3voor12 Utrecht

Gemeente Utrecht investeert mee in bouw van muziekstudio’s

Wethouder Anke Klein: “We willen dat Utrecht een thuisbasis voor muzikale makers blijft”

De gemeente Utrecht stelt tot en met 2024 jaarlijks ruim 200.000 euro beschikbaar voor het bouwen van muziekstudio’s. Muzikanten, producers en geluidskunstenaars kunnen een beroep doen op deze subsidie wanneer ze willen investeren in een eigen studio. De subsidie kan breed worden ingezet: van het aanschaffen van geluidswerend materiaal, tot nieuwe apparatuur tot de bouw van een hele studio of een een cluster van studio’s. Tot 50 procent van de investering wordt door de gemeente vergoed.

Aanleiding voor deze investering is de moeite die het kost om in Utrecht betaalbare en duurzame plekken te vinden om te repeteren en te produceren. Een klein jaar geleden schreven we al over het feit dat muzikale broedplaatsen in Utrecht steeds meer onder druk kwamen te staan. De belangrijkste redenen zijn de schaarse ruimte (door de druk op de vastgoedmarkt), die meestal tijdelijk van aard is én de investering die het kost om een locatie geschikt te maken voor het maken van muziek. Die investering wordt vervolgens weer in de huurprijzen doorberekend. De zoektocht van Colin en Erik Benders naar een nieuwe locatie voor de voormalige muzikale broedplaats Kytopia is hier een treffend voorbeeld van.

De gemeente heeft daarom Colin Benders (Kyteman) en een aantal anderen uit de praktijk gevraagd wat de muzieksector nodig heeft. “Samen met de gemeente hebben we jarenlang geprobeerd hier oplossingen voor te bedenken. Ik ben ontzettend blij dat er nu een oplossing lijkt te bestaan”, licht Benders toe. “Met deze nieuwe regeling wordt het eindelijk mogelijk om anti-kraak oplossingen te ontstijgen en duurzame plekken te realiseren waar makers met een langere adem aan het werk kunnen gaan. Ik ben van overtuigd dat dit een gezonde ontwikkeling zal zijn voor de stad.”

Utrecht verwacht dat deze subsidieregeling zorgt voor meer betaalbare studioruimtes in de stad, zodat Utrecht een aantrekkelijke stad blijft voor deze beroepsgroep en hun publiek. “We willen dat Utrecht een thuisbasis voor muzikale makers blijft”, zegt wethouder Anke Klein. “Daarom investeren we in de sector. Voor beginnende artiesten tot en met de grote namen die internationaal doorbreken.”

De gemeente Utrecht heeft tot en met 2024 jaarlijks €217.000 beschikbaar gesteld. Voor elke vierkante meter aan verhuurbaar vloeroppervlak kan een maximaal bedrag van €1.250 subsidie worden aangevraagd, waarbij de aanvrager dus minimaal de helft van de investering zelf moet financieren. Uitgangspunt is ook dat de studio’s minimaal vijf jaar worden gebruikt. De subsidie kan vanaf eind augustus aangevraagd worden.

Foto: Studio State of Sound

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12