KABUL à GoGo viert dit weekend zijn eerste verjaardag. Het is alweer een jaar geleden dat de club van Omar Waseq groots aftrapte met een uitverkochte openingsweekender, volgeprogrammeerd met diverse live-acts en een breed aanbod dancegenres. De hype die met de opening gepaard ging wist de club echter niet vast te houden: na het openingsweekend was er een periode met hoge verwachtingen en tegenslagen, waardoor de financiën onder druk kwamen te staan. Hierdoor was KABUL à GoGo genoodzaakt om breder te programmeren en de locatie vaker te verhuren. Als we Waseq twaalf maanden na de opening in zijn met lentezon overgoten voortuin spreken, ziet hij gelukkig weer een gezond bedrijf: “Iedereen heeft er weer zin in.”

Waseq is bekend als cultureel ondernemer van onder andere Teatro en het Filmcafe, dat in brand verloren ging. Plekken met ruimte voor theater, drag en film. “We misten alleen wel het dance-deel, daar moest gewoon een grotere venue voor zijn, buiten de stad.” KABUL à GoGo opende een jaar geleden om die mix waar te maken: een toegankelijke en inclusieve plek waar verschillende niches en kunstdisciplines samenkomen die je niet snel vindt, met een focus op leftfield-elektronisch en techno. Door verschillende tegenslagen liepen de bezoekersaantallen na het uitverkochte openingsweekend echter terug. De club opende vlak voor het festivalseizoen, wachtte lang op een terrasvergunning en zat met een kostbare verbouwing. Ook de underground danceprogrammering trok niet altijd genoeg feestgangers. Het opbouwen en behouden van een vast publiek was daardoor voor Waseq en zijn team lastiger dan gedacht. “Daar heb ik me denk ik wel in vergist, van: dat doe ik nog wel even. Ik denk dat ik wel een fout heb gemaakt door te denken: dat komt in één keer wel weer terug. Dat duurt gewoon – net zoals bij Filmcafé – tenminste een jaar.”

Perspectief

Het geloof in de droom KABUL à GoGo was Waseq met alle tegenslagen niet verloren, maar dat het een lastige periode was waarin rekeningen later werden betaald en de club onder een vergrootglas lag, beaamt hij. “Dan krijgt natuurlijk iedereen twijfels. Zelfs een drankleverancier, zelfs een toiletpapierleverancier, iedereen leest mee.” Een club moet volgens hem de tijd en ruimte hebben om te kunnen groeien, zolang er maar perspectief is. “Je hebt een plek, maar je hebt nog geen relaties. En die moeten wel na een jaar ontstaan”, vindt Waseq. Hij prijst zich gelukkig met zijn team en de investeerders die niet in de twijfels mee gingen en ervoor bleven gaan. “Het enige wat ik je kan adviseren is, vind de juiste stakeholders die het vanuit ambitie doen. En niet voor geld, want anders kom je wel in de problemen denk ik – als ik heel eerlijk ben.”

Door de hype rondom de opening en de tegenslagen die volgden was er in het begin minder aandacht voor de externe verhuur van de locatie aan de Gietijzerstraat. Dat de club niet alleen zou kunnen overleven op dance en cultuur was volgens Waseq vanaf het begin al in de businesscase meegenomen. En met commerciële verhuur kun je extra inkomsten genereren. De externe verhuur zorgde er mede voor dat KABUL à GoGo cultureel en vernieuwend kon programmeren. KABUL à GoGo en Gietijzer mogen volgens Waseq volledig los van elkaar bestaan. “KABUL à GoGo is een merk en identiteit waar we achter staan, waar we aan willen bouwen en waar iedereen voor strijdt, maar Gietijzer niet.” Bij het bedenken van de verhuurnaam twijfelden Waseq en zijn team alleen of het ‘Gietijzer’ of ‘de Gietijzer’ moest worden. “Het maakt helemaal niet uit voor de zakelijke markt wie je bent of hoe je heet, als het maar gewoon Hollands is.” Nu de verhuur op gang is gekomen, gaat het financieel ook beter met KABUL à GoGo. Sinds november schrijft de club zwarte cijfers en ziet Waseq de winst steeds groeien.

Dan krijgt natuurlijk iedereen twijfels. Zelfs een drankleverancier, zelfs een toiletpapierleverancier, iedereen leest mee.

KABUL à GoGo opende vorig jaar met een uitverkochte weekender.

‘Freaky shit’

Dat het beter gaat, merkt Waseq ook aan zijn team en dat leveranciers weer aankloppen. KABUL à GoGo zit op dit moment niet verlegen om personeel en het team krijgt energie van de opdrachten die binnenkomen. “Opdrachten die een link hebben met KABUL à GoGo, met de identiteit.” De verkregen ademruimte helpt ook om vooruit te kijken en de bedrijfsvoering te verbeteren. Zo is de afgelopen periode Jasper van der Boezem als creatief directeur aangesteld om het hele culturele spectrum te overzien en heeft Jimmy van der Valk, die als business controller een belangrijke rol had in de periode dat het minder ging, de functie van financieel directeur bekleed. Met deze twee compagnons runt Waseq de club waardoor hij zelf meer ruimte heeft voor zakelijke relaties en sales. Op termijn moeten ze mede-eigenaar worden van KABUL à GoGo. 

Van het eenjarig bestaansfeest hoeft het publiek niet hetzelfde te verwachten als het openingsweekend. De opening was volgens Waseq misschien wel pretentieus, “maar KABUL à GoGo is zeker niet zo pretentieus als men denkt.” Het moet een plek zijn waar ruimte is voor allerlei kunstvormen en genres, waar Waseq er in de toekomst nog meer van hoopt te verwelkomen. Als hij over een jaar opnieuw terugblikt hoopt hij nog veel meer ‘freaky shit’ te hebben gezien. “Qua programma kunnen we nog wel echt leuke dingen gaan doen. Daar kijk ik vooral naar uit.” Tijdens de verjaardag kun je dan ook meer dan alleen dance verwachten. Naast verschillende randactiviteiten staan onder andere Pizza Knife (Utrechtse garagepunk), Onkruid (humoristische Nederlandse electro-pop) en de opening van het nieuwe skatepark op het programma. Waseq nodigt iedereen uit om gewoon langs te komen: “Ik denk dat je je ogen uitkijkt met wat er allemaal gebouwd wordt op dit moment en wat voor mensen er zijn.”

Te zien en te doen: 1 year anniversary, zaterdag 12 april 2025, van 16.00 tot 06.00 uur @ KABUL à GoGo.
De tickers zijn al uitverkocht, maar tussen 16.00 en 20.00 is er een skate contest, waarvoor de toegang gratis is. 

Qua programma kunnen we nog wel echt leuke dingen gaan doen. Daar kijk ik vooral naar uit.