Klomppop vrijdagen: de finale van Spectra! Dit jaar zijn er zes finalisten die met hun hiphop, folk, hardcore punk en indiepop het de jury weer lastig gaan maken. Een avond vol hoogtepunten.

Hunterstreet
Geen onbekende voor de Spectra-finale, deze Zeeuws-Vlamingen varen nog steeds de bekende zeeëen van de Editors-achtige postpunk en weten in hun korte set een goede sfeer neer te zetten. Hun nummers zetten een donkere sfeer neer maar lijken nog niet echt ergens heen te gaan. De opbouw lijkt een beetje te ontbreken en de set blijft een beetje op hetzelfde niveau hangen. De eerste band die de BLØF-cover inzet, maar hun versie van 'Zoutelande' blijft een beetje zoutloos gespeeld.

Tricycle
De drie dames van Tricycle zetten op festival DAER al een intieme set neer van zonnige indiepop, ook hier liggen de nummers weer goed in het gehoor. Het samenspel tussen de leden en de percussionist brengt een variatie in de set die het spannend houdt. Het publiek lult er doorheen alsof ze er gratis pils voor krijgen maar Tricycle laat zich niet kennen.

Potential Wonder
Potential Wonder komt op de Spectra finale als meest diverse band uit de bus. Hun folk gaat meerdere kanten op, van Ierse folk tot een balkan-cover van ‘Zoutelande’. Instrumentaal gezien heeft deze band het meest te bieden en Potential Wonder heeft een connectie onderling die Speelplezier met een hoofdletter S uitstraalt.

@hunterstreetofficial @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

@tricycleband @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

Potential Wonder @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

Chav & Qube
Freshmen in de hiphopscene Chav & Qube laten er geen gras over groeien, die Oalles Loco stage gaat koste wat het kost plat. Chav & Qube hebben energie voor twee en hun dj hebben dikke beats die zelfs de meest stugge Oalles Loco?-stamgasten los weet te krijgen. De verplichte cover van ‘Zoutelande’ wordt expres overgeslagen, maar die hebben ze helemaal niet nodig. Hun optreden zou er alleen maar van inkakken.

Stockholm Syndrome
De groei die Stockholm Syndrome heeft gemaakt is ongelooflijk. Een aantal jaar geleden waren het nog boze punkers, nu hebben ze die punk geïnjecteerd met nog aggressievere hardcore en dat is net de push die de band nodig had. Stockholm Syndrome heeft nu écht hun geluid gevonden en het staat ze enorm goed. De zanger die we al eerder roemden om zijn Britse geluid heeft nu echt zijn eigen geluid en staat zelfverzekerder op het podium en weet het publiek op te naaien.

Gapy
Onverwacht een van de leukste Spectra-bands, Gapy maakt snoeiharde hiphopbeats en maakt enorme clubbangers. De ene na de andere klapper volgt en we staan met open mond te kijken hoe Gapy de Spectra-stage in de fik zet. De twee mc’s hadden de hype-factor net een tandje hoger moeten gooien zodat het publiek ook helemaal sneuvelt en dan hadden ze wat ons betreft gewonnen.

De winnaar:
Wat dit jaar opvalt aan de Spectra finale is de kwaliteit in de bands, vrijwel elke act is gelijk aan elkaar wat betreft originaliteit, vakmanschap en speelplezier. De acts die er echt uitsprongen waren Potential Wonder, Gapy en Stockholm Syndrome. Uiteindelijk is het laatstgenoemde die wint. Al mogen we tegenwoordig niet meer spreken van Stockholm Syndrome maar van Urban Graveyard. Een terechte winnaar! De band liet de grootste groei zien, had misschien niet de beste cover van ‘Zoutelande’ (die eer gaat naar de balkan-versie van Potential Wonder) maar hebben de potentie om nog groter dan zichzelf te groeien. De toekomst zal het leren.

@chav.qube @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

@chav.qube @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

@gapyvliss @klomppop @spectra_jrb

Een bericht gedeeld door 3voor12 Zeeland (@3voor12_zeeland) op

Meer 3voor12 Zeeland