Lang hoefde Rotterdammer Jorrit van Hall niet na te denken toen hij in de winter van afgelopen jaar een belletje kreeg van Nico Kruithof, de toenmalige eigenaar van Plaatboef Utrecht. Kruithof wilde stoppen met de winkel en vroeg aan de eigenaar van de Rotterdamse Plaatboef of de Utrechtse collectie een plek kon krijgen in zijn vestiging. Jorrit vond echter dat een van de oudste platenzaken in Utrecht niet uit het straatbeeld kon verdwijnen. Terwijl Jorrit tussen zijn zaken heen en weer pendelde, vond hij een moment om zijn verhaal over de overname van Plaatboef Utrecht en zijn toekomstplannen met ons te delen.

Na veertig jaar trouwe dienst besloot Nico Kruithof dat het genoeg was geweest en stond hij op het punt om Plaatboef Utrecht definitief te sluiten. Maar na een bezoekje aan de Oudegracht was Jorrit genoeg geprikkeld om de zaak nieuw leven in te blazen. “Het was december. Ik stond in de winkel en keek uit over de Oudegracht. De voorraad had ik ook mee kunnen nemen naar Rotterdam, maar daar stond het al rammetje vol. Ik vond het eigenlijk wel mooi hier en vooral doodzonde als dit het einde van Plaatboef Utrecht zou betekenen.” Zo ontstond het idee van een overname, waarop Nico hem meegaf dat het hem niet ging lukken.: “Maar ik denk niet snel in moeilijkheden en kort erna heropende ik de deuren van de Utrechtse zaak,”, lacht Jorrit.

Dromen worden werkelijkheid

Samen gaan we terug in de tijd en vertelt Jorrit ons al sinds jaar en dag te willen werken in een platenzaak. Deze droom is niet aangewakkerd door een veelzijdige platencollectie op zolder in zijn ouderlijk huis: zijn ouders hadden met een beetje geluk een drietal platen en vooral niets met muziek. “Van jongs af aan heb ik een passie voor alles wat met muziek te maken heeft. Zodra de welbekende vraag kwam wat ik wilde worden, was het antwoord steevast: eigenaar van een platenzaak.” En gelukt is het hem zeker, realiseert hij zich als trotse eigenaar van de twee laatste Plaatboeven in Nederland. 

Voor Jorrit dient een platenzaak als broedplaats waar verhalen van mensen, liefde voor muziek en het stadse leven samenkomen. “Zo komt het persoonlijke aspect in muziek op veel gebieden terug. Ik hoor veel ontroerende verhalen van mensen waarin muziek een belangrijke rol speelt in hun leven”, licht hij toe over wat hem overeind houdt tijdens zijn zevendaagse werkweken. Het draaiend houden van twee platenzaken, die op een behoorlijke afstand van elkaar liggen, gaat je niet in de koude kleren zitten: “Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad.”

Jorrit van Hall, van Plaatboef Utrecht

Positief verrast door Utrechtse platenliefhebbers

Voor de bezoeker die de nieuwe Plaatboef-eigenaar al heeft gesproken, komt het niet uit de lucht vallen: de manier waarop Jorrit zijn vlotte babbel over de tong laat rollen, verraadt zijn Rotterdamse komaf. Vroeger kwam hij voor live muziek weleens in TivoliVredenburg, maar verder dan die plek kwam hij niet. Hoewel onze stad nog wat nieuw voor hem is, wordt hij met open armen ontvangen: “De sfeer van de stad is gemoedelijk. Rotterdammers zijn harder en meer met zichzelf bezig. Ik merk dat ik me prettig voel bij het Utrechtse publiek. Jonge mensen en studenten brengen een nieuwe aanwas.”

