Van Grandmaster Flash tot Kung Fu Kenny: hiphop meets martial arts

Bruce Lee-films op repeat in de tourbus met de Wu-Tang Clan

Vorige week speelde Kendrick Lamar een overweldigende show in de Ziggo Dome. Daar liet hij ook zijn moves zien als Kung Fu Kenny, een alter ego dat je sinds zijn nieuwe album DAMN. steeds vaker tegen komt. In zijn teksten, zijn kleding, en de driedelige korte film die hij tijdens het concert liet zien. Een knipoog naar klassieke vechtfilms én naar zijn positie als grootmeester in de rap game.

Kendrick is zeker niet de eerste in de hiphop die zich laat inspireren door kung fu-films: dat begon al in de jaren zeventig met pionier Grandmaster Flash. En de connectie tussen hiphop en kung fu wordt nergens duidelijker dan bij de Wu-Tang Clan, het legendarische '90s hiphopcollectief dat continu verwijst naar Aziatische actiefilms. 

In de 3voor12 Radio muziekspecial vertelt Wijnand je alles over hoe kung fu en hiphop zo met elkaar verstrengeld raakten, en spreekt hij met een expert. Casper Knipscheer, alias Mr. Ghostman, ging als hypeman en tourmanager jarenlang met de Wu-Tang Clan mee de tourbus in: 'Toen ik 19, 20 jaar oud was deed ik mijn eerste Europese tour. Ik was een soort kinderjuf. Weet je nog, als je vroeger naar de Efteling ging met de klas, dat er dan een juf was die de hele boel bij elkaar probeerde te houden? Dat was ik.' 

In die tourbus stonden oude Bruce Lee-films op repeat. Dat is een overblijfsel uit de jeugd van de Wu-Tang-mannen: 'Ze groeiden op in New York. Die kung fu-films draaiden daar toen in de bioscoop, daar kon je relatief goedkoop naartoe. Daar haalden ze inspiratie en wijsheid uit,' zo vertelt Casper. 'Het is een essentieel onderdeel van de Wu-Tang.'

De complete 3voor12 Radio special met meer over Grandmaster Flash, Kung Fu Kenny en het volledige interview met Mr. Ghostman kun je hier terug luisteren.

Meer Kendrick Lamar? Check hier alle recensies, achtergrondartikelen en nieuws.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12