het optreden nog duidelijk articuleerde verzandt het bij de laatste nummers in onverstaanbaar geschreeuw. Aan energie geen gebrek maar de uitvoering laat te wensen over.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12