steun 3voor12

Birth of Joy zet punt achter zijn carrière

Nederlandse psychrockband neemt in januari afscheid in Paradiso

De Nederlandse psych- en bluesrockband Birth of Joy houdt het voor gezien. De band met leden uit Leiden, Enschede en Amsterdam speelt nog wel zijn geplande shows. Die vinden niet alleen in Nederland plaats, maar ook in Duitsland en Frankrijk. Vooral in Frankrijk verkocht het trio de afgelopen jaren zaal na zaal uit. In 2015 nam de band zijn livealbum Live at Ubu zelfs op in het gelijknamige poppodium in Rennes. Op 3 januari 2019 neemt de band afscheid met een show in Paradiso.

Birth of Joy, in 2014 een van de 12van3voor12, werd in 2008 door Kevin Stunnenberg, Bob Hogenelst en Gertjan Gutman opgericht op de Utrechtse Herman Brood Academie. De band, die sterk geïnspireerd was door Pink Floyd, The Doors en MC5, bracht sindsdien vijf studioalbums uit. Dit jaar nog verscheen Hyper Focus. Met die albums op zak speelde Birth of Joy het afgelopen decennium onder meer op Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole. De tourbus ontpopte zich in die periode tot het natuurlijke habitat van Birth of Joy, dat meer dan 1300 shows speelde in heel Europa en de Verenigde Staten.

‘Birth of Joy eist volledige toewijding’, schrijft de band. ‘Na elf jaar alles gegeven te hebben aan Birth of Joy begonnen we ons toch af te vragen hoe het leven zou zijn zonder Birth of Joy. Op muzikaal gebied, maar ook daarbuiten.’ Birth of Joy wordt daarom voor onbepaalde tijd op non-actief gezet. De bandleden sluiten niet uit dat ze (samen) nieuwe bands beginnen of na een tijdje weer terug bij elkaar komen, maar een zekerheid is dat niet. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk