De 23e editie van Muziekfestival Hrieps, met als motto ‘Hewoon as Oaltied’, in Grijpskerke zit er weer op. Met acht podia, vijftig verschillende acts en vijfduizend bezoekers is dit een heerlijk feest om naar terug te kijken. Je komt ogen en oren te kort om alles mee te maken. De zon schijnt, het bier vloeit rijkelijk en de sfeer zit er goed in. 3voor12 Zeeland was er bij en noemt enkele hoogtepunten en geeft antwoord op de vraag: wat is de beste tribute van Hrieps 2017?

Op de twee hoofdpodia in De Hooizolder Hoofdtent 1 en Pallethandel Verbruggen Hoofdtent 2 is het heel de dag op zijn Hollands feesten geblazen met onder andere WC Experience, Band Zonder Banaan, Jan Keizer en Mooi Wark. Het Vlissingse Woodworks brengt vrolijke folkmuziek ten gehore en Dirty Daddies rijgt de ene na de andere hit aan elkaar waarbij de hele tent uit zijn dak gaat. Zoals altijd is het Surrender dat hier het slotakkoord mag geven. Voor een volle tent worden de bekende Zeeuwse hits mee geblèrd door het enthousiaste publiek.

Surrender

Wie van de hoofdpodia naar een andere tent loopt, komt door de Café Die Lange Feesttent. Een gezellige tent waar over de gehele dag een breed scala aan muziek wordt gespeeld. Terwijl het publiek binnendruppelt is Anne en de Zeeuwse Kofferband uit Schouwen-Duiveland een lekkere binnenkomer. Covers worden in het Zeeuws gebracht en het publiek danst voorzichtig mee. Aan het begin van de avond speelt de Doe Maar Tribute voor een volle zaal. Het publiek zingt mee met alle bekende nummers. Als Mental Theo achter de draaitafel kruipt, stijgt de temperatuur naar ongekende hoogte. Wat een heet feestje is dit! Aan de zijkanten worden mensen naar buiten gebracht om even af te koelen. De sfeer zit er nog goed in als Kymo het overneemt, en er niet aan de ontstane polonaises te ontkomen is. DJ Paul Elstak voert de temperaturen nog eens hoog op waarna Party DJ W de tent tot in de late uurtjes in beweging houdt.

Stik hewoon

Top drie tributebands Hrieps

Elk jaar wordt er op Hrieps een blik tributes opengetrokken om een eerbetoon te geven aan de grootste artiesten uit binnen- en buitenland. Het aanbod is groot: van André Hazes tot Slayer en van Doe Maar tot ABBA. Vanwege de verschillende muzikale stijlen, reacties van het publiek en benaderingen van de artiesten zelf is het moeilijk een rangorde aan te brengen. Desalniettemin, zie hier de 3voor12 Zeeland Tributeband Top 3 van Hrieps 2017.

#3. Sepult

In de Rocktent staat behalve het hoofdpodium nog een klein podium aan de zijkant van de tent. Het Franse Sepult brengt op dit kleine podium zijn eerbetoon aan de Braziliaanse thrash metal gigant Sepultura. Het energieke kwartet zet een strakke show neer met hits als ‘Roots, Bloody Roots’ en ‘Arise’. De band is goed op elkaar ingespeeld en doet het origineel eer aan met de show die neergezet wordt. De zanger laat af en toe een steekje vallen, maar dat doet weinig af aan dit prima optreden. Dankzij de energie en strakke show een verdiende derde plaats.

#2. High Voltage

Het naar het debuutalbum van AC/DC vernoemde High Voltage uit België mag direct na Sepult het grote podium in de Rocktent beklimmen. De zanger, met het kenmerkende petje á la Brian Johnson, en de gitarist, met het schooluniform en bekende loopje van Angus Young, zijn de sfeermakers op het podium. High Voltage bestaat al sinds 1992 en dit is duidelijk zichtbaar op het podium. De zanger lijkt in het begin moeite te hebben, maar als de show vordert herpakt hij zich en hij zet een uitstekende performance neer. Alle grote hits als ‘Thunderstruck’ en ‘Whole Lotta Rosie’ komen voorbij. Bij het laatste nummer ‘For Those About To Rock (We Salute You)’ wordt letterlijk de artillerie aangerukt als een enorm kanon het podium opgereden wordt en een bataljon kleine kanonnen op de boxen verschijnt waarmee saluutschoten gegeven worden.

