Op zaterdag 2 september 2023 staan No Brains en Apeshit op Into The Great Wide Open. Samen met het Amsterdamse L.A. Sagne spelen zij op Leg De Bolder in de As. No Brains en Apeshit vertegenwoordigen daar de groeiende Utrechtse punkscene. Aan het einde van augustus spraken we beide bands over hun muziek. Alvast één conclusie: de Utrechtse punkscene is jong, bruist, én voelt als een grote vriendengroep.

Het einde van de zomer is in aantocht, wat betekent dat ook de festivalzomer van 2023 is beëindigd. Van 31 augustus tot en met 3 september vindt op Vlieland een van de laatste zomerfestivals plaats. Voor No Brains en Apeshit is Into The Great Wide Open niet het eind, maar juist het begin van een jaar vol met optredens, het creëren van nieuwe muziek en de nieuwe studies waaraan de meesten van hen in september beginnen. Rube, Step en Bruno van No Brains, en Kees, Nisse en Kaj van Apeshit vertellen hoe zij hiermee omgaan.

No Brains tijdens Bowl Invites in ACU, 8 januari 2023

No Brains neemt No Brains nóg serieuzer

Voor No Brains betekent de zomer een klein moment van rust. Gitarist Step heeft dit jaar haar vwo-diploma binnengesleept en zanger Rube en bassist Bruno beginnen na de vakantie aan hun nieuwe studies. Aankomend jaar heeft Step een tussenjaar. Op de vraag of de band hierdoor wat serieuzer wordt genomen beantwoordt ze dan ook met: “Ja, zo voelt het nu wel.” Bruno hint hierbij direct naar hun nieuwe album. “Deze wil ik het liefst zo snel mogelijk afhebben.” Want ook Rube en Bruno nemen de band serieuzer, ondanks het starten van de hun nieuwe studies. “We hebben deze vakantie expres niet teveel in Utrecht gespeeld, zodat niet iedereen denkt dat we maar overal spelen.” Met de komst van hun nieuwe muziek willen ze zich weer meer tot Utrecht richten, een momentum creëren.

De nummers voor het nieuwe album liggen al klaar. “Muzikaal zijn we veel sterker. We gaan een beetje buiten de garagepunk nummers om die we nu maken. Het wordt nog harder,” vertelt Rube. Enkele nummers hebben ze al voor publiek gespeeld, maar het merendeel houden ze voor zich. “Ja, we spelen er misschien nog een paar op Loose Ends (we spraken de band voor hun show op Loose Ends, red.) en op ITGWO.” Verder willen ze nog niet te veel kwijt over het nieuwe album, alleen dat het eraan komt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Rube van No Brains (met een Apeshit t-shirt) tijdens Loose Ends, 26 augustus 2023

Omdat No Brains deze zomer expres niet in Utrecht wilde spelen, was hun eigen festivalzomer niet erg uitgebreid. “Loose Ends is eigenlijk het begin van onze festivalzomer”, grapt Rube, “en bij ITGWO eindigt die weer.” Wel hebben ze samen deze zomer het Belgische festival Sjock bezocht. Bruno somt een paar bands op die ze hebben gezien: “The Bronx, Eagles of Death Metal, Stiff Richards, Marky Ramone’s Blitzkrieg. Ook had je een podium voor rockabilly.” Hoewel de jonge punkers vooral voor de gezelligheid gingen, waren er ook momenten van inspiratie. “Wine Lips heeft wel echt een goede stage performance”, vertelt Step. “Ze hebben echt de gezichten en de uitstraling. Ze staan er echt.” Ook is Step enthousiast over het ingestudeerde pasje dat Wine Lips opvoerde. “Wij proberen ook zoiets in te studeren.” Of dat nog gaat lukken voor Loose Ends weten ze niet. In ieder geval moeten ze lachen om het idee.

ITGWO trekt niet per se het publiek van No Brains, maar tijdens de vorige editie merkten ze dat dat niet heel erg is. “Bij Tramhaus vorig jaar merkte je dat iedereen die daar was de hardere muziek wel leuk vond”, aldus Bruno. Met Leg de bolder in de As komt er op ITGWO dan ook wel een één keer veel harde muziek. Omdat ze samen met Apeshit spelen, voelt het alsof ze de Utrechtse punkscene vertegenwoordigen. “Hierdoor ligt er een beetje druk op onze schouders, maar we gaan het vooral naar onze zin hebben”, zegt zanger Rube. No Brains ziet het optreden vooral als iets gezellig; een soort bijeenkomst tussen vrienden en publiek.

