We waren deze Lowlands weer overal bij. Je kon ons vinden in de Harry Potter-moshpit bij het Noord Nederlands Orkest, en aan de hemelpoorten bij Sampha. Na lang (LANG!) discussiëren zijn we eruit: dit is de top 30 van Lowlands 2024.

13. Noord Nederlands Orkest

I love the smell of moshpits in the morning. Wagner’s ‘Walkürenritt’ wordt ingezet en het publiek in de Alpha verandert in een gatenkaas. Op welk feest zijn we hier beland?

Lees hier de hele recensie. 

12. Air

Deze Fransmannen zetten het mooiste sfeerlicht op Moon Safari. De show is een viering van een album dat 26 jaar na verschijnen de waarde nog heeft behouden.

Lees hier de hele recensie.

11. James Blake

James Blake betovert met verstoorde dromen en toont zich een meer dan waardig vervanger van The Smile.

 

Lees de hele recensie.

10. Kae Tempest

Het is indrukwekkend hoe hen probeert zo veel mogelijk oogcontact maakt met mensen in het publiek te maken, alsof hen de boodschap aan iedereen persoonlijk wil overbrengen. En zo weeft Kae Tempest draden van verbinding van persoon tot persoon tot het hele publiek één groot vredesbreiwerk is. 

Lees hier de hele recensie.

9. Lander & Adriaan

Dance volgestopt met blue notes, met elke paar minuten een totaal ander krankzinnig ritme. En dan ineens keihard rechtdoor, alsof het vijf uur ‘s nachts in de Bravo is.  

 

Lees de hele recensie.

 

 

8. Model/Actriz

Model/Actriz houdt zich in ieder geval niet in: je meestgestreamde liedje als tweede song spelen, daarvoor moet je ballen hebben. Of cunt.


Lees de hele recensie.

7. BRUTALISMUS 3000

Het oogt nogal cybergoth, zelf verwijst het duo graag naar Duitse EBM, maar muzikaal is het in eerste instantie meer rechtdoorzee techno dan je op basis van de uitstraling mag hopen. 

Lees hier de recensie.

6. Sugababes

Ze zingen kraakhelder bij de erg toffe Sweet Female Attitude-cover ‘Flowers’ die ze ooit met DJ Spoony opnamen. Er hangt een constante euforie boven het Alpha-terrein, simpelweg door te zien en horen hoe deze drie popsterren het voor elkaar boksen.

Lees hier de hele recensie.

Bij Fat Dog moet je brein op slaapstand. De opgefokte circusbeats zijn perfect om op te springen en de band speelt met een enorme kracht. Daarbij is Joe Love een flinke frontman met een goede brulstem die hij zo een octaafje omhoog tilt om zijn punt kracht bij te zetten. 

 

Als het zaallicht aan gaat geven de heren van Justice elkaar een stevige handdruk – ‘lekker gewerkt, mon ami!’ – en nemen ze minuten lang de tijd om naar iedereen te zwaaien. Xavier weet dondersgoed wat er net is gebeurd: met twee handen geeft hij een dubbele chef’s kiss. Simplement magnifique!

Het voelt haast alsof je aan de poorten van de hemel staat. Fel wit licht, een engelenstem die zingt: ‘I’ve been lifted by her love, I fell lifted from above’, dromerige geluidjes die vast bij het hiernamaals horen.

Róisín Murphy is de hartenkoningin van Lowlands. De Ierse zangeres maakt van de Bravo háár nachtclub

 

IDLES is dit jaar het laatste bastion van spierballenmuziek in de Alpha. Het levende bewijs dat Lowlands de taal van gitaren nog prima verstaat. Alles piept, alles kraakt, alles op zijn plek.