Traditiegetrouw vindt dit laatste zomerweekend Into The Great Wide Open plaats. Ook dit jaar maken een hoop coole artiesten de oversteek naar Vlieland, en om het je iets makkelijker te maken, zetten wij de absolute mustsees voor je op een rijtje.

Donderdag 29 augustus

Sylvie Kreusch

Het Sportveld (19.30-20.30)

Oh, wat kijken we uit naar Sylvie Kreusch dit weekend. De zangeres is namelijk een van dé meest intrigerende acts bij onze zuiderburen. De Antwerpse was eerst frontvrouw van indiepopband Soldier’s Heart, maakte daarna deel uit van Warhaus, en doet het nu in d’r uppie. Haar experimentele popsongs brengt ze live met een hoop expressiviteit en theater.

O.

De Bolder (20.30 - 21.15)

En de prijs voor de minst Google-bare naam van ITGWO gaat naar… O.! Da’s een Brits duo bij Speedy Wunderground, het label van producer Dan Carey (o.a. Fontaines D.C., Black Midi). Dit jaar verscheen het debuutalbum van saxofonist Joe Henwood en drummer Tash Keary, dat klinkt als een geflipt huwelijk tussen post-punk en jazz.

Vrijdag 30 augustus

Patrick Watson

De Open Plek (20.00 - 21.00) en zaterdag op Het Sportveld (23.00 - 00.15) 

Och, wat moet dat mooi gaan klinken, Patrick Watson in die mooie Vlielandse natuur. De Canadees maakt hartverscheurend mooie singer-songwriterliedjes, van die songs waarbij tissues geen overbodige luxe zijn. Deze zou hij veilig kunnen spelen, maar live kiest-ie er altijd voor om flink te experimenteren. Benieuwd in welk jasje hij z'n nummers steekt op ITGWO, waar hij niet één, maar twee keer speelt. 

Soft Launch

Bij De IJsbaan (18.30 - 19.15)

Wie dacht dat het boybandtijdperk achter ons was, heeft pech. Boybands zijn alive and kicking, en een van de leukere is Soft Launch. Het Ierse vijftal bracht eerder dit jaar hun debuutsingle uit, maakt speelse indiepop in de hoek van Declan McKenna en brengt deze tunes nu dus mee naar Vlieland. Fun!

Uitholling Bovenlangs

De Bolder (20.30 - 21.30)

PUNK IS NIET DOOD!!!!!!!!! Dat bewijst Uitholling Bovenlangs: een album met acht liedjes, elk van een jonge punkband uit de Lage Landen, eerder deze zomer opgenomen op Vlieland. Drie van deze bands staan dit weekend in De Bolder: de herriemakers van Achterlicht, het anarchistische Frontsector en de Gooische punkers van CLITTEBAND. Of er veel overblijft van De Bolder hierna? Eh, waarschijnlijk niet. 

Fat Dog

De Open Plek (22.00 - 23.00)

Smeer jezelf goed in met vaseline, en glibber dan naar De Open Plek voor de slakkenkoning: Fat Dog. De Britten zetten zich schrap voor de release van hun debuutalbum later dit jaar, en spelen tot die tijd ieder festival (zoals Lowlands!) plat met hun chaotische mix van klezmer, dance, punk en naaktslakken.

Zaterdag 31 augustus

Haley Blais

De Open Plek (12.00 - 13.00)

Patrick Watson is niet de enige Canedese singer-songwriter die naar Vlieland afreist met een tas vol tranentrekkers. Ook Haley Blais valt in deze categorie. Met haar pijnlijk openhartige folkpop over volwassenwording en hartzeer zal ze op De Open Plek hoogstpersoonlijk zorgen voor een brok in je keel. 

Sheherazaad

Bij De IJsbaan (14.45 - 15.30)

Sheherazaad is niet alleen de naam van de Perzische vertelster in Duizend-en-een-Nacht, maar ook die van deze Amerikaanse zangeres en componist. Op haar debuut-EP (geproduceerd door Arooj Aftab!) verenigt ze haar Zuid-Aziatische roots met het westen waar ze is grootgebracht, en het resultaat is hele intrigerende folk. Ongetwijfeld kippenvel.

Mula B

De Open Plek (22.00 - 23.00)

Mula B is allang niet meer slechts voor de crackdealers, junkies, snoefoe rijders, boetekrijgers en uitbuiters. De Haagse rapper heeft zichzelf ontpopt tot een echte narcopopster die deze zomer ook al een hoop nieuwe beseffers vergaarde op Best Kept Secret. Wedden dattie dat hier weer doet? 

Zondag 1 september

Bill Ryder-Jones

De Open Plek (12.00 - 13.00)

Oh, dat wordt heerlijk wakker worden op de laatste dag van ITGWO bij Bill Ryder-Jones. Hij bracht begin dit jaar een ontzettend mooie plaat uit. Iechyd Da staat vol met intieme folkliedjes over het behouden van menselijkheid in vreemde tijden, en met deze songs onder z'n arm maakt de Britse singer-songwriter dit weekend de trek naar Vlieland. 

Club Kuru

De Open Plek (14.00 - 15.00)

Tja, hoe moet je de muziek van Club Kuru omschrijven? Het is misschien het makkelijkst om het te beschrijven als een cocktail van pop, jazz en soul, zo’n drankje waarbij je niet kan zeggen wat je precies proeft, maar waarvan je wél weet dat het erg lekker is. Benieuwd hoe dit op ITGWO uit de verf komt!

J. Bernardt

Het Sportveld (15.00 - 16.00)

Balthazar bracht ons niet alleen Maarten Devoldere's Warhaus, maar leverde ons tijdens de hiatus ook het boeiende soloproject van Jinte Deprez. Als J. Bernardt maakt de Vlaming jazzy, elektronische indierock, en hiermee liet hij ons de regen op Wilde Weide dit jaar ook al vergeten.