Ze treden net een half jaar op, hebben een paar duizend views op YouTube, staan op de aankomende edities van Vestrock en het Bevrijdingsfestival en zijn ook nog eens geselecteerd voor Pop Aan Zee Gold. Dat het goed gaat met hiphopgroep Zero One Eighteen mag duidelijk zijn. Maar wie zitten er achter het succes van Sienta, MRN en DJ Syrup? Vandaag releasen ze hun eerste mixtape, tijd om eens langs te gaan bij de drie heren.

Bij binnenkomst worden de verse hamburgers net van de barbecue gehaald; dat de lucht steeds grijzer en grijzer wordt, hebben ze lak aan. Of wij er ook eentje willen, terwijl er een groot glas drinken in onze handen wordt geduwd. Gelijk is duidelijk dat we hier met drie gezellige gasten te maken hebben.

‘In oktober hebben we voor het eerst opgetreden bij Spectra en Podium-Z, bij allebei wonnen we gelijk de publieksprijs. Ook vertelden Kevin van Gorkom en Donald Joosse van De Hobbyisten dat zij ons heel tof vonden. Ze hebben ons een hoop tips gegeven’, vertelt Sienta. ‘Terwijl onze nummers toen nog wel een beetje houterig waren hoor. We spraken ook nog niet zo goed Engels als nu’, grapt MRN. Daar zit gelijk het verschil met andere hiphopgroepen uit de regio, zoals BDM en De Hobbyisten: Zero One Eighteen rapt uitsluitend in het Engels. ‘Dat past beter bij ons, bij onze muziek. We krijgen de laatste tijd ook veel complimenten omdat we nagenoeg zonder Nederlands accent Engels spreken.’ Oefening baart kunst.

En oefenen doen de drie heren genoeg. Na het vertrek van BuddhaKid is onlangs DJ Syrup aangetrokken om de beats te verzorgen. DJ Syrup was toen nog maar net begonnen, maar staat volgens zijn twee compagnons nu al vol zelfvertrouwen op het podium. ‘Alleen moet je nog wel even meedoen met onze choreo’s hè!’, grapt MRN. Bij een groot deel van de nummers, zoals ‘Let It Bounce’ hebben de heren een pakkende choreografie verzonnen. ‘Het oog wil ook wat.’

Zero One Eighteen is:
Sietse van den Boomgaard – Sienta
Antonio Lorello – MRN
Stefan van den Boomgaard – DJ Syrup

Over de vraag waar hun inspiratie vandaan komt, wordt goed nagedacht. De groep maakt immers hiphop die neigt naar trap en dance, genres die internationaal groot zijn, maar hier in de regio vooralsnog onbekend. ‘Toch is er wel vraag naar hoor. We stonden pas in De Spot bij een Open Mic, en daar ging het publiek helemaal te gek op ons. De muziek en microfoons vielen zelfs uit, gelukkig konden we a capella verder. Maar dat publiek..!’ Terwijl er namen als Migos, NBA Youngboy en Russ vallen als inspiratie, wordt steeds duidelijk dat de drie heren hun project heel serieus nemen. Elk vrij moment staan ze in de studio, schrijven ze plannen voor de komende tijd, en houden ze zich ook heel bewust bezig met hun muziek. ‘We vinden dat onze muziek moet voldoen aan twee dingen: verstaanbaarheid en herkenbaarheid. Er zijn al genoeg rappers die liedjes maken over hun Ferrari en hun honderd vrouwen, daar gaan we niet aan beginnen. We moeten onszelf kunnen herkennen in onze muziek’, zegt MRN. ‘Ook zijn we meer bezig met melodieën in onze nummers. Live zie je dat heel goed terug, het publiek is echt aan het wachten tot ze je refreintje weer mee kunnen zingen’, vervolgt Sienta. Live dragen ze ook allemaal een shirt met het logo van Zero One Eighteen en hun eigen naam. ‘En een Desperados!’, grapt DJ Syrup. ‘We zijn heel serieus bezig, maar het moet ook wel leuk en gezellig blijven. Het eerste wat we doen bij het opkomen is vragen hoe het is met het publiek, gelijk contact leggen.’

Vandaag releasen ze hun eerste mixtape ‘The End of the Beginning’. ‘We hebben geprobeerd een heel gevarieerde mixtape neer te leggen, we gaan van trap naar dance naar gevoelig, zoals onze laatste single ‘No Worry’’. Met deze mixtrape zal de groep van de zomer gaan touren langs festivals als Vestrock en het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. En daarna? “Eens kijken wat we met Pop Aan Zee kunnen doen. Wie weet dat we wel in de Popronde terecht komen…”

Meer 3voor12 Zeeland