Excuses en schadevergoeding voor financieel directeur Buma/Stemra

'Geen sprake van fraude en malversaties'

Financieel directeur Wieger Ketellapper mag met opgeheven hoofd Buma/Stemra verlaten. De bestuurder zit al twee jaar thuis nadat hij beschuldigd werd van fraude, maar een onderzoek pleitte hem daar een jaar geleden van vrij. Ketellapper krijgt niet alleen excuses, hij heeft ook recht op een schadevergoeding. Het is niet bekend hoeveel geld Ketellapper meekrijgt.

Wieger Ketellapper werd zo’n twee jaar geleden door een klokkenluider beschuldigd van gesjoemel met de boekhouding. Zo zou hij geschoven hebben met posten en enorme rekeningen zonder datum vooruit betaald hebben, om zo het kostenpercentage van Buma/Stemra rond de 15% te houden. Directievoorzitter Wim van Limpt schakelde een onderzoeksbureau in om de aantijgingen te onderzoeken, waarna Ketellapper en legal counsel Anja Kroeze zich ziek meldden. Het onderzoek bleef geheim, maar in de aanbevelingen staat onder meer dat het verstandig is afscheid te nemen van de twee.

Dat gebeurde alleen niet. Wat volgde was een moddergevecht. De Volkskracht publiceerde een artikel over Van Limpt, waarin juist hij beschuldigd werd van dure professionele uitgaven; een golfabonnement, inrichting van zijn kantoor en eersteklas vluchten. Dat leek verdacht veel op karaktermoord, want dat golfabonnement was bedoeld voor een golftoernooi met relaties, eerste klas vlogen al Van Limpt’s voorgangers ook altijd. Toch verloor de directeur steeds meer vertrouwen. In een tweede onderzoek, uitgevoerd door toezichtsorgaan CvTA werden Ketellapper en Kroeze vrijgepleit en was Van Limpt juist de gebeten hond. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de ruziesfeer, waardoor onder meer de hele financiële afdeling leeg gelopen was.

Dat betekende het einde voor Van Limpt, de man die een paar jaar eerder met grote ambities aan zijn taak begonnen was. Van Limpt volgde Hein van der Ree op, die zijn salaris - ruim boven de Balkenendenorm - niet wilde inleveren. Maar Van de Ree had wel degelijk vrienden binnen het bedrijf, en dat liep bij Van Limpt anders. Zijn pogingen het bedrijf transparanter en efficiënter te maken zetten kwaad bloed bij velen. Zo verdween Van Limpt, een paar maanden later keerde Anja Kroeze terug op haar post. De situatie rond Ketellapper is nog net wat gecompliceerder, en achter de schermen werd steeds meer rekening gehouden met een vertrek. Buma/Stemra wil niets zeggen over de hoogte van het bedrag, maar duidelijk is dat het om veel geld gaat.

Ketellapper is blij met de spijtbetuiging. 'Ik ben door de onterechte beschuldigingen jarenlang zakelijk én persoonlijk door een diep dal gegaan. Maar ik ben heel blij dat ik met dit eerherstel eindelijk een punt achter de zaak kan zetten en ik wens Buma/Stemra alle goeds voor de toekomst.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12