Bevrijdingsfestival Utrecht 2023 gaat niet door
Risico’s te groot door onvoldoende financiering voor ‘slecht weer’-scenario
Het Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in 2023 niet door. Dat is voor het eerst in dertig jaar. Het is de organisatie niet gelukt om voldoende financiering te krijgen voor het ‘slecht weer’-scenario. Het bestuur van het festival heeft daarom besloten dat de financiële risico’s te groot zijn en het onverantwoord is om het festival door te laten gaan.
Begin vorige week werd door een artikel in het NRC al bekend dat het festival financieel in zwaar weer zat. De nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen leidden tot een kostenstijging van 30%. De Bevrijdingsfestivals kunnen deze kosten niet doorrekenen in toegangskaarten: om de festivals toegankelijk te houden zijn ze namelijk gratis te bezoeken.
In een gemeentelijk vragenuurtje van later die week bleek dat de organisatie aan gemeente en provincie Utrecht een extra bijdrage van 100.000 euro had gevraagd (ieder 50.000 euro). De provincie had deze 50.000 euro al toegezegd. De gemeente was daarover op dat moment nog in gesprek, maar zou ook zo’n bedrag bijdragen. Burgemeester Dijksma gaf in het vragenuurtje ook aan dat de gevraagde bijdrage voor een begroting met een ‘mooi weer’-scenario was. Voor een slecht jaar qua weer was er nog geen dekking. Om tegenvallende inkomsten bij slecht weer te dekken had de reserve van het festival 50.000 euro groter moeten zijn, om zo het negatieve resultaat op te kunnen vangen.
Jarrel Beets, voorzitter van Bevrijdingsfestival Utrecht: “Spijtig dat we juist nu de vrijheid in Utrecht niet groots kunnen vieren. Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken.”
Omdat het festival afhankelijk is van horeca-inkomsten die sterk afhangen van het weer is de organisatie sinds de zomer van 2022 intensief in gesprek gegaan met partners voor oplossingen. Directeur Manja Kerstholt: “Dat we na 29 edities geen Bevrijdingsfestival in Utrecht kunnen organiseren doet pijn. Het festival is een begrip voor velen die hier hun eerste festivalervaring hebben opgedaan.”
Na de tegenvallende edities vanwege slecht weer in 2019 en twee stille coronajaren kampen de meeste Bevrijdingsfestivals met financiële problemen door de stijgende kosten en inflatie. Het Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en partners uit stad en provincie hoe ze het festival de komende jaren duurzaam kunnen vormgeven.
Het inhoudelijk programma op Bevrijdingsdag in onder andere TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht gaat wel door.