Jorrit’s frisse wind zorgt voor leven in de zaak

Het werd Jorrit al snel duidelijk dat zijn vooroordelen over Utrecht van tafel moesten. Zo saai en dorps was het toch niet. Maar de platenzaak was wel toe aan wat vernieuwing. Op zijn zachts gezegd, was de winkel wat oubollig: “De verstofte rode platenbakken en oude plastic platenhoezen waren aan vervanging toe. Het pleurde van ellende uit elkaar,”, geeft Jorrit toe, die niet wist hoe snel hij de platen van nieuwe hoezen moest voorzien. Ook ging er een bezem door de zaak en kregen de ramen een goede beurt. “Als ik er vroeger als klant was geweest dan was ik de etalage voorbij gelopen.”

Over zijn plannen geeft hij weg dat het niet superhip hoeft te worden. “Maar graag breng ik weer wat leven en liefde terug in de zaak,”, vertelt hij over zijn visie, waarmee hij ook iets wil terugdoen voor de oude eigenaar. “Absoluut geen kwaad woord over Nico hoor, maar hij had er geen puf meer voor. Je merkte aan alles dat er geen leven meer in zat. Ik hoor van klanten dat ze er al vijf jaar langslopen en nu voor het eerst weer eens binnenlopen.”

Ook Swifties zijn welkom

Met een rugzak vol kennis vanuit zijn Rotterdamse zaak vertelt hij over zijn nieuwe strategie: “In deze tijd moet je gezien worden, hiervoor zet ik in op de socials. Het draaien van platen en fysieke muziek is een trend aan het worden. Met een frisse start zie ik hier veel mogelijkheden in.” Ook schuwt Jorrit niet voor het aanpakken van het repertoire met wat nieuwe genres: “Dat deed Nico niet meer. Hij vertikte het bijvoorbeeld om Taylor Swift te verkopen. Maar ik vind het geweldig om die jonge mensen in mijn winkel te hebben. Dat is toch gewoon mooi.” Doordat Jorrit actief is met de inkoop voor de voorraad, heeft hij een groot repertoire aan aanbod, voor ieder wat wils.

Utrecht met een rauw Rotterdams randje

Jorrit ziet de potentie die deze plek in zich heeft en werkt keihard om die visie tot leven te kunnen brengen. Het gegeven dat onze stad ambities heeft om de nachtcultuur een flinke boost te geven, komt daarmee op een goed moment. Volgens hem kan Utrecht wel een rauw randje gebruiken: “Door de Utrechtse lokale muziekscene meer aandacht te geven en kleine bandjes een podium te geven. Het lijkt me wel wat om aanstormend talent een plek te geven om te oefenen en in het zicht te komen van het publiek.” De leegstaande werfkelder onder de winkel zou bijvoorbeeld een uitgelezen locatie kunnen worden voor in-stores met lokaal talent. “Het is een mooie ruimte, die ik echt wil benutten. De trap loopt vanuit de winkel: het is een perfecte plek. Er moet nog veel gedaan worden, maar in principe kun je er best wel snel wat van maken”, zegt Jorrit terwijl we ons een weg banen die desbetreffende ruimte.

De werfkelder onder Plaatboef Utrecht

Record Store Day in Plaatboef Utrecht

Samen met Jorrit kijken we uit naar wat de bezoeker kan verwachten op Record Store Day in Plaatboef Utrecht. Vol passie vertelt hij ons over dit internationale evenement voor (fysieke) muziek: “Het is een ontzettend leuke dag. Er komen allerlei exclusieve platen uit. Muziekliefhebbers samen op een plek: dat is waar deze dag en voor mij om draait.” In zijn Rotterdamse zaak heeft hij al wat jaargangen meegemaakt. Voor de platenliefhebber die benieuwd is geworden naar de onofficiële nieuwkomer is een stop aan de Oudegracht op deze dag onmisbaar. Met in-stores van Hiqpy, WIES en Money & the Man op het programma wordt het ongetwijfeld een feestelijke dag. 

Als afsluiting geeft Jorrit -ondanks dat het enorm lastig is om te kiezen- zijn Top 3 van essentiële platen voor in de kast:

  • Nirvana - Nevermind
  • The Congos - Heart of the Congos
  • Manuel Göttsching - E2-E4

Te zien: Record Store Day Utrecht, zaterdag 20 april 2024