(tekst gaat verder onder de foto)

Apeshit tijdens Bowl Invites, 8 januari 2023

Apeshit zit vol met ambitie

Ook voor de jongens van Apeshit was de zomer vooral een moment van rust. Iedereen is met vakantie geweest, waardoor de vijfkoppige band steeds niet compleet was voor repetities. Bassist Nisse vertelt dat ze wel samen naar Down the Rabbit Hole zijn gegaan. “Idles, Death Grips, Tramhaus, Altin Gün, La Femme. Die laatste twee staan ook op ITGWO.” Toch was de zomerrust niet helemaal gepland. “Het was moeilijk om te plannen terwijl iedereen weg was, al kwam het korte stilliggen van de band voornamelijk door het wisselen van de drummer”, legt leadgitarist Kaj uit. De wisseling van Luca naar Bence brengt wel een andere ‘spice’ in de band. “Het zorgt voor een andere dynamiek op het podium.”

Can I be your Monkey?, de debuut-EP van Apeshit, kwam begin juni uit. De jongens blijven nuchter in hun reactie op de vraag hoe zij het vinden dat de EP goed ontvangen is. “We zijn vooral blij dat mensen naar onze muziek luisteren”. Zanger Kees grapt verder: “het is wel vet dat overal op verschillende plekken mensen naar onze muziek luisteren. Ik zag dat we zelfs een luisteraar hebben in Swaziland.” Het uitbrengen van de EP betekent niet dat Apeshit nu stilzit. “We zijn wel alweer bezig met nieuwe muziek.” Het wisselen van drummer betekent volgens de punkers niet dat er veel gaat veranderen aan de muziek die ze in de toekomst met Apeshit gaan maken. “We kennen Bence al langer, dus konden we ons ook langer voorbereiden op zijn komst. Naast drummen kan hij ook nog gitaar spelen. Misschien dat hij hierdoor meer inbreng heeft.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Apeshit op Kunstgebit, 9 juli 2023

Het starten van nieuwe studies betekent voor Kees, Nisse en Kaj niet dat zij minder tijd in de band gaan steken. “Ik ben zelfs bereid om af en toe een les over te slaan als we een belangrijk optreden hebben”, geeft Kaj toe. De jongens kunnen dan ook niet wachten om na hun zomerstop weer te starten met optreden. Als eerst ligt het optreden op 31 augustus tijdens Club 3voor12 Utrecht in het verschiet. Nisse vertelt dat ze er heel veel zin in hebben: “We hebben Bowl en No Brains hier al gezien, dus we vinden het leuk dat we hier nu ook spelen”. Het is het eerste optreden met de nieuwe drummer, waardoor ze alvast warm kunnen draaien voor ITGWO drie dagen later. Voor Nisse voelt ITGWO als een erkenning voor de Utrechtse punk: “Wel bijzonder dat wij daar onderdeel van mogen zijn.” Bij Apeshit ontbreken de ambitieuze plannen in ieder geval niet. “Volgend jaar staan we op Lowlands”, gooit Kees op als een grap. Daarna wordt de mogelijkheid om zelf op Down the Rabbit Hole te staan wel serieus besproken. Niet voor volgend jaar, eerder over twee jaar.

In de gesprekken valt op dat beide bands elkaar én de Utrechtse punkscene hard supporten. Ze helpen elkaar aan en bezoeken elkaars optredens, waardoor er regelmatig ontmoetingen plaatsvinden. Hierdoor krijgen de optredens het karakter van een bijeenkomst van het publiek en de artiesten; een samenkomst van vrienden. Er is weinig competitie en de bands staan achter elkaars muziek. In het rauwe en ruige karakter van No Brains en Apeshit, schuilt een positief geluid dat zij nog zeker verder zullen dragen.

Te zien: No Brains en Apeshit bij Leg De Bolder in de As, zaterdag 2 september 2023 @ ITGWO, Vlieland