Op deze zonnige zaterdagmiddag begint het festival rustig. Tussen de studentenflats zijn twee podia opgezet: een streekstage voor lokaal talent en een mainstage voor grotere acts. Vrolijke vlaggetjes en lampjes hangen tussen de bomen op de velden. Een aantal bewoners heeft hun banken naar het grasveld gesleept, dat langzaam voller begint te stromen.
Het gratis festival op het Utrechtse studentencomplex ging zeven jaar geleden failliet door slecht weer en tegenvallende inkomsten. Sindsdien leefde de hoop op een terugkeer, maar dat leek lange tijd onhaalbaar. Tot vorig jaar een groep nieuwe vrijwilligers opstond en besloot het IBB-Fest nieuw leven in te blazen.
Het is aan de Utrechtse band Pippa om het festival te openen. Deze rockband, geleid door de Utrechtse muziekverteraan en leadzanger Siep van Rijswijk, maakte nog geen jaar geleden haar debuut bij Club 3voor12 Utrecht. Terwijl de menigte langzaam groeit, bedankt Siep het publiek voor hun komst op misschien wel de laatste zomerdag van het jaar.
(De tekt gaat verder onder de foto)
Niet veel later speelt de Utrechtse band Five Minute March op de streekstage. Deze Utrechtse Rockband won in Juni de ‘IBBattle of the bands’, in ‘t Oude Pothuys. Hierin namen vier bands het tegen elkaar op voor een plekje op het festival. Hun krachtige rocksound, gekenmerkt door stevige riffs en aanstekelijke melodieën, bracht het publiek direct in beweging. De energie die de band wist over te brengen was voelbaar: er werd luid meegezongen, gedanst en gesprongen.
Na een korte pauze op de mainstage betreedt Broken Brass de mainstage. Met hun energieke blazerssectie en een mix van funk, afrobeat en een vleugje New Orleans, trekt de zeskoppige band steeds meer mensen richting het podium. De swingende muziek wordt afgewisseld met indrukwekkende trompetsolo’s en de sfeer zit er goed in. Het publiek is een diverse mix van IBB-bewoners, oud-IBB’ers, buurtbewoners en nieuwsgierige muziekliefhebbers. Terwijl de muziek losbarst, zitten twee studenten op het dak van een nabijgelegen flat, biertje in de hand, tevreden te genieten van het tafereel.
Als de schemering valt, gaan de sfeerverlichting en lampjes aan, en het festivalterrein raakt steeds voller. Er staan rijen bij de kraam van Broodje Ben, waar mensen snel een hapje proberen te scoren tussen de optredens door. Rond acht uur is het de beurt aan De Nachtelijke Escapades om de avond in te luiden. Deze vijfkoppige band uit Leiden combineert hiphop, jazz, ska en funk tot een feestelijke mix, met poëtische teksten van vocalist Daniël Meppelink. Het publiek raakt in de juiste stemming, vooral tijdens het nummer 'Reparatiepils', waarbij iedereen luidkeels "Reparatiepils na de revalatie" meezingt. Het hoogtepunt is wanneer het publiek massaal op de grond gaat zitten en vervolgens tegelijk opspringt. De band verlaat het podium onder een daverend applaus.
De spanning stijgt als het al bijna tijd is voor de eerste grote headliner. Aan de buitenkant van het festival staan nu rijen net zoals bij de bar waar mensen nog snel even een biertje willen scoren. Aan de achterkant van het veld houdt brassband Utrecht Straat-Herres het publiek warm. Dit viertal gewapend met een bass, een bariton, een trombone en een trompet weet de sfeer tussen de optredens er altijd goed in te houden. Met het spelen van bekende nummers zoals ‘I will Survive’ van Gloria Gaynor en ‘Runaway Baby’ van Bruno Mars laten ze het publiek zingen en dansen.
En dan is het tijd voor de eerste grote headliner: Dio. De Amsterdamse rapper, bekend van hits als ‘Dom, Lomp & Famous’, ‘Tijdmachine’ en ‘Aye’, wordt met gejuich ontvangen. Handen vormen massaal de ‘U’ als eerbetoon. Zijn nostalgische nummers slaan goed aan bij het publiek, dat de teksten nog herinnert uit hun jeugd. Vooral de nummers 'Tijdmachine' en 'Dom, lomp & Famous' doen het goed en het publiek zingt de nummers woord voor woord luidkeels mee. Het grasveld is inmiddels bomvol, en steeds meer mensen klimmen op iemands schouders om een beter zicht te hebben.
De afsluiter van de avond is Yung Internet. Dit rapduo uit Amsterdam, bekend van nummers als ‘1x Affoe’ en ‘Tram 23’, heeft een moeizame start. Zodra de bekende tracks worden ingezet, is het publiek echter om. Het festival wordt afgesloten met een energieke vibe en een publiek dat uit volle borst meezingt.
Langzaam loopt het festivalterrein leeg. In de straten van de IBB pakken mensen hun fietsen, of wachten op een taxi. Het IBB-Fest heeft zijn terugkeer gevierd met een knal, en het is duidelijk: dit festival is terug van weggeweest. Inmiddels heeft de organisatie al aangekondigd dat er in 2025 een nieuwe editie van het IBB-Fest aan komt.
Gezien: IBB Fest 2024 met o.a. Pippa, Five Minute March, Dio en Yung Internet, zaterdag 7 september 2024 @ IBB complex, Utrecht