De Schotse indieband WHITE releaste deze week hun debuutalbum ‘One Night Stand Forever’, een album vol dansbare indie, funk, electronica en rock. Ze spelen dit jaar op de achtste editie van Vestrock en zijn daarnaast headliner van het prestigieuze London Calling Festival. We spraken zanger Leo Condie en bassist Lewis Andrew in het Backstage Hotel in Amsterdam.

Who the funk is WHITE?

De band WHITE uit Glasgow is een vijfkoppige indieband die funk, postpunk, pop, electronica, rock en new wave mixt. Het geluid wat daaruit komt klinkt als een combinatie van David Bowies werk uit de jaren tachtig en LCD Soundsystems ‘Sound of Silver’. De excentrieke zanger Leo Condie is het brein van de band en schrijft de nummers. De muziek van WHITE typeert zich door zich tekstueel te richten op relaties (‘I Liked You Better When You Needed Me’), maar ook maatschappij kritische teksten (‘Private Lives’). Minder makkelijke teksten met een enorm catchy geluid dus.

Eind vorig jaar werd de eerste EP ‘Cuts That Don’t Bleed’ uitgebracht met op de digitale versie van de release het nummer ‘Living Fiction’ waarmee ze een viralhit scoorden bij DWDD. ‘Living Fiction’ is een festivalanthem van jewelste. Maar op de ep vind je ook ‘I Liked You Better When You Needed Me’, dat dan weer een snoeiharde dancepunk rammer is. Intussen heeft de band mogen optreden bij o.a. London Calling, Where The Wild Things Are en een BBC Introducing sessie. Het debuutalbum ‘One Night Stand Forever’ isop 21 april in de Benelux uitgebracht door Gentlemen Recordings in samenwerking met Mass Market Recordings. Na de zomer staat de wereldwijde release gepland.

"We hebben alles zelf opgenomen in ons huis/studio. We zijn met WHITE altijd muziek aan het maken en aan het opnemen."

WHITE is:

Gitaar: Ruaraidh Fingland 
Drums: Kirstin Lynn
Zang: Leo Condie 
Bas: Lewis Andrew 
Gitaar: Chris Potter 

WHITE

WHITE

WHITE

‘One Night Stand Forever’

Met een paar muisklikken kom je op het internet op hèèl andere dingen dan jullie album. Hoe kwamen jullie op de naam?
Condie en Andrew kunnen er beide wel om lachen. Met WHITE moet de band al jaren aanhoren hoe moeilijk de band te Googlen is. Dit album maakt het er niet beter op. Condie: “Ik ben een groot fan van Todd Goldman, een popart kunstenaar. In huis heb ik een hoop van zijn werken en één daarvan heet ‘One Night Stand’. En opeens wist ik het! Het album moet ‘One Night Stand Forever’ heten.”

Op het album staan drie nummers van de EP en twee al eerder gedropte singles, hoe belangrijk waren ze dat ze op het album moesten komen?
“’One Night Stand Forever’ is een collectie van nummers die we hebben opgenomen,” begint Condie. “We hebben alles zelf opgenomen in ons huis/studio. We zijn met WHITE altijd muziek aan het maken en aan het opnemen en we hadden toen zo iets van: We pikken de beste nummers die we op het moment hebben en maken er een album van”. Andrew: “Dat nummers als ‘Private Lives’ ‘Blush’ en ‘I Liked You Better When You Needed Me’ dan ook op het album staan betekend gewoon dat dat de beste nummers waren.”

Stijlen

In jullie muziek horen we een hoop stijlen, van funk tot dance en van pop tot postpunk. Jullie stijl is dus best wel divers, wat mogen we van het album verwachten?
“Er zullen diverse nummers op staan.” Andrew pakt een van de cd’s, kijkt naar de achterkant en antwoordt: “Met ‘Sweat’, mijn favoriete, hebben we echt een ‘banger’ waarmee je een club ondersteboven kan spelen, er zit zo’n opbouw in dat wordt live echt een knaller! Het nummer daarna, ‘How Can You Get Love So Wrong?’ is dan een heel rustig nummer, haast een ballad.”

Kort na de release van het album staan er een aantal optredens gepland in Nederland, waaronder ook Vestrock en London Calling.
Condie: “Ja klopt! We hebben er echt veel zin in! Ons eerste optreden ooit was in Duitsland en ik kan me de vorige keer London Calling nog herinneren. Nadat we van het podium liepen weet ik nog dat ik dacht ‘Wow!’ Ik denk dat dat nog steeds onze beste gig was.”
Andrew: “De mensen hier houden echt van feesten, dat is gewoon fijn.”

“De mensen hier houden echt van feesten, dat is gewoon fijn.”

De Vestrock Basiliek sessies:

Meer 3voor12 Zeeland