De live rituelen van Birth Of Joy De live rituelen van Birth Of Joy

Fotorepo van dampende 12van3voor12-act in Paradiso

, Tekst en foto's: Ingmar Griffioen

De live rituelen van Birth Of Joy

Fotorepo van dampende 12van3voor12-act in Paradiso

Tekst en foto's: Ingmar Griffioen ,

Als er één act bij onze 12van3voor12 zit die je live gezien moet hebben, is het Birth Of Joy wel. Het driekoppige psychbluesrock 'n roll-monster dook na de release van derde langspeler Prisoner meteen het clubcircuit in en 3voor12 liep mee vanaf de aankomst bij Paradiso tot de laatste noot in de bezwete, uitgelaten bovenzaal. Net voordat ze vier shows op SXSW doen, proberen we de rituelen van Birth Of Joy in beelden te vangen.

Want hoe gaat dat nu precies zo'n clubshow als Nederlandse band? En dan nog wel bij 'Het Beste Poppodium van Nederland', het monumentale oude geloofshuis waar diezelfde avond nog drie shows geprogrammeerd staan: de uitverkochte presentatie van Chef'Special met opener Jett Rebel en de nieuwe bluesband Sugar Boy and te Sinners, die nog voor Birth Of Joy speelt in een uitverkochte bovenzaal. Zanger-gitarist Kevin Stunnenberg, Bob Hogenelst (drum) en Gert-Jan Gutman (orgel/bas) hebben het allemaal al eerder gezien en laten zich niet gek maken. "Eerst een peukje."

Lichttechnicus Matt is ook mee en geregeld slachtoffer van het typische fenomeen dat bandhumor heet. Hij ondergaat het met een brede grijns. Matt maakt deel uit van de band, sinds hij ze in wijlen poppodium LVC in thuisstad Leiden aan het werk zag, onder de indruk was en ze op de man af vroeg of ie 't licht niet mocht doen.

Het is een drukte van jewelste met personeel binnen en buiten Paradiso, maar als band zorg je wel voor het vervoer van je eigen spullen. Drummer Bob: "Er zijn altijd veel handjes, maar dat is meer productie. Geen kritiek hoor, dit is wel hét poppodium van Nederland."
3voor12: "Is dat jullie eigen busje jongens?" 
Bob grinnikt: "Ja dat is onze tourbus. Zou een mooi kutbebrijf zijn dat zo'n bus verkoopt. Hij was eerst roestbruin... Hoeveel kilometers die gelopen heeft? Veel te veel."
 

Nadat de inhoud van het busje via de lift naar twee etages hoger verhuisd is, neemt de stagemanager weer afscheid. "Ok, ik zie jullie bij de change-over om 21.00 uur. Sugar Boy gaat dan afbouwen, jullie opbouwen, dan doen we een line-check en 22.00 uur spelen. Hoe lang is jullie set? Gewoon een uur spelen toch?" Het antwoord is bevestigend en het plan duidelijk. Tijd om aan voedsel te gaan denken.

Rituelen? Live natuurlijk. Meer dan op plaat overtuigt Birth Of Joy je op het podium. Zo had het trio zonder die eerste show op festival Transmusicales nooit Frankrijk zo kunnen veroveren en was één show op de Zwarte Cross ook genoeg voor Suburban om ze te tekenen.

Live bouwen ze het goed op met eerst The Sound (opener), Devil's Paradise als vierde, dan de huidige single Rock & Roll Show en wat beproefde recepten tegen het einde.

En als t publiek dan om meer smeekt, ja schreeuwt en Paradiso dan ondanks het uitlopen ook de beroerdste niet is; dan afromen met oudje Make It Happen, in 2010 al op de Hollandse Nieuwe en nog steeds één van de beste nummers op de setlist. In dermate langgerekte uitvoering is de track weer goed voor een euforisch slot met drie crowdsurfers en een continue pit.

Nadat de controller van de Korg... op de vloer stuitert, snappen we meteen waarom het elke keer afwachten is of de apparatuur het weer doet.  

Na afloop begroet het trio trouwe fans en enthousiaste nieuwe aanwas, waaronder twee guitig lachende kids. Manager René Beerens doet erg goede zaken met de merchandise. Vooral de plaat die net uit is gaat hard, op vinyl.
 

Birth Of Joy is net aangekomen in Austin, Texas waar ze vier shows op SXSW doen:
12 maart: 12:45-13:15 NBC's "Last Call With Carson Daly"
12 maart: 14:40-15:10 Dutch Impact / FILTER Magazine @ BAR 96
12 maart: 19:00-19:40 Official SXSW showcase @ BD RILEYS
13 maart: 13:00-14:00 Converse Red Light Radio @ FADER FORT

Tot eind mei onder de pannen

Aansluitend gaat de band door naar Zwitserland en Engeland om dan 29 maart terug te keren voor het onvolprezen Klikofest in Patronaat, Haarlem. 2 april koersen ze weer naar Frankrijk om via Luxemburg en Duitsland op 18 april op Paaspop in Schijndel te belanden en tot 4 mei weer in Duitsland te vertoeven. Na de show op Bevrijdingsfestival Wageningen wachten de Canadian Music Week, Toronto en zes Franse steden voor het Europavox festival. De festivaltijd zet alvast tot eind mei door met Hafenklang in Hamburg en Dauwpop te Hellendoorn. Check de data hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12