High Voltage

#1. ABBA-tribute

De Nederlandse ABBA-tribute heeft een verdiende plek op het hoofdpodium. Deze zeskoppige tributeband brengt de Zweedse popgroep tot leven voor een enthousiast publiek waarbij alle grote hits de revue passeren. Muzikaal zit het uitstekend in elkaar en is het bijna niet van het echt te onderscheiden. Gestoken in bijpassende kleding brengt ABBA-tribute je terug naar de seventies met de grote hits als ‘Mamma Mia’, ‘Waterloo’ en ‘Dancing Queen’. De show, het muzikale optreden en de ambiance maken dit een verdiende nummer één in onze Tributeband Top 3.

ABBA tribute

Podium Z op HRIEPS 2017

Podium Z Buitenpodium is een plek voor opkomend Zeeuws talent. Letters From Nina opent het programma bij het Podium Z Buitenpodium in vernieuwde samenstelling. Zangeres Nina de Bruijn heeft vorig jaar de band verlaten en Cynthia Martens is een waardige vervanger. Ook gitariste Nathalie Jacobse verliet de band, waardoor de band nu verder gaat als kwartet. Juanita de Potter staat samen met Kailas geprogrammeerd, solo en samen met een band. Clear Clamour doet zijn uiterste best om het nog afwachtende publiek in beweging te krijgen met onder andere een eigen draai aan David Bowie’s ‘Heroes’. Hier en daar is het niet heel zuiver, maar dit is verder een prima bandje om naar te luisteren. Keaton weet wat hij doet en heeft er duidelijk plezier in. De muziek klinkt lekker en met een eigen versie van ‘Little Green Bag’ van de George Baker Selection krijgen ze het publiek redelijk in beweging. The Venues laat een prima geluid horen, maar wordt na een tijdje wat eentonig. De heren van Monsun moeten het ‘s avonds doen met een handjevol toeschouwers, maar wat kunnen zij goed spelen. Het enthousiasme ontbreekt niet bij de heren en ze gaan door alsof ze voor een volle zaal spelen. Een terechte afsluiter van Podium-Z.

Clear Clamour

Letters From Nina

Juanita de Potter

Als je van een lekker potje rock of metal houdt, ga je naar de Herstaco-ABM Rocktent. Vooral tribute- en coverbands doen je oren suizen. Wat opvalt is dat een aantal bands de mimiek, tussenstukjes en acts tot in de puntjes heeft afgekeken van het origineel. The Unforgiven zorgt voor goed gesmeerde stembanden. Het publiek zingt de bekende nummers van Metallica mee en zelfs gitaarsolo’s ontbreken niet in menig stemgeluid. De heren van Skulls From Hell zorgen voor wapperende haren in het publiek. Zeeuwse coverband Raiders of the lost Rock staat met zijn energie en covers van onder andere Iron Maiden, Led Zeppelin en Neil Young altijd garant voor een hardrockfeest. Nuff Said en The Pheromones zijn als rockbands met eigen werk een beetje de vreemde eend in de bijt, wat ook te merken is aan de ingetogen reactie van het publiek in vergelijking met de andere bands. Een geslaagd feest in deze tent waar je nek nog een paar dagen plezier van heeft.

The Unforgiven

De Kloosterman B.V. Rockabilly Tent biedt een podium aan bands, weggelopen uit de jaren vijftig. Met vetkuiven, tuinbroeken en klompen wordt er een mooi feestje gebouwd op de klanken van onder andere The Catsmokes en Foggy Mountain Rockers. Hier wordt de avond in stijl afgesloten met een tribute aan Johnny Cash door Def Americans.

Hrieps 2017 was weer uitermate geslaagd. Met een vast recept, heel veel gezelligheid en vooral met heel veel bier heeft iedereen kunnen genieten, is het nu bijkomen geblazen en kijken we nu alweer uit naar volgend jaar.

Foto's Hoofdpodia

Woodworks

Jan Keizer

Peter Beense

De Boetners

Lady GaGa Tribute

WC Experience

Foto's Rocktent

Still Counting

Weidetulpjes

Sweet Lord Animals

Foto's Rockabilly tent

Betty's Doghouse

Juke Joints

The Catsmokes

Meer 3voor12 Zeeland