“Aan de Belgisch-Nederlandse grens liggen de Clingse bossen, als uitloper van het bosgebied De Stropers. Dit gebied behoorde in de 13e eeuw tot het Koningsforeest, een zeer uitgebreid bosgebied. De bossen van Clinge zijn een fraai wandelgebied met een zeer gevarieerde flora. Het is een waterwingebied met een oppervlakte van ca. 180 ha en ligt op een zandafzetting, dat tijdens de laatste ijstijd tot 8000 jaar voor Christus, door de wind werd gevormd”, aldus het promopraatje van de gemeente Hulst. Dat het bos ook een eigen Muziekvereniging heeft wordt niet vermeld. Wat niet is kan nog komen, want deze muziekvereniging zet op het moment grote stappen voorwaarts.

Muziekvereniging De Clingse Bossen (MCB) is een grensoverschrijdende band die vanuit de grensdorpen Clinge (Zeeuws-Vlaanderen) en De Klinge (Oost-Vlaanderen) de wereld verovert. Twee muzikale vrienden met een missie en een mooi gevoel voor humor. “Het begon allemaal in Groede”, blikt Jan D’Hooge (drums, toetsen, knopjes) terug. “We waren allebei daar tijdens Groede Festival, raakten aan de praat, dronken een pint en besloten dat we een band gingen beginnen.” Lars Senders (gitaar,toetsen, nog meer knopjes) kan niet anders dan instemmend knikken. “We wonen vlakbij elkaar, dat maakt het zo gemakkelijk. we kunnen op de fiets naar elkaar toe. Als ik iets vergeten ben ga ik terug naar huis en ben binnen tien minuten terug.”

 

Kraftwerk
De twee delen een voorliefde voor analoge synthesizers en oude instrumenten en zien daarin ook de bron van hun ‘sound’ Een muzikaal doolhof waar heel veel genres samensmelten. Jan: “krautrock maar ook new wave inspireren ontzettend. Groepen als Kraftwerk die voortzetten waar de componisten John Cage en Stockhausen ooit mee begonnen zijn, met veel improvisatie en weinig lijnen. Vrije geluiden, dat is tof.” Lars: “Ik hoorde onlangs iemand onze sound omschrijven als weird electronic noise rock, daar kan ik me wel in vinden.”

 

MCB polijst hun nummers uit lange jams die in het oefenhok tot stand komen. Lars: We zijn sinds de eerste oefensessie aan het jammen. Op gevoel muziek maken, kijken waar we uit zouden komen. Wel hebben alles van begin af opgenomen. Dat je terugluistert en denkt wat hebben we die eerste jamsessies eigenlijk gedaan? Toch is op die manier de plaat die we nu gaan uitbrengen ontstaan. Jan: “Er is wel stroomlijn ingekomen natuurlijk. Sommige stukken werken goed, klinken mooi, andere delen niet. De beste stukken houdt je over en die probeer je met elkaar te verbinden.”

"Als het muzikaal gaat wringen en wrijven, dan wordt het echt boeiend."

In dat verbinden ligt de kracht van het duo. De grens opzoeken in wat mogelijk is, dat doen ze graag. Van punt naar punt musiceren, het kan altijd anders lopen. Zeker tijdens optredens is het maar de vraag wanneer een bepaald punt bereikt wordt, zo leggen de twee uit. Jan: “Die ‘lege’ ruimtes zijn het meest interessant. Voor ons, voor het publiek. Op zo’n moment kan er van alles gebeuren.” Lars: “Dan krijg je van die momenten dat ik al naar een ander punt toe wil en Jan nog niet, dan moet je dus door blijven gaan, ook al krijg je kramp of wat dan ook. Maar het is ook mooi als ik eerder ga dan Jan aangeeft. We kunnen fouten maken die ineens interessant worden. Als het muzikaal gaat wringen en wrijven, dan wordt het echt boeiend. Het is het moeilijke, maar ook het makkelijke dat je met z’n tweeën bent. We zijn vrij om te doen wat we willen, We hebben nu wel een bepaalde weg gevonden, een lijn die we tof vinden. Maar we zijn altijd zoekende.“ De twee hebben op het podium voortdurend contact met elkaar, vullen elkaar aan en trekken elkaar mee. Iets wat in de studio niet ging omdat de partijen los van elkaar opgenomen moesten worden. “Dat hebben we thuis geoefend”, lacht Lars. “Met een deur tussen ons in. Als je elkaar alleen kunt horen, dan krijg je spannende muziek.” Het bleek ook niet simpel om bepaalde stukken uit zo’n jamsessie precies goed te herhalen voor de opnames. “Sommige delen moesten twee of meer keren precies hetzelfde ingespeeld worden. Dat is een karwei hoor. Er zijn ook dingen misgegaan. Maar dan krijg je dus direct weer een andere feel. Van die ‘Frank Zappa-momentjes’, staan gewoon op de plaat.”

Consouling Agency
Dat de band hun debuutalbum uitbrengt op het Gentse label Consouling Sounds is niet helemaal toevallig. Lars: ik las in een krantje een interview met Nele Buys (samen met haar man Mike eigenaar van het label, red.), daar was ik wel door geraakt, dus heb ik haar gemaild. Binnen een dag had ik antwoord. Zij was benieuwd geraakt naar onze muziek, mede door de bandnaam. Toevallig of niet, we hadden al een afspraak met Tim de Gieter, van de Much Luv studio, om onze plaat op te nemen. Hij doet ook veel voor Consouling Sounds, dus daar hadden we een gemeenschappelijke deler.” MCB mag uiteindelijk hun album uitbrengen op het kleine broertje van Consouling Sounds, namelijk Consouling Agency, dat beginnende bands vooral ondersteunt als het gaat om promotie en marketing. Deze deal opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Voorprogramma’s voor bands als Trans Am en het Koreaanse Jambinai, en komende zaterdag ook voor het Vlaamse Flying Horseman in Hulst. Lars: “Dat wordt echt te gek. Het wordt onze prerelease-party want 13 mei komt onze plaat echt uit. De locatie is fantastisch, niet veel mensen weten dat. De protestantse kerk in Hulst. Dat is zo’n mooie zaal met een fantastische akoestiek. Alleen daarom al is het een mooi feest om er te spelen. Natuurlijk is openen voor Flying Horseman ook geen straf. Want dat is een fantastische band. Die verdienen veel publiek.”

De Bossen
Of MCB ooit op eigen kracht volle zalen gaat trekken weet het duo niet, maar het hoopt natuurlijk van wel. Jan “We merken dat de bandnaam mensen nieuwsgierig maakt en, als ze er eenmaal zijn, dat ze onze muziek ook erg kunnen waarderen. Als je een fanfare verwacht dan kom je bedrogen uit, maar tegenwoordig kan je snel via internet checken wat een band doet, dus ik denk niet dat mensen die link nog leggen. Lars: “Laatst vertelde iemand dat die altijd fiets door de bossen van Clinge, maar geen idee had dat er ook muziek gemaakt wordt. De Clingse Bossen hebben ook wel iets mystieks. Ze zijn nog niet zo oud maar het is een bijzondere plek die Nederland van België scheidt. Wist je bijvoorbeeld dat er een heksenkring samenkomt. Elke maandag. We hebben ze nog niet gespot maar het zou te gek zijn als ze eens in een videoclip van ons willen meedoen. Jan: “Het zou leuk zijn als de Clingse Bossen dankzij ons een soort bedevaartoord wordt. Fans op zoek naar de muziekvereniging. Zonder gekheid: De naam is puur praktisch eigenlijk. Lars woont aan de ene kant van het bos, ik aan de andere kant. Ons logo is een boom, omgedraaid, erg doeltreffend. De muziek is soms al moeilijk genoeg dus laat ons de rest maar simpel houden.”

Zaterdag 6 mei
Flying Horseman & Muziekvereniging De Clingse Bossen
Protestantse kerk Hulst
Aanvang: 20:30 uur.

Zaterdag 13 mei
Release-party
Snelle Clara, Deurne (B)
Aanvang 20:00 uur

Meer 3voor12 Zeeland